Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jablková žemlovka
Zdroj: Toprecepty

Žemlovka patří mezi klasiku české kuchyně. Oblíbená je nejen pro svou lahodnou chuť, ale také proto, že do ní můžete využít zbytků potravin, nebo obzvláště staršího pečiva. Zjistěte, jak ji připravit chuťově dokonalou.

Obyčejná a luxusní žemlovka

Žemlovka může být obyčejným jídlem, ale také ji můžete připravit jako velmi lahodnou dobrotu. Prolínají se v ní chutě navinulých jablek se sladkým tvarohem a sladkokyselými rozinkami, nechybí ani křupavé pečivo a pohodová vůně skořice, vlašských ořechů a vanilky. Co se týká pečiva, můžete zvolit takové, které vám zbylo doma. Ostatně spotřebování zbytků není sprosté slovo, i šetřením může vzniknout výborné jídlo. Jak si ho připravit?

Ingredience na žemlovku

Na dokonalou žemlovku budete potřebovat asi 8 starších rohlíků, 400 ml mléka, 3 vejce, 500 g tvarohu (pro luxusnější verzi), 70 g cukru moučka, 2 lžičky vanilkové esence, mletou skořici, 100 g nasekaných nebo namletých ořechů, 150 g hrozinek namočených v rumu, máslo navrch, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy. Postup je jednoduchý. 

1. Připravte jablka a rozheřejte troubu 

Chcete-li ušetřit elektrickou energii, nejdříve oloupejte a nastrouhejte jablka. Případně je nakrájejte na plátky. Pak předehřejte troubu na 180 °C. Menší pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Dále budete potřebovat pečivo, ať už veku nebo rohlíky, v luxusním provedení pak můžete sáhnout po vánočce. Důležité je, aby se nejednalo o čerstvé pečivo, mělo by být alespoň 2 dny staré. Pečivo nakrájejte na plátky.

2. Namočte pečivo do mléčné směsi 

Smíchejte mléko s vejci, eventuálně je doslaďte. Nakrájené plátky pečiva namočte krátce do mléčné směsi. Pečivo ale nenechte v tekutině rozmočit, postupujte rychle a namočený plátek ihned vložte na dno vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy. Případně hodně nasáknuté pečivo vidličkou přitlačte ke stěně nádoby, trochu "vyždímejte" a až poté vložte do zapékací nádoby.

3. Rozložte jablka

Předem připravená jablka rovnoměrně rozložte na navlhčené plátky pečiva. Jablka úplně stačí padaná ze zahrady, ale měla by být chuťově výraznější. Kyselost jablek dodá žemlovce tu správnou chuť. Pro koho by to bylo moc, má vždy možnost žemlovku nakonec osladit. Jablka ve formě posypte skořicí a případně i pokrájenými ořechy.

4. Připravte tvarohovou směs

Pokud jste se rozhodli pro luxusnější verzi, našlehejte tvaroh s vanilkovou esencí nebo vanilkovým cukrem, skořicí, rozinkami a vejcem. Směsí potřete veku s jablky.

Náš tip: Vytvořte si pochoutkovou žemlovku podle tohoto videoreceptu:

5. Nandejte zbývající část veky

Navrch narovnejte zbývající kousky navlhčené veky a vše přelijte zbylým mlékem s vajíčky. V malém kastrolku si nechte rozehřát asi 3-4 plátky másla a tímto máslem pokapejte povrch žemlovky. Dodá jí na povrchu krásnou křupavost. 

6. Žemlovku dejte do trouby

Žemlovka je připravena a můžete ji dát péct do středně vyhřáté trouby. Žemlovku pečte zhruba 45 minut dozlatova. Někdo nedá dopustit na luxusní zakončení, které vytvoříte ze dvou bílků, vylšehaných se lžící cukru do sněhu. Vzniklý sníh naneste po půl hodině pečení žemlovky na povrch a vytvořte „čepici“.  Dále pak pečete tak dlouho, dokud sněhový povrch nezačne hnědnout. Tato luxusní varianta je nejlepší jen v den pečení. 

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

7. Dozdobení a podávání žemlovky

Žemlovku můžete po upečení před podáváním ještě dokrášlit poprášením moučkovým cukrem. Skvěle k pokrmu chutná i kopeček bílého jogurtu, zakysané smetany nebo třeba šlehačky. Ale není potřeba nic, i samotná žemlovka je skvělá.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více