Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Zdroj: Hana Malénková

Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních jarních bylinek, které můžete sbírat. Z kopřiv si většinou vaříme čaj nebo je dáváme do velikonoční nádivky, ti odvážnější z nich připravují špenát. My jsme je použili na trochu neobvyklou pochoutku – chipsy. Bát se jich nemusíte,  v téhle podobě vás kopřivy nepopálí.

Na kopřivy s košíčkem

Kopřiva je u nás jednou z nejrozšířenějších bylin. Narazíte na ni na krajích cest, u potoků i řek nebo na loukách, kde nás tato pichlavá rostlinka spíš rozčiluje, hlavně když se o ni popálíme. Zahradníci ji sice považují za plevel, z hlediska prospěšnosti našemu zdraví, je ale přímo zázračná. Vyrazit během jara aspoň jednou na sběr kopřiv se určitě vyplatí. A právě teď je na něj ideální čas. Kopřivu dvoudomou je totiž nejlepší trhat právě v dubnu a její nejlepší období trvá pouze do května. Tak si vezměte košíček, vybavte se rukavicemi a můžete vyrazit.

Kopřivy usušte nebo zamrazte

Přestože se s kopřivami můžete setkat po celé léto, nejlepší jsou právě mladé malé rostlinky. Velké listy již vzrostlých kopřiv jsou totiž plné dusičnanů, proto by se měly sbírat nejpozději ke konci května. Nať by se navíc měla trhat ještě předtím, než vykvete. A samozřejmě si dobře vybírejte i místa, kam na kopřivy vyrazíte. Parky, kam lidé chodí venčit psy, asi nebudou to pravé, stejně jako místa u silnic. Pokud byste si kopřivy chtěli nechat na pozdější použití, můžete si lístky otrhat a uložit v sáčku do mrazáku. Kopřivy se také často skladují v sušené podobě. Je z nich pak vynikající čaj. Sušit je můžete normálně na vzduchu ale lepšího výsledku dosáhnete v sušičce na ovoce.

Zajistí vám lesklé vlasy

Kopřiva by se dala směle označit za super potravinu. Jak jsme již psali v jednom z našich předchozích článků, je bohatá na vitamíny A, C, K a vitamín B, dále na vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík. Na jaře vám ideálně pomůže při různých očistných kůrách, neboť odplavuje z těla nečistoty. Zkuste třeba za tímto účelem přidat kopřivu do nějakého snídaňového smoothie s ovocem či zeleninou. Kromě toho vyniká svými odvodňujícími účinky, což jistě oceníte tehdy, když se snažíte z hubnout. Díky železu vám pomůže i s jarní únavou. Podle bylinkářky Lindy Mahelové navíc užívání kopřiv posiluje ledviny a močový systém, působí močopudně, zlepšuje stav pokožky (při ekzémech, vypadávání vlasů a lupech), působí na překyselený organismus a celkově podporuje očistu našeho těla.

Kopřivový čaj nebo raději chipsy?

I přes jejich zdravotní účinky si kopřivy nedopřáváme tak často, jak bychom měli. Asi nejběžnější jsou ve formě kopřivového čaje, jenž se pije hlavně při chudokrevnosti nebo na problémy s močovými cestami, maminkám pomůže na zlepšení tvorby mateřského mléka a pokud si odvarem přelijete vlasy, budou se vám krásně lesknout. Jinak se po kopřivách začínáme shánět až o Velikonocích, když nás napadne, že bychom je konečně mohli dát do nádivky nebo z nich připravit špenát k jehněčí pečínce. Pokud byste si náhodou nasbírali kopřiv víc, můžete z nich vykouzlit delikatesu – kopřivové chipsy. Křupou úplně stejně jako ty z brambor nebo zeleniny, jsou ale mnohem zdravější a dietnější, a když je dobře ochutíte, jako dobrota k pivu či k vínu jsou dokonalé. A nejen to, výborně se hodí i jako ozdoba třeba na saláty.

Chuť chipsů vylepší lahůdkové droždí

Když se k nám do redakce dostal recept na tuto netypickou kopřivou pochoutku, velmi nás nadchl a řekli jsme si, že ho musíme co nejdřív zkusit. Jen co tedy začaly rašit první lístečky, vyrazili jsme na sběr. Samotná příprava kopřivových chipsů je poměrně snadná. Jedině, co vám ji může pokazit, je, když se popálíte při trhání kopřiv. V každém případě ale doporučujeme nasbírat kopřiv co nejvíc můžete. Tepelnou úpravou se totiž jejich objem zmenší, ale chipsy jsou tak dobré, že byste se na kopřivy stejně museli vydat co nejdřív znovu. Kopřivové chipsy se nesmaží v oleji, ale jen se pečou v troubě. I tak jsou ale přímo úžasně křupavé.

A jak na to? Lístky kopřivy nejprve propláchněte vodou a důkladně je osušte. V míse pak smíchejte olej (na 1 mísu kopřiv stačí 2 lžíce oleje - nejlépe olivového), sůl podle chuti (na uvedené množství cca ½-1 lžičku) a případně pepř. Směs pak můžete dochutit třeba sušeným česnekem nebo sladkou či uzenou paprikou. My jsme na zvýraznění chuti našich chipsů použili dvě lžíce lahůdkového drozdí, jež funguje jako vynikající dochucovadlo, neboť zvýrazní všechny chutě v jakémkoliv pokrmu.

Ve směsi oleje s bylinkami pak obalte listy a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, aby byly pokud možno jen v jedné vrstvě. Plech pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut, případně dokud nejsou lístky upečené krásně dokřupava. Pak už jen stačí chipsy případně ještě dochutit a můžete si začít pochutnávat.  A pokud byste je náhodou nesnědli na posezení, uložte je do nějaké dobře uzavíratelné nádoby. Ale zaručujeme vám, že chipsy zmizí z misky téměř rekordní rychlostí.

Zdroje informací:
Lindamahelova.cz
Healthline.com
Webmd.com
Superkvasaci.cz
Foodtalkdaily.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více