Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Využití přebytečné rýže
Zdroj: Freepik, jcomp

Množství uvařené rýže se špatně odhaduje a často stane, že v hrnci zůstane nejedna porce navíc. Snažíte-li se v domácnosti neplýtvat, zbylou rýži můžete využít v mnoha receptech, pokud se ihned postaráte o bezpečnost jejího skladování.

Riziko uchování vařené rýže

S uvařenou rýží, která chladne v pokojové teplotě, souvisí jedno velké riziko, zejména chcete-li ji později podávat dětem. Podle portálu bezpecnostpotravin.cz obsahuje rýže bakterie Bacillus cereus, které se v příznivých podmínkách rychle množí a produkují toxin, který může způsobit otravu. Ta se projeví již během prvních 2 hodin vodnatým průjmem, bolestmi břicha a nevolností. Zvláště u malých dětí je intenzivní průjem a s ním spojený úbytek vody v těle velkým zdravotním rizikem.

Z těchto důvodů je velmi důležité zbylou rýži, kterou chcete později zužitkovat, okamžitě zchladit pod tekoucí vodou, nechat okapat v cedníku a uložit do lednice ve vzduchotěsné nádobě. Tuto rýži je pak třeba spotřebovat do pokrmů, které projdou tepelnou úpravou při min. 80 °C. V lednici uvařená a zchlazená rýže vydrží nezávadná asi 2 dny.

Jak využít zbytky rýže?

Nejjednodušším způsobem, jak naložit s přebytkem uvařené rýže, je spotřebovat ji do improvizovaného rizota, do kterého lze dále přidat jakoukoli oblíbenou zeleninu, orestované kousky drůbežího nebo vepřového masa nebo podušené houby. Děti jistě ocení, přidáte-li do „rizota“ najemno nastrouhaný sýr. Existuje ovšem celá řada dalších zajímavých receptů, které stojí za vyzkoušení.

Asijská smažená rýže Nasi goreng

Pokrm Nasi goreng je typický pro malajskou a indonéskou kuchyni a jako u spousty dalších směsí neexistuje jeden pravý a originální recept na tuto celosvětově známou pochoutku. Základem je uvařená rýže, která se připravuje společně se všemi ostatními ingrediencemi v pánvi wok při vysoké teplotě. Nejdříve se v rozehřátém oleji krátce osmahne nakrájená cibule nebo šalotka, po chvíli plátky česneku a drobné kousky zázvoru, po nichž ihned následují kousky masa nebo ryby. Po orestování masa se přidá uvařená rýže a naposledy dochucovadla, jakými mohou být např. sójová či ústřicová omáčka, koriandr, jarní cibulka aj. Připravujete-li smaženou rýži jen pro dospělé, přidejte společně s česnekem nadrobno nakrájenou chilli papričku. Rýže Nasi goreng se často podává s volským okem.

Rýžové placky naslano i nasladko

Základem slaných rýžových placek je uvařená rýže, vejce a trochu hladké mouky. Takto se placky budou dobře tvarovat a dále je můžete ochutit dle libosti. Použít lze strouhaný sýr, jarní cibulku, prolisovaný česnek, šunku, zbytky vařeného nebo pečeného masa, podušené houby, nadrobno nakrájenou zeleninu, hrášek a samozřejmě oblíbené koření. Vytvarované placky obalte ve strouhance a osmažte v rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Poté nechte na papírové utěrce, která vysaje přebytečný tuk.

Sladké placky můžete připravit podobně jako u dětí oblíbené lívance, které potřete džemem nebo povidly a posypete moučkovým cukrem.

Náplň do pečené zeleniny

Plněné papriky nebo zelné listy směsí rýže a mletého masa jsou klasikou české kuchyně. Touto směsí lze však plnit i další druhy zeleniny. Zásadním pravidlem je však pokrm dostatečně tepelně upravit.

Zahuštění polévek

Uvařená rýže se skvěle hodí jako vložka do nejrůznějších polévek, ať už jde o zeleninovou či rajskou polévku nebo masový vývar.

Rýžové krokety jako příloha

Na smažené rýžové krokety je třeba použít rýži, která není příliš sypká, aby se kuličky či válečky dobře tvarovaly. Ideální je kulatozrnná rýže vhodná na rizoto nebo sushi. Tato příloha se hodí k pečenému masu, rybě či zelenině.

Rýžová kaše

Také na rýžovou kaši je třeba použít kulatozrnnou rýži, která se postará o správnou konzistenci. Uvařenou rýži povařte v mléce do zhoustnutí a ochuťte podle svých preferencí, např. skořicí, medem, kakaem, čerstvým ovocem, domácí marmeládou nebo rozinkami.

Zdroje informací:

bezpecnostpotravin.cz

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více