Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobroty, kam se podíváš! Hitem letních oslav jsou sladké bary. Co na nich servírovat?
Zdroj: Unplash, Chasse Sauvage

Představte si švédský stůl, nebo spíš opravdu dobře připravený rautový stůl. Lahůdka střídá lahůdku a vám jen oči přecházejí. A teď je na chvíli zavřete a představte si totéž ve sladké verzi. Tak přesně to jsou sladké bary. Na svatbě, zahradní party nebo větší oslavě by letos neměly chybět. Co na nich ale servírovat?

Sladké bary

Tímto termínem se označují při oslavách části pohoštění, třeba jednotlivé stoly, které jsou vyhrazeny jen a jen sladkým delikatesám. Sladkým barům většinou dominuje uprostřed jeden okázalý moučník, třeba svatební nebo jiný dort, a kolem něj je pak spousta malých dobrot. Sladké bary jedou (prozatím) v duchu módních vln, takže kynuté koláčky zde spíš nečekejte. Kromě chuti jde u tohoto občerstvení o precizní a dokonalý vzhled laskomin. Bývají vylazeny do jednoho barevného, nejčastěji pastelového, tónu, nebo jsou dekorovány všechny v podobném duchu, třeba jedlým zlatem. Jaké dobroty ve sladkém baru nabídnout?

Makronky

Francouzské pečivo z mandlového těsta bylo hitem už před několika lety a nyní se jeho sláva opět vrací. Makronky totiž můžete vyrobit v libovolné barvě a dodat jim libovolnou chuť. Proto jsou pro sladké bary jak stvořené. Jediné, co je na nich obtížnější, je samotná příprava. „Makronky jsou jednoduché na suroviny, ale vyžadují trpělivost,“ říká pro Toprecepty.cz Dominika Tesařová, hlavní cukrářka kaváren Lagarto, a dodává, že u makronek je nutné hlídat i takové zdánlivé banality, jako je vlhkost okolí. Když je venku deštivo, dělají se hůř.

Cupcakes

Mini dortíčky, které se podávají jako jednoporcovky a u kterých se můžete doslova „vyblbnout“ při zdobení, jsou dalším sladkým potěšením, které zrovna frčí, a proto na sladké tabuli nesmějí chybět. Cupcakes jsou, na rozdíl od makronek, na přípravu snadné a jejich výhodou je, že v košíčcích, ve kterých se pečou, je lze i podávat. Pokud si tento typ moučníku oblíbíte, vyplatí se pořídit na cupcakes speciální etažér neboli stojan. Vypadají na něm opravdu nádherně a stojan je praktický i pro hosty.

Cake pops a jiná lízátka

Legrácka hlavně pro děti. Cake pops neboli lízátka z těsta vypadají jako lízátka, ale nelížou se, nýbrž koušou. Dortová „lízátka“ se podávají na špejli, aby byl dojem dokonalý. Příprava cake pops je rovněž snadná, dokonce u nich můžete zužitkovat odřezky a zbytky upečených korpusů. Stačí je totiž jen rozdrobit, smíchat s krémem, nechat řádně vychladit a poté polít čokoládou a zdobit. Hotová lízátka se při servírování zapichují do květináčů s „hlínou“ z čokoládového těsta nebo se podávají na tácku. Zároveň můžete na oslavu připravit z rozpuštěného cukru i skutečná lízátka. A chcete-li být opravdu in, udělejte nanuky z těsta. Co že to je? Totéž jako dortové lízátko, jen se směs těsta s krémem vtlačí do formičky na nanuky, přidá se dřívko a po zmrznutí se vše polije čokoládou a dozdobí. Od mražených nanuků jsou tyhle k nerozeznání.

Pralinky a čokoláda

Pralinky všech možných chutí jsou taky něco, co většina hostů ocení. Zkuste třeba verzi s náplní z rumu nebo ve variantě s kokosem. Do koutku se sladkým pohoštěním výtečně zapadne i čokoládová fontána, byť tu si doma jen tak nevyrobíte; je potřeba koupit stroj, který bude rozpuštěnou čokoládu neustále prolévat. Na druhé straně, cena není závratná a čoko fontánu pořídíte již za 800 Kč.

Ovocné a jiné želé

Léto a první úroda jahod i jiných druhů ovoce nahrává tomu snažit se udělat sladké dezerty o něco lehčí. Třeba za pomoci želatiny. Ovocné želé nádherně vypadá a nepotřebujete na ně žádné speciální vybavení. Hotové želé stačí nalít do libovolné formy a po ztuhnutí nakrájet. Ve verzi pro děti udělejte želé z ovoce, ve verzi pro dospělé přidejte klidně alkohol.

Dezerty ve skleničce

Panna cota ve skleničce, tiramisu v mističce nebo kávová pěna v šálku? Dezerty „na lžičku“ bývají velmi oblíbené. Chutnají skvěle a hostům po jejich konzumaci zůstanou čisté ruce. Zkuste třeba sušenkový dezert, nebo variaci na oblíbené Míša řezy. Jak vidíte, pole působnosti je u sladkých barů skutečně široké. Stačí jen dát průchod vaší fantazii.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více