Španělský ptáček

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Hovězí maso 63 názorů

Suroviny

500 g zadního hovězího masa
4 špalíčky slaniny (asi 1x1x10 cm)
40 g pražského salámu rozkrájeného na stejné podlouhlé díly
4 malé kyselé okurky (nebo adekvátně rozkrájené větší)
1 vejce vařené natvrdo
1 lžíce hořčice
1 velká cibule
60 g sádla
50 g hladké mouky
500 ml teplé vody nebo mírně soleného masového vývaru
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 70 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme přes vlákno na čtyři plátky, do šířky rozklepeme a z vrchní strany osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Doprostřed poklademe vždy špalíček slaniny a salámu, kyselou okurku a čtvrtku vařeného vejce. Maso zavineme a upevníme malou špízovou jehlou, párátky či nití. Povrch závitku osolíme.

  2. Cibuli nakrájíme najemno a opékáme ji v kastrole na rozpáleném sádle asi 10-15 minut dozlatova. V průběhu smažení snížíme teplotu na minimum.

  3. Jakmile je cibulka zlatavá, teplotu zvýšíme a vložíme závitky, které opečeme ze všech stran dohněda a poté mírně podlijeme teplým vývarem. Teplotu opět snížíme, kastrol přiklopíme poklicí a dusíme doměkka. Maso průběžně podléváme teplou vodou či vývarem a obracíme.

  4. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou a prosmahneme. Přilijeme takové množství teplé vody, abychom získali řidší omáčku (za dobu prováření zhoustne), prošleháme, vrátíme závitky a za občasného promíchání vaříme na velmi nízké teplotě asi hodinu. Podle potřeby dochutíme pepřem a solí a před podáváním odstraníme párátka či nitě.

Poznámka

Několik receptů na španělské ptáčky jsem tu našla, ale tento základní, hospodský nikoli. Třeba se bude někomu líbit a hodit a rád si doma uvaří hospodskou klasiku...

Zdroj: Receptury teplých pokrmů - vyděleno na čtyři porce.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 3 653 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Španělský ptáček

  • jan.alois jan.alois

    Můj taťka byl předválečný kuchař a ptáčky ještě trochu posypal hl .moukou a potom opekl .Já to tak dělám také a ještě přidávám ančovičku nebo sardel pastu do omáčky, Nemusí se zahušťovat a je to fakt bomba. Bodík :-K

    Odpovědět

  • skalis skalis

    Španělský ptáček je klasika a dobrá!

    Odpovědět

  • slunecniceila slunecniceila

    Tak jsem se rozhodla vyzkoušet - zakopila mladého býčka a poprvé vytvořila španěláky a dle tohoto receptu dopadly úžasně. Strávníci se rozplývali. Místo masového vývaru jsem použila kostku, a nebyla vůbec na škodu :), Mňam!:yes::yes::yes:<3

    Odpovědět

  • Nadia22 Nadia22

    Mas je moc pekne a jedle<3<3<3<3. Delam je stejne, akorat je trochu poprasim moukou, nez je v kastrolu opecu. Nekdy namisto varenych vajicek umicham vajicka na panvi hodne domeka a vychladle nanesu (natru) na platky osoleneho, opepreneho a horcici pomazaneho masa. Pridavam ti bodik.:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Anita888 Anita888

    ptáčky jsem dnes dělala a jsou vynikající. :-)

    Odpovědět

  • Radvik Radvik

    Vynikající, dělala jsem dnes poprvé v životě a moc jsme si pochutnali. Recept je dobře a srozumitelně napsaný i pro nás kuchyřky začátečnice a určitě se k němu budu ráda vracet :yes: :yes:

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    mika59:děkuji;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    savlinka: Fotka je :yes::yes:

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    Tak dnes jsem je vařila super:yes:dávám fotečku;-)

    Odpovědět

  • Heavy Heavy

    Tento receptík je asi nejlepší a hlavně klasika.Díky.Zrovna ptáčky dělám.

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Po dlhej dobe som urobila vtáčikov podľa tohto receptu a bola to dobrota :-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Alena: opět odkazuji na Reeptury teplých pokrmů - i tam najdete klasickou znojemskou omáčku, která se dělávala v hospodách a restauracích - dobrá ale za "hubičku":yes:

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Je to starý klasický recept, podle nějž se učili děti vařit na učňovské škole. A stále nejlepší, stejně jako všechny ty recepty, které v tzv. Normách", čili Recepturách teplých jídel najdete. Stará dobrá klasika, která naučí vařit i naprostého laika.Doporučuji místo těch všech rádoby nejlepších kuchařských knih :yes:;-)

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Jana Remkova:děkuji:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

1 2 3 4 5

Tématické fráze: španělský ptáček normy teplých jídel španělský ptáček recept nejlepší španělský ptáček kniha normy teplých jídel španělské ptáčci normy teplé kuchyně recept na španělský ptaček recepty španelsky ptaček nejlepší španělské ptáčky normy pro teplou kuchyni normy pokrmů receptury teplych jidel recept španělský ptáček recept španělské ptáčky receptůry teplé kuchyně španělský ptáčky ptačky recept receptury spanalsky ptacek

Zapomněl/a jsem heslo