Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Rozmarýn je výborný na tmavé vlasy. Vyrobte si z něj zdravé víno!
Zdroj: Wikimedia Commons, fir0002flagstaffotos@gmail.comCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 – Vlastní dílo, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=321123

Rozmarýn jako léčivá bylinka má v domácnosti široké využití. Kromě toho, že je plný prospěšných látek, dokáže skvěle ovonět a dochutit různé pokrmy. Zároveň se z něj dá vyrobit výtečný kondicionér pro tmavé vlasy, ale také lahodné a zdravé víno.

Rozmarýn je zázrak

Ač původem ze Středomoří, rozmarýn lékařský patří k běžně používaným a pěstovaným bylinkám i v české kotlině. Krásná vůně podobná kadidlu, zvláštní chuť i zdraví prospěšné účinky z něj dělají opravdu cennou rostlinku. Semena rozmarýnu se do substrátu zasývají již v únoru, ale nebojte; rozmarýn už v květináči se dá také koupit. Pokud jej chcete doma pěstovat, nejlépe se mu bude dařit na zahrádce, s výsadbou ale počkejte, že bude stálé teplo, protože tato bylinka není zrovna mrazu odolná. Skvěle ovšem rozmarýn poroste i na balkóně, pokud bude mít dostatek slunce, tepla, písčitou zeminu a nebudete jej zbytečně přelévat.

A proč rozmarýn zařadit do domácího bylinkového arsenálu? Tento malý keřík obsahuje především důležité silice jako verbenon, borneol či kafr, dále flavonoidy luteolin či diosmetin, hořčiny rosmanol a pikrosalvin, třísloviny a kyseliny ursulovou, rozmarýnovou a kávovou. Díky takovému spektru pomáhá podporovat funkci jater, působí proti nadýmání, pomáhá s nízkým tlakem a zlepšuje krevní oběh i prokrvování končetin. Pozor by si na něj však měly dát těhotné ženy v pokročilé fázi těhotenství, protože při vyšších dávkách může způsobit nežádoucí stahy dělohy.

Rozmarýn a jeho využití (nejen) v kuchyni

Rozmarýn je nedílnou součástí tzv. provensálského koření, které je vynikající k dochucování pečených jídel, ať už masa nebo třeba jen obyčejných bambor. Pokud se jím chcete léčit, vyrobte si rozmarýnový odvar, a to tak, že lžičku sušených lístků zalijete 250 ml vroucí vody a necháte 10 minut louhovat. Odvar pijte buď ráno na lačno, anebo bezprostředně po jídle. Rozmarýn je možné přisypat do koupele, kde pomůže uvolnit svaly a rozpohybovat klouby. Pro dezinfekční účinky se hodí k inhalaci při nachlazení; k tomuto účelu si vyrobte rozmarýnový olej. Stačí vzít 5 až 6 větviček bylinky a naložit je asi na 3 týdny do kvalitního oleje. Ten pak přecedíte a nalijete do sterilizovaných tmavých lahví. Pro inhalaci pak pár kapek rozmarýnového oleje přidáte do lavoru s horkou vodou.

Tmavovlásky ocení rozmarýnový odvar místo chemického kondicionéru. Bylinka totiž dokáže hnědé a černé vlasy oživit a zvýraznit jejich barvu. Tinktura z rozmarýnu použitá pro masáž vlasové pokožky zase pomůže kůži prokrvit a při dlouhodobém používání tak podporuje růst vlasů. Dále rozmarýn pomůže proti molům, jak radí kniha Naše a cizí koření Jiřiny Kaplické a Jana Kybala. Stačí do skříně zavěsit snítku této bylinky. Podle Herbáře léčivých bylin od Jiřího Janči a Josefa Zentricha se dříve věřilo i tomu, že rozmarýn položený pod postel uměl ochránit před vším zlým.

Rozmarýnové víno vás sice nedostane do bláznivé párty nálady, zato ale pomůže ke zdravému trávení, zmírní nechutenství a především dobře poslouží těm, kdo trpí nízkým krevním tlakem. Jak jej vyrobit? Je k tomu třeba 4 až 5 čerstvých, nezdřevnatělých větviček rozmarýnu, ideálně čerstvě uříznutých z keříku, a k tomu cca 700 ml suchého červeného vína. Rozmarýn nahrubo nasekejte nebo nastříhejte, vložte do čisté nádoby, zalijte vínem, dobře uzavřete a nechte odpočívat 2 až 4 týdny. Občas protřepejte. Nakonec procedťe přes plátno a pijte denně dvakrát jednu deci, a to ráno a večer.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více