Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

rajčatová žemlovka
Zdroj: Toprecepty, chlap

Máte tolik rajčat, že uvažujete, že byste je snad dali i do pudinku? Tam nejspíš ne, ale co taková rajčatová žemlovka? Zjistěte, jak ji vytunit, abyste si na ní skutečně pochutnali. Bude nádherně vonět po bylinkách a chutnat po lahodných rajčatech.

Věděli jste tohle o rajčatech?

Před tisíci lety pěstovali obyvatelé And rajčata. Vůbec se nejednalo o ty velké plody, jak je znáte dnes. Předchůdce rajčat měl velikost hrášku a najdete ho i dnes v oblastech Ekvádoru a Peru. První rajčata byla malá a žlutá. Z toho vychází italský výraz pomi d'oro, což v překladu znamená žlutá jablka. Kolem roku 1550 byli právě Italové prvními Evropany, kteří pěstovali a vařili rajčata. Rostliny byly brzy pěstovány v jiných částech Evropy, ale většinou pro okrasu.

Smithsonian Magazine uvedl, že v roce 1700 měli Evropané z rajčat tak trochu strach, protožr aristokraté po jejich konzumaci onemocněli a někdy dokonce umírali. Říkalo se mu „jedovaté jablko“. Důvodem byly ale cínové talíře. Protože rajčata mají vysoký obsah kyselin, a to je nebezpečné při kontaktu s těžkými kovy a cínem. FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) vysvětluje, že tímto způsobem se mohou vysoce kyselé potraviny při kontaktu s některými kovy vyluhovat. Časem lidé zjistili, že na vině je olovo - ne rajčata.

Náš tip: Z rajčat si můžete podle tohoto videoreceptu připravit i omáčku na těstoviny:
 

Rajčata jsou nejen chutná, ale i zdravá. Hrnek syrových rajčat obsahuje hodně vlákniny, je zdrojem vitamínu C, vitamínu K, draslíku a manganu. Kromě toho obsahuje antioxidant lykopen, který většině rajčat dodává jejich červenou barvu. Čerstvá rajčata mají také samozřejmě skvělou chuť, obzvlášť když si je pěstujete doma na zahrádce nebo na balkoně. Proto si z nich můžete připravit třeba právě tuto rajčatovou žemlovku.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak připravit rajčatovou žemlovku

Rajčatová žemlovka zní možná na první pohled zvláštně. Když ji ale ochutnáte, nebudete litovat. Navíc využijete voňavá rajčata ze zahrádky, nebo nakoupené za dobrou cenu v obchodě, zbytky sýrů, případně zbytky uzenin. Jak na to? Troubu si předehřejte na 170 °C. Na žemlovku se hodí masitá rajčata, která nebudou pouštět příšliš vody. Dále budete potřebovat veku nebo rohlíky.

Veku či rohlíky nakrájejte na plátky a vkládejte do misky s mlékem a rozšlehanými vejci. Pečivo příliš nemáčejte, aby nebylo příliš rozmokřelé. Na dno máslem vymazané a strouhankou vysypané formy vložte mokré plátky pečiva. Na ně položte na kolečka nařezaná rajčata, zakápněte je olejem, posolte, opepřete, posypejte bylinkami (bazalka, oregano, tymián). Na ně položte kolečka cibule, proužky papriky, můžete přidat pro milovníky masa i klobásu nakrájenou na kolečka nebo plátky anglické slaniny.

Zakapejte kečupem nebo protlakem, který bude rozmíchaný s trochou oleje a ochucený bylinkami, které jste už dávali na rajče. Navrch opět položte plátky pečiva. V mléce rozmíchejte prolisovaný česnek se solí a zalijte vrchní část žemlovky. Navrch přijdou kousky mozzarelly nebo nastrouhaný tvrdý sýr (čedar, parmezán). Pečte ve vyhřáté troubě, dokud povrch krásně nezhnědne.

Máte-li vařená vajíčka, můžete zkusit udělat i rajčatovou žemlovku podle tohoto receptu.

Zdroje informací:
https://www.huffpost.com
https://www.tasteofhome.com

Recepty k tomuto článku