Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Zdroj: Wikimedia Commons, By Nsaum75 - Own work, CC BY-SA 3.0

Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené těstoviny? Pokud se vám nechce je již ohřívat, snadno je můžete přetvořit do podoby křupavé pochoutky pasta chips, která se před nedávnem stala hitem TikToku. Jako náhrada chipsů při posezení u televize jsou ideální.

Křupavé těstoviny z TikToku

Na sociálních sítích najdete spoustu inspirace na různé pokrmy i pochutiny. Pokud dáváte přednost rychlým receptům, je doslova studnicí nápadů sociální síť TikTok. Ta se totiž specializuje na krátká a nápaditá videa a mnoho z nich se zaměřuje i na jídlo. Jednou z dobrot, která se tu objevila a v krátkém čase si získala mnoho nadšenců, kteří ji museli vyzkoušet, jsou i tyto pasta chips.

Jaké těstoviny na pasta chips?

Pasta chips neboli těstovinové chipsy jsou dokonalým způsobem, jak využít uvařené těstoviny. Jsou přímo úžasně křupavé, téměř jako bramborové lupínky, a můžete si je dochutit, jak se vám zlíbí. Použít na ně můžete jakékoliv uvařené těstoviny, nejlepší jsou ale menší a kratší druhy, které spíš připomínají krekry a dají se snadno vzít do ruky a namočit do dipu. Ideální jsou farfalle, penne, rigatoni nebo fussilli. Použít můžete klidně i bezlepkové těstoviny, jen si u nich dejte pozor, abyste je nepřevařili a nebyly by pak moc měkké.

Křupavá pochoutka v italském stylu

Příprava těstovinových chipsů je velmi snadná, potřebujete jen těstoviny, které by měly být uvařené pokud možno al dente neboli na skus, budou totiž se ještě dále tepelně upravovat. Dále potřebujete olej, nejlépe olivový, a nějaký sýr. K těstovinám se nejlépe hodí parmazán, který se na těstovinách krásně zapeče a zajistí ještě větší křupavost, vhodné jsou ovšem i měkčí sýry jako třeba gouda. Nakonec je třeba něčím chipsy dochutit. Nejvhodnější jsou různé bylinky jako oregano nebo směs italských bylinek, dále můžete použít česnekový prášek, chilli vločky, římský kmín, kurkumu nebo uzenou papriku.

Jednoduchá příprava chipsů

Ingredience pak jen stačí důkladně smíchat ve velké míse, aby se všechny kousky obalily kořením, olejem a sýrem, a pak zapéct hezky dokřupava. Na přípravu pasta chips je nejvhodnější horkovzdušná fritéza, díky níž se stanou těstoviny dokonale křupavé. Pokud ji ale nevlastníte, bez problémů můžete těstovinové chipsy upéct i v obyčejné troubě. Nejsou sice tolik křupavé, ale naopak uvnitř trochu žvýkavé, někteří však tvrdí, že jim tato konzistence chutná mnohem víc.

Pasta chips s parmezánem a oreganem

A jak tedy pasta chips připravit? Budete potřebovat: 200 g krátkých těstovin, např. farfalle, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžičku sušeného oregana, 1 lžičku česnekového prášku, 20 g sýra Parmigiano Reggiano a chilli vločky (můžete vynechat).

Postup: Těstoviny uvařené al dente přendejte do mísy a dochuťte olivovým olejem, oreganem, česnekovým práškem a chilli vločkami. Nastrouhejte parmezán a dobře promíchejte, aby se těstoviny pěkně obalily. Ve fritéze pak smažte těstoviny 10-12 minut při teplotě 180 °C. V polovině smažení je promíchejte a dosmažte dozlatova. Při přípravě v troubě těstoviny rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, aby se nepřekrývaly ani nedotýkaly. Pečte při 200 °C 17 - 20 minut, dokud nebudou pěkně zlatavě hnědé.

@cookingwithbello PASTA CHIPS ???? Written recipe and measurements are on the link! ????❤️???????? #pasta #pastachips #italian #italianfood #foodontiktok ♬ original sound - Angelo Coassin

 

Dokonalý dip s fetou

Těstovinové chipsy si nejlépe vychutnáte, kdyže je budete podávat s nějakým dipem. Použít můžete třeba oblíbenou rajčatovou omáčku, pesto nebo dokonce hummus. Přímo vynikající jsou s lehkým smetanovým dipem se sýrem feta. Snadno jej připravíte ze 120 g sýra feta, 60 g kysané smetany, 1 stroužku česneku a 2 lžic olivového oleje. Rozdrobenou fetu dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte ji na drobné kousky. Přidejte řecký jogurt a česnek a mixujte za stálého přilévání olivového oleje, dokud dip nebude mít krásně krémovou a hladkou konzistenci. Podávejte s chipsy.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

4. 1. 2023 02:03

:-?:-?:-? Dip - suroviny: "60 g kysané smetany", .... v postupu: "Přidejte řecký jogurt" .....
Takže kysanou smetanu nebo jogurt? :-?:-?:-?
Upozorňuji na chybu a zároveň se ptám, i když předpokládám, že jako obvykle opět nikdo neodpoví.8-(

Přidat komentář