Ochutnejte devadesátky: Hitem byl „mekáč“, biftek s oblohou nebo zmrzka z auta!
1. 2. 2022 Historie a zajímavosti
Pokud také sledujete televizní seriál Devadesátky, pojďte si s námi připomenout, jak se tehdejší období promítalo do gastronomie. Otevíraly se nové fast foody i supermarkety a na ulicích troubila první „zmrzlá“ auta Family Frost. Ale zároveň zůstávalo ještě ledacos z období socialismu.
Mekáč, zmrzka z auta a mini koblížky
Jak se uvádí v knize Devadesátky, v roce 1992 se v Praze otevřela první pobočka řetězce rychlého občerstvení McDonald´s. Jelikož pojmy jako „zdravá výživa“ byly tehdy v plenkách a Češi toužili po svobodě, se kterou si spojovali hlavně Ameriku, slavil zde "mekáč" značné úspěchy. Jít do této restaurace se v devadesátkách považovalo za něco slavnostního. Děti dostávaly „hambáče“ za vysvědčení, nebo si zde užívaly narozeninové oslavy. Ty uměla firma výtečně vyparádit. Malí strávníci si s kamarády mohli zařádit v dětském koutku, pochutnat si na speciálním dětském menu a dokonce si i prohlédnout zázemí kuchyně. Rodiče si zároveň mohli dopřát třeba Big Mac za 48 Kč nebo cheeseburger za 21 Kč.
Mohlo by vás zajímat
V roce 1993 začaly v ulicích houkat folklorní ukolébavku a lákat tak na pytlíky plné zmrzlin první žluté dodávky firmy Family Frost. Jelikož byla na začátku devadesátek nabídka zmrzlin ještě dost malá, měla autíčka s vlezlou, ale nezaměnitelnou melodií, úspěch. Kromě zmrzlin jste si přímo ve své ulici mohli nakoupit i jiné mražené pochoutky a polotovary, třeba hranolky nebo plněné knedlíky. Dnes se firma jmenuje Family Market a auta už „nablind“ nejezdí, ale musíte si svůj nákup objednat přes internet dopředu.
V pražském paláci Koruna ve spodní části Václavského náměstí na Můstku otevřel kdysi svoji pobočku také řetězec s koblížky Dunkin´Donuts. Donuty lehce pocukrované nebo s polevou, případně i s krémem uvnitř byly delikatesou. Ve speciálních papírových obalech, třeba ve tvaru autobusu, se dávaly také jako dárek, obvykle dětem.
Vodu z koutku? Raději ne!
Velkým hitem byla také balená voda, ať už perlivá nebo neperlivá. Bombičkové sifony jsme mohli na čas uložit do skříní, bublinky už byly rovnou ve flašce. Podávat balenou vodu se považovalo za známku luxusu. Mezi evergreeny, které naopak přetrvávaly z předrevolučních dob, byly zeleninová obloha a tajemství šéfkuchaře. Obloha nesměla chybět hlavně u takzvaných minutek, třeba u oblíbeného bifteku, ale často zabrala půl talíře i u hotových jídel. Malými záhadami na jídelních lístcích byly i různá „tajemství“, například jídlo s názvem „Tajemství šéfkuchaře“, nebo „Babiččina bašta“, případně „Honzova směs“. Zákazník mohl dát prostor své fantazii a pak být překvapen, co mu na talíři přistálo. Rozjížděly se také čínské, rybí, jugoslávské či jiné kuchyně a restaurace. Mezi legendární jídla patřilo kuře s broskví, tedy na minutku opečená kuřecí prsa podávaná s broskví a plátkem sýra, obvykle to byl třicetiprocentní Eidam. A samozřejmě nemůžeme nezmínit Katův šleh, tedy směs na nudličky nakrájeného, obvykle vepřového masa, worcesterské omáčky, zeleniny a kečupu. Pod Katův šleh se tehdy v restauraci dalo schovat cokoliv, trochu starší maso, ovadlá zelenina a podobně. To samozřejmě neplatí, pokud si "Kaťák" děláte doma. Zkuste Katův šleh třeba podle našeho receptu! A pokud celkově máte rádi retro a nostalgii dob minulých, podívejte se do naší speciální sekce retro vaření.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Za úspěch McDonaldu může syn českých emigrantů. Opravdu je hamburger tak nezdravý?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Pivo za kačku a guláš za šest korun. Jak to vypadalo v socialistických restauracích?
Retro okénko: Uvařte si legendární kuře s broskví a trochu si je vylepšete, možností je spousta