Španělský ptáček
Španělský ptáček patří mezi jídla, která u nás milujeme, ale o jejich původu jsme toho moc neslyšeli. Křehké hovězí, šťavnatá náplň s uzeninou a vajíčkem, silná šťáva z cibulového základu, to je jen část z předností této lahodné omáčky.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 986 kJ / 1 431 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 129,01 g |
Tuky | 79,43 g |
Vláknina | 6,30 g |
Cholesterol | 548 mg |
Sodík | 524 mg |
Sůl | 1,16 g |
Sacharidy | 48,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme přes vlákno na čtyři plátky, do šířky rozklepeme a z vrchní strany osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Krok 2: Doprostřed poklademe vždy špalíček slaniny a salámu, kyselou okurku a čtvrtku vařeného vejce. Maso zavineme a upevníme kovovou jehlou, párátky či nití. Povrch závitku osolíme.
Krok 3: Cibuli nakrájíme najemno a opékáme ji v kastrole na rozpáleném sádle asi 10-15 minut dozlatova. V průběhu smažení snížíme teplotu na minimum.
Krok 4: Jakmile je cibulka zlatavá, teplotu opět zvýšíme a vložíme k ní závitky, které opečeme ze všech stran dohněda a poté mírně podlijeme teplým vývarem. Teplotu opět snížíme, kastrol přiklopíme poklicí a dusíme doměkka.
Krok 5: Maso průběžně podléváme teplou vodou či vývarem a obracíme.
Krok 6: Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou a prosmahneme.
Krok 7: Přilijeme takové množství teplé vody, abychom získali řidší omáčku (během prováření zhoustne), prošleháme, vrátíme závitky a za občasného míchání vaříme na velmi nízké teplotě asi 1 hodinu.
Krok 8: Podle potřeby pokrm dochutíme pepřem a solí a před podáváním odstraníme párátka či nitě.
Zveřejněno 5. 1. 2012 22:16
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9L0D
Moje poznámka
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9L0D
Nejnovější recepty
Králík s houbami a čočkou
Přidáno před 1 hodinou
Pečená jablíčka na hlávkovém zelí a papriky plněné goudou
Přidáno před 2 hodinami
Vepřová kotleta se žampiony a sýrem, květáková rýže (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 3 hodinami
Polévka z kotrče na způsob dršťkové
Přidáno před 9 hodinami
Pelmeně plněné masem se zakysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Zapečené ryzce s dýní
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Vojtěch Vrtiška, vítěz Peče celá země, vydává unikátní kuchařku: Každý recept je tam ve dvou verzích, snazší a těžší, říká
Pískorky aneb Bramborové placky ze západních Čech: Stačí zvolit správný typ brambor a jednu netradiční ingredienci
Pět znamení horoskopu, která připraví delikatesy z dýní: Býk nachystá perfektní dýňový kuskus, Lev zase skvostný koláč
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Gulášová polévka z mletého masa
Petule123 před 28 minutami
Mexický guláš podle renecka
Coffee.j před 1 hodinou
Jablečné hrk-hrk řezy
Panova před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Ljenka před 4 hodinami
Květákové placky
NEVIMJosef před 4 hodinami
Zelňačka z uzeného vývaru a masa
HONOR před 5 hodinami
Pečená dýně
Dannulka před 6 hodinami
Smetanové brambory s kuřecím masem
Petaja před 7 hodinami
Cottage pomazánka s bazalkou
Lenka1980 před 7 hodinami
Falešný španělský ptáček
Katka1234 před 7 hodinami
Tématické fráze:
španělský ptáček,
španělský ptáček recept,
normy teplých jídel,
španělské ptáčky recept,
nejlepší španělský ptáček,
recepty španelsky ptaček,
španělské ptáčky,
recept na španělský ptaček,
španělské ptáčci,
kniha normy teplých jídel,
normy teplé kuchyně,
nejlepší španělské ptáčky,
recept španělský ptáček,
normy pro teplou kuchyni,
normy pokrmů,
španělský ptáčky,
recept španělské ptáčky,
receptury teplych jidel,
ptačky recept,
receptůry teplé kuchyně
Suroviny:
hovězí zadní,
slanina,
salám,
okurky sterilované,
vejce,
hořčice,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
voda,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (67)