Červená na hubnutí, černá proti stárnutí: Zkuste snadné čočkové recepty pro štíhlou linii
13. 1. 2021 16:09

Polévka ze zelené čočky
Zelená čočka je nejběžnějším druhem čočky. Má slupku, před vařením je tedy potřeba ji namočit, a také může nadýmat. Tím ale výčet záporů končí. Díky slupce se totiž dá čočka i dobře naklíčit. Je bohatým zdrojem železa, díky podílu hořčíku a kyseliny listové má dobrý vliv v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a protože je v ní i mnoho bílkovin, je nedílnou součástí denního jídelníčku všech veganů a vegetariánů. Zrovna ty ale naším receptem moc nepotěšíme - my totiž máme zelenou čočku nejraději jako hustou polévku s trochou uzeného masa.
Co budeme potřebovat:
- 200 gramů zelené čočky
- 1 velkou cibuli
- 1 střední mrkev
- 1 kořen petržele
- majoránku
- 1 stroužek česneku nebo čajovou lžičku sušeného česneku
- sůl a pepř
- masožravci přidají ještě kus uzeného
Postup: Čočku namočíme alespoň na tři hodiny, ale klidně i přes noc. Ráno uzené maso uvaříme ve vodě. V hrnci, v němž budeme vařit polévku, si na oleji osmahneme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Očistíme mrkev a petržel a nastrouháme obojí nahrubo. Přidáme zeleninu k cibulce, podlijeme a dusíme asi 5 minut. Pak přidáme čočku i s částí vody, v níž byla namočená a k tomu část vody z uvařeného masa. Vaříme, dokud čočka i zelenina nezměknou. Osolíme, opepříme a nakonec přidáme česnek a majoránku. Když je polévka hotová, část jí odebereme do jiné nádoby. Zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem a do toho pak zpátky přilijeme odebraný díl. Na konec do polévky přídáme pokrájené nebo natrhané maso.
Kari s uzeným tofu z červené čočky
Červená čočka je výborná v tom, že nemá slupku, nemusí se tedy namáčeta je rychle hotová. Neobsahuje tak ani nadýmavé látky, na rozdíl od čočky zelené ji tedy mohou jíst i kojící matky. Je bohatá na bílkoviny, je tedy častou součástí dietních jídelníčků. Díky vláknině působí proti zácpě a dokáže skvěle zasytit. My ji máme rádi jako pomocnici při zahušťování domácího kari...
Co budeme potřebovat:
- 100 gramů červené čočky
- 1 plechovku loupaných krájených rajčat
- 1 plechovku kokosového mléka
- 1 střední červenou cibuli
- 180 gramů uzeného tofu
- 1 lžíci červené kari pasty nebo kurkumu, mletý kmín a sušený koriandr
- kousek čerstvého zázvoru
- sůl a pepř
Postup: V hlubší pánci na kokosovém nebo normálním oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme lžíci kari pasty nebo uvedené koření a rozmícháme v oleji s cibulí. Poté do pánve přidáme na kostičky nakrájené tofu. Tip: Uzené tofu dodá jídlu neobvyklý šmak, ale je možní použít i tofu přírodní. Stejně tak lze recept připravit například s kuřecím masem.
Tofu orestujeme a počkáme, až se trochu opeče a "chytí" barvu a s ní i chuť koření. Poté přidáme plechovku rajčat a promícháme. Osolíme, opepříme a přisypeme syrovou červenou čočku. Stáhneme plamen, přikryjeme pokličkou a necháme vařit. Po cca 10 minutách bude čočka hotová, ale raději pravidelně kontrolujeme, zda se nepřipaluje. Na závěr přilijeme kokosové mléko, promícháme a ještě necháme propbublat. Hotové kari je dost syté i samotné, ale lze jej podávat také s vařenou rýží.
Salát s hlívou a černou čočkou
Černá čočka zvaná Beluga je ze třech uvedených druhů asi nejexotičtější, ale pomalu se dostává i do běžného jídelníčku Čechů. Její černý odstín má na svědomí barvivo, které obsahují třeba i borůvky či ostružiny. Právě díky němu je černá čočka - ještě navíc ke všem benefitům, které sdílí se svými jinak barevnými kolegyněmi - bohatým zdrojem antioxidantů, a tak pomáhá proti stárnutí. Nejlepší a nejefektnější je v obyčejném, ale zdravém salátu v kombinaci s hlívou ústřičnou.
Co budeme potřebovat:
- 300 gramů černé čočky
- 250 gramů hlívy ústřičné
- 1 velkou cibuli
- 2 velká nebo 3 střední rajčata, případně 250 gramů cherry rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci jablečného octa
- dvě hrsti petrželkové nati
Postup: Černá čočka se stejně jako červená nemusí namáčet, zároveň ale drží tvar. Stačí ji krátce povařit a bude měkká. Na pánvi rozpálíme olej, na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na proužky nakrájenou a očištěnou hlívu. Necháme dusit asi 10 minut. Poté přidáme rajčata. Tip: Můžete použít i rajčata sušená.
Dusíme dalších 5 minut, pak stáhneme plamen. Přidáme scezenou čočku a ocet. Dobře promícháme. Nakonec přidáme posekanou petrželku a podáváme ještě teplé, salát je ale dobrý i druhý den zastudena.
Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!
Recepty k tomuto článku
Ke článku nejsou žádné komentáře.