Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!
Zdroj: Pixabay, ulleo

Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v podobě nafouknutého břicha a jiných nepříjemností? Tak pro vás máme tipy, jak veškerým potížím spojeným s trávením luštěnin předejít!

Zdraví z přírody

Název luštěniny označuje skupinu určitých rostlin a jejich plodů, mezi něž patří hrách, fazole, čočka, cizrna, sója nebo třeba i lupina. Všechny luštěniny obsahují značné množství vlákniny, cenné vitamíny a minerály a také komplexní sacharidy a rostlinné bílkoviny. Mají nízkou hladinu glykemického indexu, což znamená, že se po jejich konzumaci cítíme déle nasyceni a nekolísá nám hladina cukru v krvi. To je výhodné pro diabetiky, ale nejen pro ně. Aby předností nebylo málo, patří luštěniny také mezi široce dostupné a cenově příznivé potraviny a když se dobře uvaří, jsou mimořádně chutné. Přesto se jim někteří z nás vyhýbají. Důvodů je více, ale všechny se dají řešit.

Dlouhá příprava? Jak kdy!

S luštěninami je odjakživa spjato, že uvařit je znamená strávit půl dne v kuchyni, na což má dnes málokdo čas. Ovšem tahle podmínka neplatí pro všechny druhy luštěnin, a i tam, kde platí, se jí dá napomoci. Začněme tím nejsnazším. Nejlépe stravitelná a nejrychleji uvařená je červená čočka. Doslova na kaši je za 15 minut varu. Což znamená, že se s ní dají také skvěle zahušťovat polévky, omáčky nebo jiná jídla a díky tomu se dá tahle luštěnina „propašovat“ i tam, kde byste ji nečekali. Ostatní druhy luštěnin je potřeba předem namočit. Tím se jednak zkrátí následná doba varu, a jednak se tím zlepší jejich stravitelnost. Nejlepší je fazole, hrách nebo cizrnu den před vařením zalít dostatečným množstvím vody a nechat do rána namáčet. Poté je potřeba vodu slít a na vaření použít novou.

Voňavé bylinky

Věděly to už naše babičky i prababičky - k luštěninám patří bylinky. Nejen pro zlepšení chuti, ale také pro zlepšení zažívání. Pomáhají saturejka, majoránka, petržel, anýz, tymián i bobkový list. Podle specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové je vhodné k luštěninám přidat i kousek mořské řasy, a to jak pro doplnění minerálních látek, tak i pro lepší stravitelnost. Uvádí to na svém webu Margit.cz.

Rozmixujte je!

Další možností, jak zlepšit jejich stravitelnost, je uvařené luštěniny rozmixovat. Zkuste si je užít nejdříve v různých kaších, kde ani luštěniny nemusejí být hlavní surovinou. Stačí, když pro začátek přidáte třeba k bramborové nebo pohankové slané kaši trochu červené čočky. A rada na závěr? Střídejte druhy luštěnin a zařazujte je spolu s bylinkami do jídelníčku po menších porcích. Tělo si zvykne a žádné nadýmání vás časem trápit nebude.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více