Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené kuře
Zdroj: Freepik, dashu83

Pečené kuře je velmi vděčné jídlo, kterým zpravidla nepohrdnou ani ty nejvybíravější děti, a se kterým není mnoho práce. Aby však kuře nebylo vysušené, nemělo rozmočenou kůrku z výpeku a další časté neduhy způsobené zanedbanou přípravou, je dobré znát pár triků, díky kterým bude dokonale šťavnaté uvnitř a krásně křupavé na povrchu.

Proč se kuře vysušuje?

Pečení celého kuřete má jednu zásadní nevýhodu. Tou je, že kuřecí prsa jsou vhodnější na minutkovou přípravu, oproti tomu stehna vyžadují delší čas, aby se důkladně propekla. Když dáte těmto dvěma druhům masa v troubě stejné podmínky 190 °C, prsa budou hotová během asi 30 minut, zatímco stehna potřebují při stejné teplotě až 1 hodinu. Při delším pečení prsa ztrácejí šťávu, kratší pečení stehen způsobí, že budou tuhá a maso nepůjde snadno oddělit od kosti.

Aby po upečení celého kuřete bylo maso z prsou i stehen dokonale šťavnaté a kůrka po celém povrchu neodolatelně křupavá, je třeba použít pár osvědčených triků.

10 rad, jak na dokonale upečené kuře

  1. Kuře nechte před pečením „ohřát“ asi hodinu na pokojovou teplotu. Dáte-li do vyhřáté trouby studené maso, právě vytažené z lednice, bude mu trvat o pár minut déle, než se zatáhne. Pro rovnoměrné propečení a zachování šťavnatosti je však velmi důležité, aby se maso zatáhlo co nejrychleji a uzavřelo v sobě šťávu.
  2. Kůži po stranách kuřecích prsou jemně povolte a vložte pod ní plátky másla, které zabrání rychlému vysušení. Ideální je použít bylinkové máslo, jež maso zároveň i ochutí.
  3. Pečete-li kuře bez nádivky, konce stehen překřižte a svažte k sobě, čímž se uzavře břišní dutina a teplo nebude působit na prsa i zevnitř. Takto zpomalíte jejich propékání o několik minut.
  4. Kuře po celém jeho povrchu potřete sádlem. To vytvoří základ pro krásně křupavou kůrčičku. Až poté jej osolte a posypte kořením podle vlastních chutí. Solí nešetřete. I ta přispívá ke křupavému výsledku.
  5. Aby se kůrka vytvořila po celém povrchu kuřete, nesmí plavat ve výpeku, kde se z kůže stane rozmočená nepoživatelná hmota. Na to je nejlepší použít mřížku do pekáče a na ni kuře položit. Pořízení mřížky není nákladné a využít ji můžete třeba i na chladnutí domácího chleba či koláčů.
  6. Kuře položte na mřížku umístěnou v pekáči s trochou vody prsní částí dolů. Tím se oproti stehnům vystaveným vyšší teplotě částečně vyrovná rozdíl v potřebě doby tepelné úpravy. Kuře opatrně otočte až po 30 minutách pečení.
  7. Troubu nejprve rozehřejte na 220 °C a po vložení pekáčku s kuřetem snižte na 180 °C. Tak se maso rychle zatáhne a udrží v sobě maximum šťávy.
  8. Pokud to není nezbytně nutné, např. pro dolití vody do pekáče, neotvírejte během prvních 30 minut pečení dvířka trouby.
  9. Častou chybou, kvůli které se připravujete o dokonale křupavou kůrku, je polévání kuřete po celou dobu pečení. Stačí jej ovšem po otočení kuřete polít výpekem a za dalších 15 minut potřít rozpuštěným máslem. Následně zvýšená teplota na 200 °C na posledních 15 – 20 minut se už postará o zbytek. Použijete-li máslo smíchané s mletou paprikou, docílíte tmavé, hnědočervené kůrky.
  10. Upečené kuře nechte asi 10 minut odpočinout. Vytažení z trouby je pro každé maso teplotní šok, který musí pár minut „rozdýchat“. Během odpočinku se šťáva v mase rovnoměrně rozloží a nevyteče ve chvíli, kdy do něj říznete.

Pozn.: Celková doba pečení je orientační pro středně velké kuře a klasickou troubu bez horkovzduchu.

Jak poznat dostatečně upečené kuře?

Propečení se dá zkontrolovat nožem zapíchnutým do silnější vrstvy masa. Z proříznuté části nesmí vycházet červená nebo růžová tekutina, ale jen čirá šťáva. Další možností je zkusit zakroutit stehenní kostí. Pokud nenarazíte na odpor a maso se tímto pohybem samo oddělí, je kuře dokonale upečené.

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více