Co je to finger food? Ideální jídlo na párty, za které vás hosté budou milovat!
18. 6. 2021 Vaření
Máte pocit, že jíst rukama se hodí jen pro barbary nebo malé děti? Tak pozor, v určitých případech tohle vůbec neplatí. Dokonale chuťově i vzhledově vyladěné delikatesy, servírované v „lepší společnosti“ se jedí rukama taky; pokud jde o finger food. Víte, co se pod tímto pojmem skrývá?
Jídlo mezi prsty
Název finger food pochází ze spojení dvou anglických slov, tedy finger jako prst a food jako jídlo. Jako finger food se tudíž označují pokrmy, k jejichž konzumaci obvykle nepotřebujete příbor ani jiné pomůcky, a které velikostí odpovídají zhruba jednomu až dvěma soustům. Patří sem tedy i nám dobře známé jednohubky, ale nejen ty. Mezi finger food se řadí například i tolik oblíbené miniřízečky, špízy z mini mozarelly a cherry rajčátek, cukroví, malé koláčky a různé chuťovky. Není striktní pravidlo, že se vždycky obejdete bez příboru, některé druhy fingerfood se servírují rovnou na lžících, třeba různé pěny či malé porce salátů. V mini skleničce a s mini lžičkou se mohou v rámci tohoto druhu občerstvení podávat i dezerty.
Mohlo by vás zajímat
Zásady výroby
Finger food lahůdky mohou být připraveny jak ve slané, tak ve sladké verzi, studené i teplé. Fantazii se meze nekladou, tak můžete v mini porcích vyrobit cokoliv, co vám nebo vaši hostům bude chutnat. Dodržet by se měla hlavně jedna věc, a tou je velikost porcí. Finger food je totiž skutečně mini, je to jeho smyslem. Dobroty se v mini verzích dělají právě proto, aby lidé na party, oslavě či jiné události mohli ochutnat mnoho různých druhů. Proto byste se vlastně měli zaměřit ještě na něco: pestrost. Rautový stůl s finger food by měl být natolik variabilní, že si své najdou vegetariáni, vegani, masožravci, milovníci sladkého i velcí labužníci.
Mohlo by vás zajímat
Inspirativní nápady
Nadchlo vás téma finger food a přemýšlíte, co malého a milého svým hostům připravit? Inspirujte se našimi recepty! Velmi lákavými pokrmy jsou například plněné cuketové závitky, medvědí česnek v pivním těstíčku, minipizzy nebo mini mozzarellky s hummusem. Nic nepokazíte ani klasickými jednohubkami, pomazánkami na krekrech či retro šunkovými závitky s křenovou šlehačkou. V nejsnazší verzi lze samozřejmě udělat i slané špízy třeba z kombinace nakrájené zeleniny a sýrů. Ze sladkých dobrot pak můžete vyzkoušet mini trubičky s citronovým krémem, jednoduché mini donuty, na párátku napíchnuté jahůdky přelité čokoládou, nebo ovocné mini špízy. Jak vidíte, možností jsou desítky. Tak si vyberte podle zásob vaší špíze i chutí hostů.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Retro okénko: Je libo šunkovou rolku, plněná vejce nebo jednohubky s mandarinkou?
Grilování levou zadní... I pro vegetariány! Tipy na grilovací recepty bez masa
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Gomasio, oblíbený zázrak japonské kuchyně, si snadno připravíme doma. Poradíme, jak ho zařadit do jídelníčku
Dobroty, kam se podíváš! Hitem letních oslav jsou sladké bary. Co na nich servírovat?
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Komentáře
8. 12. 2021 14:24