Byliny v kuchyni: Rozmarýn je výborný na tmavé vlasy. Vyrobte si z něj zdravé víno!

29. 3. 2021 09:55

Zdraví Kateřina Horáková

Zdroj: Wikimedia Commons, fir0002flagstaffotos@gmail.comCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 – Vlastní dílo, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=321123 Zdroj: Wikimedia Commons, fir0002flagstaffotos@gmail.comCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 – Vlastní dílo, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=321123
Rozmarýn jako léčivá bylinka má v domácnosti široké využití. Kromě toho, že je plný prospěšných látek, dokáže skvěle ovonět a dochutit různé pokrmy. Zároveň se z něj dá vyrobit výtečný kondicionér pro tmavé vlasy, ale také lahodné a zdravé víno.

Rozmarýn je zázrak

Ač původem ze Středomoří, rozmarýn lékařský patří k běžně používaným a pěstovaným bylinkám i v české kotlině. Krásná vůně podobná kadidlu, zvláštní chuť i zdraví prospěšné účinky z něj dělají opravdu cennou rostlinku. Semena rozmarýnu se do substrátu zasývají již v únoru, ale nebojte; rozmarýn už v květináči se dá také koupit. Pokud jej chcete doma pěstovat, nejlépe se mu bude dařit na zahrádce, s výsadbou ale počkejte, že bude stálé teplo, protože tato bylinka není zrovna mrazu odolná. Skvěle ovšem rozmarýn poroste i na balkóně, pokud bude mít dostatek slunce, tepla, písčitou zeminu a nebudete jej zbytečně přelévat.

A proč rozmarýn zařadit do domácího bylinkového arsenálu? Tento malý keřík obsahuje především důležité silice jako verbenon, borneol či kafr, dále flavonoidy luteolin či diosmetin, hořčiny rosmanol a pikrosalvin, třísloviny a kyseliny ursulovou, rozmarýnovou a kávovou. Díky takovému spektru pomáhá podporovat funkci jater, působí proti nadýmání, pomáhá s nízkým tlakem a zlepšuje krevní oběh i prokrvování končetin. Pozor by si na něj však měly dát těhotné ženy v pokročilé fázi těhotenství, protože při vyšších dávkách může způsobit nežádoucí stahy dělohy.

Rozmarýn a jeho využití (nejen) v kuchyni

Rozmarýn je nedílnou součástí tzv. provensálského koření, které je vynikající k dochucování pečených jídel, ať už masa nebo třeba jen obyčejných bambor. Pokud se jím chcete léčit, vyrobte si rozmarýnový odvar, a to tak, že lžičku sušených lístků zalijete 250 ml vroucí vody a necháte 10 minut louhovat. Odvar pijte buď ráno na lačno, anebo bezprostředně po jídle. Rozmarýn je možné přisypat do koupele, kde pomůže uvolnit svaly a rozpohybovat klouby. Pro dezinfekční účinky se hodí k inhalaci při nachlazení; k tomuto účelu si vyrobte rozmarýnový olej. Stačí vzít 5 až 6 větviček bylinky a naložit je asi na 3 týdny do kvalitního oleje. Ten pak přecedíte a nalijete do sterilizovaných tmavých lahví. Pro inhalaci pak pár kapek rozmarýnového oleje přidáte do lavoru s horkou vodou.

Tmavovlásky ocení rozmarýnový odvar místo chemického kondicionéru. Bylinka totiž dokáže hnědé a černé vlasy oživit a zvýraznit jejich barvu. Tinktura z rozmarýnu použitá pro masáž vlasové pokožky zase pomůže kůži prokrvit a při dlouhodobém používání tak podporuje růst vlasů. Dále rozmarýn pomůže proti molům, jak radí kniha Naše a cizí koření Jiřiny Kaplické a Jana Kybala. Stačí do skříně zavěsit snítku této bylinky. Podle Herbáře léčivých bylin od Jiřího Janči a Josefa Zentricha se dříve věřilo i tomu, že rozmarýn položený pod postel uměl ochránit před vším zlým.

Rozmarýnové víno vás sice nedostane do bláznivé párty nálady, zato ale pomůže ke zdravému trávení, zmírní nechutenství a především dobře poslouží těm, kdo trpí nízkým krevním tlakem. Jak jej vyrobit? Je k tomu třeba 4 až 5 čerstvých, nezdřevnatělých větviček rozmarýnu, ideálně čerstvě uříznutých z keříku, a k tomu cca 700 ml suchého červeného vína. Rozmarýn nahrubo nasekejte nebo nastříhejte, vložte do čisté nádoby, zalijte vínem, dobře uzavřete a nechte odpočívat 2 až 4 týdny. Občas protřepejte. Nakonec procedťe přes plátno a pijte denně dvakrát jednu deci, a to ráno a večer.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

Jaro a bylinky jdou ruku v ruce. Jak využít pampelišku, mátu nebo třeba lipový květ v kuchyni?…
Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Suché, popraskané rty se neobjevují jen v zimě. Pečovat o ně bychom měli celoročně. K tomu účelu je…
Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Světový den monitoringu diabetu připadá pravidelně na 14. dubna. Tato nepříjemná nemoc, která…
Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Medvědí česnek znali už naši předkové, ale i v moderní době se těší oblibě. Je zdravý, chuťově…
Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Pór, lidově zvaný pórek, je tak běžný, že by vás možná ani nenapadlo, jak skvělé vlastnosti má.…
Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Máte chalupu se zahrádkou? Právě teď je čas vysadit na záhonek pastinák, lidově zvaný pastiňák,…
Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Světový den zdraví nám mimo jiné připomíná, že nás v kondici udržuje vhodný jídelníček plný…
Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

Zubní pasta je v našich očích samozřejmost, která je vždy po ruce. Může se ale stát, že neplánovaně…