Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování levou zadní... I pro vegetariány! Tipy na grilovací recepty bez masa
Zdroj: Pixabay, nike159, Pixabay licence

Grilovací sezóna jede naplno a ačkoliv k ní patří především steaky, kotlety a nejrůznější klobásky, i ti, kdo maso nejedí, si mohou užít a pochutnat si na grilovaných dobrotách. Vynikající je například řecký sýr halloumi nebo různé druhy vege burgerů. Stačí si jen vybrat!

Ochutnejte halloumi

Halloumi je výborným pohoštěním pro všechny vegetariány, kteří míří na grilovačku. Polotvrdý sýr z kozího a ovčího mléka má jemně slanou chuť a je dochucen lístky máty. Typický je pro kyperskou kuchyni, kde jeho spotřeba podle BBC vychází až na 8 kilogramů na osobu za rok. Kouzlo halloumi je nejen v zajímavé, přesto vyrovnané chuti, ale i v tom, že se na rozdíl od jiných sýrů při tepelné úpravě neroztéká. Prodává se v malých blocích, je proto ideální na grilování. A kam pak s ním? Plátek grilovanného halloumi můžete položit jen tak na salát, anebo jím nahradit maso v burgeru.

Burgery bez masa

Vege brugery jsou při grilování sázkou na jistotu. Vedle halloumi můžete sáhnout po veganské náhradě mletého masa; Beyond Meat a další značky se u nás už prodávají běžně v supermarketech. Do mletého masa pak přidáte sůl, pepř, Worcesterovou omáčku a vegetariánům přidáte dovnitř jedno vejce (veganům směs umíchejte bez vajíčka). Když všechny suroviny prohnětete, vznikne základ na „masové“ placky do klasických burgerů.

Ty lze ale vyrobit také čistě na zeleninovém nebo luštěninovém základě. Vege burgery mohou být například z červené řepy, ty bývají velmi šťavnaté. Řepu oloupejte, nahrubo nastrouhejte, přidejte nahrubo nastrouhanou červenou cibuli, utřený česnek, sůl, pepř a nějaké bylinky, třeba tymián nebo šalvěj. Zákapněte olivovým olejem a vytvořte placky. Tip! Pro pevněšjí konzistenci můžete do směsi přidat strouhanku, ale pozor! Strouhanka se dělá ze starého pečiva, které obsahuje živočišné složky, takže vegana byste nepotěšili. Trochu hutnější jsou burgery z červené čočky nebo z cizrny. Vařené luštěniny musíte rozmixovat, ale ne příliš najemno, vznikla by vám tekutá kaše a z té byste neuplácali nic. Tip! Do cizrnových se dobře hodí trocha strouhané mrkve, která burgerům dodá vláčnost.

Skvělou náhradou masa v hamburgeru je grilovaná hlava luxusního žampionu Portobello. Ten po tepelné úpravě konzistencí i chutí maso vzdáleně připomíná a je tedy velmi oblíbený. Portobello je ale skvělé i samotné. Očištěné klobouky naplňte směsí strouhaného sýra a bylinek a grilujte, dokud se náplň nerozteče a nezezlátne.

Zelenina na tisíc způsobů

Někteří vegani a vegetariáni nepotřebují napodobovat nebo nahrazovat maso, aby si grilování užili. Bohatě si vystačí se zeleninou. Pokud cuketu nebo třeba papriku ugrilujete dochucené směsí koření určenou přímo na grilovanou zeleninu, určitě nešlápnete vedle. Tip! Zkuste grilovat kapie plněné sýrem feta nebo Lučinou. Je to osvěžující kombinace! A pokud si chcete vyhrát, vyrobte zeleninové špízy. Neměly by na nich chybět právě paprika, cibule i již zmiňovaná cuketa, hodí se ale také houby.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více