Připravili jsme legendární Marry Me Chicken: Šťavnaté kuře s omáčkou, která prý funguje jako magnet na manželství
9. 4. 2024 Vaření
Kuřecí maso je v české kuchyni stále populárnější, převážně proto, že je de facto dietní. Tím, jak často ho ovšem používáme, často nenalézáme nápady, jak ho připravit nějak netradičně. Recept, který jsme vyzkoušeli a jehož celosvětová „sláva“ ho předchází, však vaše kuře ze zajetých kolejí rozhodně dostane.
Jídlo, které mění lidské osudy
Marry Me Chicken, jak je tento pokrm nazýván, vznikl v roce 2016. Tehdy podle informací deníku New York Times redaktorka časopisu Delish Lindsay Funstonová natočila video s receptem na poupravené kuře po toskánsku a zaujala jím miliony lidí.
Když její pokrm vyzkoušel hned po natáčení producent videa, prohlásil: „Kvůli tomu kuřeti bych si tě vzal!“. Díky tomu měla Funstonová v mžiku název pro svůj recept - „Marry Me Chicken“, tedy něco ve stylu „Zásnubní kuře“.
Mohlo by vás zajímat
V čem je kouzlo
Tím ovšem příběh vynikajícího jídla neskončil a podle několika dam, především Američanek, jim skutečně právě uvaření kuřete s krémovou omáčkou pomohlo získat manžela.
V čem se skrývá kouzlo jinak ničím nevyčnívajícího receptu, to jsme se rozhodli zjistit i v redakci Toprecepty.cz. Sice ne primárně proto, že bychom chtěli pořádat veselku, ale spíš vypátrat, proč je tohle jídlo tak chváleno.
Propečení je základ
Na první pohled v seznamu surovin totiž neuvidíte nic, co by mělo naznačit, že se po ochutnání hotového jídla budete ptát, zda je omáčka na přidání. Navíc kuřecí prsa jsou mnohými odsuzována pro svou suchost a „nešťavnatost“. Té se dá ovšem předejít při samotné přípravě.
My jsme v zájmu uchování šťavnatosti zvolili zaručený postup. Tedy kuřecí prsa nechat na rozpáleném oleji rychle zatáhnout, snížit teplotu a na pánvi je postupně nechat dojít. Kdo si nebude dostatečně věřit, že dokáže odhadnout propečenost a bojí se syrového masa uvnitř, může prso naříznout a zkontrolovat jeho stav.
Rajčata bez oleje
Žádná další úskalí při přípravě očekávat nemusíte. Kromě doporučené čerstvé bazalky můžete přidat i další bylinky, které máte rádi. Určitě však sáhněte po čerstvých, sušenými byste si chuť trochu pokazili. V našem případě to byl rozmarýn a tymián, který se do smetanové omáčky perfektně hodil.
Sušená rajčata můžete použít buď nakládaná v olivovém oleji, ale my jsme raději zvolili ta „v pytlíku“. Tučnost omáčce dodává máslo, na které se společně s výpekem připravuje i smetana ke šlehání, která dodá onu chtěnou krémovou chuť.
Je to opravdu „pecka“?
Jako přílohu můžete použít například rýži, ale skvěle se hodí i opečené brambory. I když se po přečtení receptu může zdát, že omáčky nebude dost, zkuste se tentokrát udržet a dodržet postup i množství ingrediencí. Ve výsledku totiž bude omáčky ke dvěma kuřecím prsům tak akorát.
Přesvědčili jsme se, že pověst, která pokrm ze Spojených států předchází, není vůbec přehnaná. Rozhodně stojí za to si Marry Me Chicken připravit ještě v době, než nás kvůli blížícím se vedrům přejde na omáčky chuť.
Marry Me Chicken
Na přípravu šťavnatého kuřete s krémovou omáčkou budete potřebovat: 2 kuřecí prsa, 5 stroužků česneku, 250 ml kuřecího vývaru, 10 sušených rajčat, 2 hrsti bazalky, snítku rozmarýnu, snítku tymiánu, 180 ml smetany ke šlehání, 30 g parmezánu, 15 ml rostlinného oleje, 20 g másla, sladkou papriku, sůl a pepř.
Jak na to?
- Kuřecí prsa očistěte, neomývejte vodou, z obou stran osolte, opepřete a přidejte sladkou papriku.
- Na pánvi s rozpáleným olejem nechte prsa zatáhnout a poté je pozvolna opečte do momentu, kdy nebude hrozit, že jsou syrová. Stačit by mělo zhruba 7-9 minut z každé strany. Poté je dejte mimo pánev.
- Česnek si oloupejte a nakrájejte na plátky, sušená rajčata na kostičky. Bylinky natrhejte na malé kousky.
- Do pánve po kuřeti vložte máslo a nechte ho rozpustit. Přihoďte česnek a opečte ho do zlatavé barvy. Přidejte vývar a pečlivě zamíchejte. Nechte chvilku provařit.
- Přidejte sušená rajčata a opět nechte 2 minuty provařit. Nyní nalijte do pánve smetanu a znovu provařte, aby se chutě propojily.
- Nakonec přisypte najemno nastrouhaný parmezán a bylinky. Nechte provařit další zhruba 2 minuty. Nakonec do pánve přidejte kuřecí prsa a v omáčce je „ohřejte“.
- Servírujte s rýží, vařeným nebo opečeným bramborem.
Jak probíhá příprava lahodného pokrmu se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Kuřecí maso se perfektně hodí i na grilování, připravte si proto prsa podle našeho videoreceptu:
Zdroj informací:
nytimes.com - The Chicken That Might Put a Ring on It https://www.nytimes.com/2023/09/28/dining/marry-me-chicken-recipe.html
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Strouhaný sýr Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Báječné zmrzlinové „překvápko“: Připravte si na Silvestra bombastické ledové dezerty
Oslavu posledního dne v roce si většinou… Číst více
Zdravé silvestrovské pohoštění: Zkuste delikátní špíz caprese nebo okurkové závitky!
Chlebíčky, obložené mísy plné salámů a sýrů,… Číst více
Deset tipů, co připravit na Silvestra dětem. Hlavně zdravé suroviny a hodně barev!
Jednohubky s pomazánkami Na jednohubky se děti těší. Připravujeme je z obyčejných rohlíků nebo z baget. Mažeme je oblíbenými pomazánkami a zdobíme… Číst více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Pro začátečníky existuje řada možností, jak… Číst více
Čeká vás dětská oslava? S těmito nápady na slané i sladké pohoštění zabodujete
Chcete přichystat svým dětem skvělou oslavu, na… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Halloweenské MasterChef Česko: Jak na jednoduché chlupaté prsty z listového těsta, pařáty čarodějnice a další děsivé pohoštění
V sedmnáctém díle MasterChefa tak trochu strašilo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na perfektní dušený špenát z čerstvých listů: Chuť vylepší česnek a muškátový oříšek, pro zjemnění přidejte smetanu
Domácí pesto z medvědího česneku jen z pár ingrediencí: Hodí se do rizota i k masu a při správném skladování vydrží až půl roku
Slané tyčinky s medvědím česnekem: Křehoučké a lehce aromatické tyčinky božsky chutnají, přitom jsou snadné
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 16 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 18 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 19 hodinami
Toastová pizza v troubě
Přidáno před 20 hodinami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Buchty po ránu: Šneky s pudinkem a rozinkami z plundrového těsta podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a nadýchané
Připravili jsme legendární Marry Me Chicken: Šťavnaté kuře s omáčkou, která prý funguje jako magnet na manželství