Novoroční čočka: Víte, jak ji správně připravit a kterými bylinkami dochutit?
1. 1. 2022 Vaření
Nezáleží na tom, jestli uvaříme čočkovou polévku, pochutnáme si na čočce na kyselo nebo tuto luštěninu naservírujeme jako přílohu k masu. Čočka prostě musí být!
Popelka mezi jídly
Čočka byla dlouho spíš jídlem chudých. Na výsluní se vrátila v posledních desetiletích a dnes si tuto drobnou luštěninu dopřáváme rozhodně častěji než na Nový rok. Jak uvádí web gutekueche.at, perfektně připravená čočka je skvělý a výživný pokrm. K přípravě „čočkových“ jídle není třeba mít žádné zvláštní kuchařské nadání. Pokrmy z čočky jsou opravdu jednoduché a stačí jen znát pár základních pravidel a triků a čočkovými specialitami doslova ohromíte každou návštěvu.
Mohlo by vás zajímat
Tipy pro dokonale uvařenou čočku
Klasická česká kuchařka Vaříme zdravě, chutně a hospodárně doporučuje nejprve obecně všechny luštěniny – tedy i čočku – přebrat, propláchnout, namočit do vody a nechat bobtnat 6 až 12 hodin, ideálně přes noc. Ve stejné vodě pak čočku uvaříme. To proto, abychom nepřišli o důležité a prospěšné minerální látky. Ohlídejte, aby čočka vařila na mírném ohni. Příliš vysoká teplota poškozuje rostlinné bílkoviny. Hotová bude za 40 až 60 minut. Zrnka by měla být po uvaření měkká a lesklá, na povrchu nepoškozená. Před vařením nikdy nesolíme! Sůl pak přidáme těsně před dovařením nebo až potom.
Je zdravá a chutná
Kuchyňská čočka je vynikajícím zdrojem bílkovin. Proto ji mají v oblibě i vegetariáni a vegani. Obsahuje také jednoduché a polynenasycené, vitaminy A, B₆, B₁₂ a D, ale také vápník, hořčík, sodík, draslík, zinek a železo. Přestože je čočka lépe stravitelná než její příbuzné druhy (fazole, hrách), web diet-health.info upozorňuje, že může být pro citlivý žaludek náročná. Kombinace čočky s bylinkami a kořením, jakými jsou saturejka, rozmarýn, tymián, šalvěj, kari, zázvor, hřebíček, česnek, koriandr nebo chilli, je lépe stravitelná. Stejně tak se lépe tráví jako pyré. K čočkovým pokrmům se velmi dobře hodí kyselé přísady, jakými jsou ocet, citronová šťáva, víno, oblíbená rajčata nebo jablka.
Co z ní připravit?
U nás je klasikou čočka na kyselo s párkem a sázeným vejcem. Uvařená čočka chutná skvěle v luštěninových polévkách, s dušenou zeleninou, jako nákyp nebo součást salátu. Obliba čočky neustále roste začleňuje se i do mnoha tradičních receptů. To v Asii je čočka již dlouho důležitou základní potravinou. V orientálních pokrmech, jakými jsou dhal, orientální falafel nebo kari, je čočka hlavní ingrediencí. Ve většině asijských zemí je kombinována s rýží. A kolik čočky potřebujete pro 2 osoby? Pro čistě čočkový pokrm (např. dhal) počítejte s cca 200 g nevařené čočky a pro smíšený pokrm s cca 100–140 g syrové čočky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Svatomartinské víno 2022: Velký přehled, kde se od zítřka bude koštovat, za kolik letos pořídíte lahvinku a kde bude vypečená husa
Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek,… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Černá čočka beluga získala název po kaviáru a je i podobně zdravá. Zkuste ji třeba do rizota!
Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!
Rajčata ve skle: Jak udělat domácí kečup, omáčku sugo nebo sušená rajská jablíčka?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49