Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v podobě nafouknutého břicha a jiných nepříjemností? Tak pro vás máme tipy, jak veškerým potížím spojeným s trávením luštěnin předejít!
Zdraví z přírody
Název luštěniny označuje skupinu určitých rostlin a jejich plodů, mezi něž patří hrách, fazole, čočka, cizrna, sója nebo třeba i lupina. Všechny luštěniny obsahují značné množství vlákniny, cenné vitamíny a minerály a také komplexní sacharidy a rostlinné bílkoviny. Mají nízkou hladinu glykemického indexu, což znamená, že se po jejich konzumaci cítíme déle nasyceni a nekolísá nám hladina cukru v krvi. To je výhodné pro diabetiky, ale nejen pro ně. Aby předností nebylo málo, patří luštěniny také mezi široce dostupné a cenově příznivé potraviny a když se dobře uvaří, jsou mimořádně chutné. Přesto se jim někteří z nás vyhýbají. Důvodů je více, ale všechny se dají řešit.
Článek z magazínu
Dlouhá příprava? Jak kdy!
S luštěninami je odjakživa spjato, že uvařit je znamená strávit půl dne v kuchyni, na což má dnes málokdo čas. Ovšem tahle podmínka neplatí pro všechny druhy luštěnin, a i tam, kde platí, se jí dá napomoci. Začněme tím nejsnazším. Nejlépe stravitelná a nejrychleji uvařená je červená čočka. Doslova na kaši je za 15 minut varu. Což znamená, že se s ní dají také skvěle zahušťovat polévky, omáčky nebo jiná jídla a díky tomu se dá tahle luštěnina „propašovat“ i tam, kde byste ji nečekali. Ostatní druhy luštěnin je potřeba předem namočit. Tím se jednak zkrátí následná doba varu, a jednak se tím zlepší jejich stravitelnost. Nejlepší je fazole, hrách nebo cizrnu den před vařením zalít dostatečným množstvím vody a nechat do rána namáčet. Poté je potřeba vodu slít a na vaření použít novou.
Voňavé bylinky
Věděly to už naše babičky i prababičky - k luštěninám patří bylinky. Nejen pro zlepšení chuti, ale také pro zlepšení zažívání. Pomáhají saturejka, majoránka, petržel, anýz, tymián i bobkový list. Podle specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové je vhodné k luštěninám přidat i kousek mořské řasy, a to jak pro doplnění minerálních látek, tak i pro lepší stravitelnost. Uvádí to na svém webu Margit.cz.
Rozmixujte je!
Další možností, jak zlepšit jejich stravitelnost, je uvařené luštěniny rozmixovat. Zkuste si je užít nejdříve v různých kaších, kde ani luštěniny nemusejí být hlavní surovinou. Stačí, když pro začátek přidáte třeba k bramborové nebo pohankové slané kaši trochu červené čočky. A rada na závěr? Střídejte druhy luštěnin a zařazujte je spolu s bylinkami do jídelníčku po menších porcích. Tělo si zvykne a žádné nadýmání vás časem trápit nebude.
Témata: luštěniny, čočka, hrách, zdravá strava, zdravá výživa, babské rady, bylinky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Míša řezy, které vždy přijdou k chuti. Jak připravit jejich zjednodušenou verzi - dezert ve skleničce
Míša řezy na plechu "Míšu" podle našich receptů připravíme ve formě řezů, dortu i v jednoduché variantě - do skleničky. Aby řezy s čokoládovou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zdravá strava nemusí být drahá! 3 levné recepty, se kterými zhubnete i ušetříte
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Kakaový dort s višněmi a tvarohem
Přidáno před 1 hodinou

Palačinky s tvarohem a smetanou
Přidáno před 6 hodinami

Jemný salát
Přidáno před 6 hodinami

Pikantní pečený květák se sýrem
Přidáno před 6 hodinami

Krevety na česneku s provensálským kořením
Přidáno před 7 hodinami

Králičí v houbové omáčce s noky
Přidáno před 7 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.