Marinovaná smažená krůtí játra s třepanými brambory: Křehkost a jemnost jim dodá kefírová marináda a a netradiční trojobal
8. 2. 2024 Vaření
Nejsou řízky jako řízky. Marinovaná smažená krůtí játra jsou tak trochu jiné, netradiční řízky, chutnají ale výborně. S třepanými brambory jako příloha mohou být vynikajícím obědem nebo večeří.
Jak se dělají krůtí játra
Krůtí játra se neobjevují tak často na jídelním stole jako vepřová nebo kuřecí. Můžeme si je připravit třeba dušená s omáčkou, ale také se dají například nakrájet na plátky a opéct na pepři a kmínu.
Obalovat játra by nás možná nenapadlo, ale i to je jedna z variant. Abychom si ještě více pochutnali, tak krůtí játra po odblanění a případném rozkrojení na plátky nejprve naložíme do kefíru a dochucovací směsi. Játra marinujeme alespoň dvě hodiny.
V této verzi ještě vnitřnosti obalíme ve strouhance, ve vajíčku a znovu ve strouhance. Pak už následuje jen krátké smažení ve vrstvě oleje, protože játra jsou poměrně brzy hotová.
Mohlo by vás zajímat
Jak marinovat krůtí játra
Aby byla játra jemnější a ztratila nepříjemný závan, nakládají se do mléka. Nutné to není u jemnějších drůbežích. Pokud ale chceme velmi jemnou delikatesu, naložit vnitřnosti můžeme.
Tentokrát je naložíme do směsi kefíru, papriky (sladké či uzené), utřeného česneku, soli a pepře.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit marinovaná smažená krůtí játra s třepanými brambory
Na přípravu jater budete potřebovat: 500 g krůtích jater, hrnek kefíru, lžičku uzené papriky, 2 stroužky utřeného česneku, sůl, pepř, vejce, strouhanku, tuk na smažení, brambory, sůl, kmín, máslo, jarní cibulku a libeček nebo pažitku.
Jak na to? Játra očistěte a omyjte. Pokud jsou velká, nakrájejte je na tenčí plátky. Kefír dejte do misky, smíchejte ho s paprikou, česnekem, solí a pepřem. Játra vložte do marinády. Nechte je tak nejméně dvě hodiny.
Před smažením játra lehce otřete z marinády, obalte je ve strouhance, rozšlehaném vejci a opět ve strouhance. Přichystejte si pánvičku s vyšší vrstvou oleje. Rozehřejte ho a játra v něm smažte z obou stran dozlatova.
Oloupejte a nakrájejte cibuli. Pokrájejte libeček nebo pažitku. Brambory uvařte se solí a kmínem obvyklým způsobem. Sceďte je, do hrnce přidejte máslo a cibulku a libeček nebo pažitku. Hrnec přiklopte poklicí a zatřeste s ním. Brambory se máslem obalí.
Náš tip: Připravit si můžete také marinovaná játra na grilu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Marlenka, medový dort s krémem a ořechy: Víte, odkud pochází a jak se připravuje?
Kefír, kyška nebo podmáslí? Vyznejte se v oblíbených mléčných kysaných nápojích!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12