Byliny v kuchyni: Rozmarýn je výborný na tmavé vlasy. Vyrobte si z něj zdravé víno!

Rozmarýn jako léčivá bylinka má v domácnosti široké využití. Kromě toho, že je plný prospěšných látek, dokáže skvěle ovonět a dochutit různé pokrmy. Zároveň se z něj dá vyrobit výtečný kondicionér pro tmavé vlasy, ale také lahodné a zdravé víno.
Rozmarýn je zázrak
Ač původem ze Středomoří, rozmarýn lékařský patří k běžně používaným a pěstovaným bylinkám i v české kotlině. Krásná vůně podobná kadidlu, zvláštní chuť i zdraví prospěšné účinky z něj dělají opravdu cennou rostlinku. Semena rozmarýnu se do substrátu zasývají již v únoru, ale nebojte; rozmarýn už v květináči se dá také koupit. Pokud jej chcete doma pěstovat, nejlépe se mu bude dařit na zahrádce, s výsadbou ale počkejte, že bude stálé teplo, protože tato bylinka není zrovna mrazu odolná. Skvěle ovšem rozmarýn poroste i na balkóně, pokud bude mít dostatek slunce, tepla, písčitou zeminu a nebudete jej zbytečně přelévat.
Článek z magazínu
A proč rozmarýn zařadit do domácího bylinkového arsenálu? Tento malý keřík obsahuje především důležité silice jako verbenon, borneol či kafr, dále flavonoidy luteolin či diosmetin, hořčiny rosmanol a pikrosalvin, třísloviny a kyseliny ursulovou, rozmarýnovou a kávovou. Díky takovému spektru pomáhá podporovat funkci jater, působí proti nadýmání, pomáhá s nízkým tlakem a zlepšuje krevní oběh i prokrvování končetin. Pozor by si na něj však měly dát těhotné ženy v pokročilé fázi těhotenství, protože při vyšších dávkách může způsobit nežádoucí stahy dělohy.
Rozmarýn a jeho využití (nejen) v kuchyni
Rozmarýn je nedílnou součástí tzv. provensálského koření, které je vynikající k dochucování pečených jídel, ať už masa nebo třeba jen obyčejných bambor. Pokud se jím chcete léčit, vyrobte si rozmarýnový odvar, a to tak, že lžičku sušených lístků zalijete 250 ml vroucí vody a necháte 10 minut louhovat. Odvar pijte buď ráno na lačno, anebo bezprostředně po jídle. Rozmarýn je možné přisypat do koupele, kde pomůže uvolnit svaly a rozpohybovat klouby. Pro dezinfekční účinky se hodí k inhalaci při nachlazení; k tomuto účelu si vyrobte rozmarýnový olej. Stačí vzít 5 až 6 větviček bylinky a naložit je asi na 3 týdny do kvalitního oleje. Ten pak přecedíte a nalijete do sterilizovaných tmavých lahví. Pro inhalaci pak pár kapek rozmarýnového oleje přidáte do lavoru s horkou vodou.
Článek z magazínu
Tmavovlásky ocení rozmarýnový odvar místo chemického kondicionéru. Bylinka totiž dokáže hnědé a černé vlasy oživit a zvýraznit jejich barvu. Tinktura z rozmarýnu použitá pro masáž vlasové pokožky zase pomůže kůži prokrvit a při dlouhodobém používání tak podporuje růst vlasů. Dále rozmarýn pomůže proti molům, jak radí kniha Naše a cizí koření Jiřiny Kaplické a Jana Kybala. Stačí do skříně zavěsit snítku této bylinky. Podle Herbáře léčivých bylin od Jiřího Janči a Josefa Zentricha se dříve věřilo i tomu, že rozmarýn položený pod postel uměl ochránit před vším zlým.
Rozmarýnové víno vás sice nedostane do bláznivé párty nálady, zato ale pomůže ke zdravému trávení, zmírní nechutenství a především dobře poslouží těm, kdo trpí nízkým krevním tlakem. Jak jej vyrobit? Je k tomu třeba 4 až 5 čerstvých, nezdřevnatělých větviček rozmarýnu, ideálně čerstvě uříznutých z keříku, a k tomu cca 700 ml suchého červeného vína. Rozmarýn nahrubo nasekejte nebo nastříhejte, vložte do čisté nádoby, zalijte vínem, dobře uzavřete a nechte odpočívat 2 až 4 týdny. Občas protřepejte. Nakonec procedťe přes plátno a pijte denně dvakrát jednu deci, a to ráno a večer.
Témata: rozmarýn, koření a dochucovadla, zdravá výživa, jedlá kosmetika, přírodní lékárna, bylinky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Dejte si sendvič s pastrami! Speciálně naložené maso má původ v rumunské kuchyni
Se sendvičem naplněným silnou vrstvou masa jste… Číst více
Legendární severské skořicové rolky: Upečte si je podle pravého švédského receptu!
Stejně jako my máme buchty a koláče, na severu… Číst více
Jak na nejlepší švédské masové kuličky? Skvělou chuť zajistí správně připravená cibule i špetka muškátového oříšku
Také jste si zamilovali slavné švédské masové… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!
Nejnovější recepty Více

Demi glace v pomalém hrnci
Přidáno před 4 hodinami

Jemné muffiny s čokoládou
Přidáno před 5 hodinami

Bělomasá ryba po asijsku
Přidáno před 7 hodinami

Srbská masová směs
Přidáno před 14 hodinami

"Bramboráčky" z ovesných vloček
Přidáno 26. 1. 2023 15:37

Krůtí masové kuličky na zelenině
Přidáno 26. 1. 2023 10:55
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.