Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata ve skle: Jak udělat domácí kečup, omáčku sugo nebo sušená rajská jablíčka?
Zdroj: unplash, Dennis Klein

Máte-li to štěstí, že se vám letos na zahrádce urodilo hodně rajčat a plody se nezkazily, jistě přemýšlíte, co s nimi. Kromě oblíbených rajčatových jídel se nabízí uchovat rajčata na zimu. Ať už sušená nebo zavařená, v chladných dnech jako když je najdete!

Zavařená rajčata

Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, bude odpověď jasná: zavařovali, sušili a všelijak jinak zpracovávali letní úrodu ovoce a zeleniny včetně rajčat. Jedním z nejlepších způsobů, jak rajčata zpracovat, je udělat různé omáčky či kečupy. Pak stačí jen sáhnout do spíže a ve spojení s těstovinami je rychlá večeře na stole. Zkuste připravit třeba sterilovaná rajčata bez jakýchkoliv dalších přísad, anebo naopak už ochucená bylinkami a připravená k okamžitému použití.

Kečupy a protlaky

Kečupy patří mezi naše nejoblíbenější dochucovadla, špagety si bez nich dokáže představit jen málokdo. Nic proti kupovaným produktům, ale domácí kečup si můžete připravit přesně podle své chuti. Třeba se skořicí, hřebíčkem, s cukem nebo bez, ochucený různým kořením…možností je hodně. Podobně je tomu s protlaky, ze kterých pak v zimě „vyčarujete“ parádní rajskou omáčku. Vyberte si mezi našimi nejlepšími recepty:

Rajské speciality

Sušená rajčata jsou fantastickou přísadou do mnoha zeleninových salátů. Jenže, obvykle jsou v obchodě dost drahá. Proto se vyplatí udělat si je doma a přesně tak, jak nám to chutná. Podobné je to s omáčkou sugo, bez které si vaření neumí představit žádná italská domácnost. Kterou variantu si zvolíte, to už je jen na vás:

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více