Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

4. 5. 2021 16:05

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Pixabay, ulleo Zdroj: Pixabay, ulleo
Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v podobě nafouknutého břicha a jiných nepříjemností? Tak pro vás máme tipy, jak veškerým potížím spojeným s trávením luštěnin předejít!

Zdraví z přírody

Název luštěniny označuje skupinu určitých rostlin a jejich plodů, mezi něž patří hrách, fazole, čočka, cizrna, sója nebo třeba i lupina. Všechny luštěniny obsahují značné množství vlákniny, cenné vitamíny a minerály a také komplexní sacharidy a rostlinné bílkoviny. Mají nízkou hladinu glykemického indexu, což znamená, že se po jejich konzumaci cítíme déle nasyceni a nekolísá nám hladina cukru v krvi. To je výhodné pro diabetiky, ale nejen pro ně. Aby předností nebylo málo, patří luštěniny také mezi široce dostupné a cenově příznivé potraviny a když se dobře uvaří, jsou mimořádně chutné. Přesto se jim někteří z nás vyhýbají. Důvodů je více, ale všechny se dají řešit.

Dlouhá příprava? Jak kdy!

S luštěninami je odjakživa spjato, že uvařit je znamená strávit půl dne v kuchyni, na což má dnes málokdo čas. Ovšem tahle podmínka neplatí pro všechny druhy luštěnin, a i tam, kde platí, se jí dá napomoci. Začněme tím nejsnazším. Nejlépe stravitelná a nejrychleji uvařená je červená čočka. Doslova na kaši je za 15 minut varu. Což znamená, že se s ní dají také skvěle zahušťovat polévky, omáčky nebo jiná jídla a díky tomu se dá tahle luštěnina „propašovat“ i tam, kde byste ji nečekali. Ostatní druhy luštěnin je potřeba předem namočit. Tím se jednak zkrátí následná doba varu, a jednak se tím zlepší jejich stravitelnost. Nejlepší je fazole, hrách nebo cizrnu den před vařením zalít dostatečným množstvím vody a nechat do rána namáčet. Poté je potřeba vodu slít a na vaření použít novou.

Voňavé bylinky

Věděly to už naše babičky i prababičky - k luštěninám patří bylinky. Nejen pro zlepšení chuti, ale také pro zlepšení zažívání. Pomáhají saturejka, majoránka, petržel, anýz, tymián i bobkový list. Podle specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové je vhodné k luštěninám přidat i kousek mořské řasy, a to jak pro doplnění minerálních látek, tak i pro lepší stravitelnost. Uvádí to na svém webu Margit.cz.

Rozmixujte je!

Další možností, jak zlepšit jejich stravitelnost, je uvařené luštěniny rozmixovat. Zkuste si je užít nejdříve v různých kaších, kde ani luštěniny nemusejí být hlavní surovinou. Stačí, když pro začátek přidáte třeba k bramborové nebo pohankové slané kaši trochu červené čočky. A rada na závěr? Střídejte druhy luštěnin a zařazujte je spolu s bylinkami do jídelníčku po menších porcích. Tělo si zvykne a žádné nadýmání vás časem trápit nebude.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

Pokud rádi pečete dorty, zkuste si doma udělat také letošní cukrářské hity. Se želatinou, plné…
Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

Sladké, šťavnaté plody nám každoročně zlepšují náladu už před prázdninami. Sezóna českých jahod…
Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

Milujete sendviče, ale raději byste si možná dali salát… Nebo se nemůžete rozhodnout? Co takhle…
Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

Každý rok se na ně těšíme a i letos už se blížíme do cílové rovinky! Sladké plody z českých záhonků…
Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

Jako malí jsme je milovali a někteří z nás si je možná sem tam dopřejí i v dospělosti. Barevné…
Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

Mezi časté příznaky onemocnění covidem patří ztráta čichu a chuti. Ve většině případů se sice oba…
Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

Máte chuť na kafe i limonádu a nemůžete se rozhodnout, čemu dát přednost? Spojte to! Studené kávové…
Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

Milujete vůni lesa? Pokud máte možnost, vyrazte tam právě teď a natrhejte si zdraví prospěšné…