10 zapečených večeří: Jak na ty nejlepší šunkofleky, francouzské brambory a zapečený bramborák?
18. 3. 2022 Vaření
Co vymýšlet k večeři každý den tak, aby se celá rodina najedla a zároveň to nestálo moc času ani peněz? Řešením mohou být zapečené dobroty. Stačí vzít pár brambor, nebo předem uvařené těstoviny a trochu uzeniny a malý zázrak je na světě!
Pasta a basta!
Těstoviny, neboli italsky pasta, patří mezi široce oblíbenou surovinu, z níž lze uvařit nepřeberné množství jídel. Navíc, taky se vám někdy stane, že uvaříte špaget, penne nebo jiných druhů víc, než sníte? Pak přesně v těchto momentech se dají již uvařené těstoviny využít podruhé, právě k zapečení. Mezi českými jídly vévodí šunkofleky. Aby tohle skromné jídlo bylo perfektní, je vhodné zvolit správné těstoviny i druh masa. Jak na nejlepší šunkofleky vám poradíme v našem manuálu, teď se inpirujte následujícími recepty:
Brambory a zelenina
Nic víc skoro ani dodávat nemusíme. Tohle spojení je ke společnému zapečení přímo stvořené! Zkusit zapéct zeleninu můžete s triky podle blogerky Holky u plotny, anebo se inspirujte našimi prověřenými recepty. Co je při zapékání zeleniny s bramborami nejvíc důležité? Aby výsledek nebyl, slovy Pohlreicha, suchý jak cesta. Al ezároveň by zelenina neměla být ani tvrdá. Co to znamená? Brambory je lepší trochu předvařit, takový lilek zase předsmažit. Chuťově obojímu hodně pomůžete! K bramborám a zelenině se hodí pro větší šťavnatost vajíčka, sýr či smetana, pro "masožravce" zase trochu mletého masa nebo italské klobásy salsiccia. Ale samozřejmě, vycházejte ze svých domácích zásob a hlavně ze svých chutí!
Sladká cesta
Jistě už víte, o čem bude řeč. Žemlovka, sladké nákypy, palačinky, zapečené nudle s tvarohem... Sladkých teplých jídel, která lze zapéct, je hodně. Žemlovka jako od babičky patří asi mezi favority, ale zapéct s trochou mléka a vejci lze parádně i palačinky, nudle s tvarohem a podobně. Zapečením uděláte jídlo sytějším a když se to povede, tak i šťavnatějším.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Rady a tipy na ty nejchutnější šunkofleky. Co do nich dát a jak je uvařit nejlépe
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak udělat fantasticky šťavnatou zapečenou zeleninu?
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Holka u plotny radí: Jak na nejlepší žemlovku? Zkuste to bez rohlíků a přidejte smetanu a rum!