Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Rady a tipy na ty nejchutnější šunkofleky. Co do nich dát a jak je uvařit nejlépe
Toprecepty.cz

Šunkofleky jsou příkladem zapékaných jídel, kdy šťavnatý a měkký vnitřek kryje křupavá kůrka. Základem jsou předem uvařené těstoviny i uzené maso.

Tak jako většina obyčejných českých jídel mohou být šunkofleky opravdu pochoutkou. Záleží na výběru surovin a jejich správné přípravě.

Jaké těstoviny na šunkofleky

Nejlepší jsou domácí těstoviny nakrájené na flíčky. Dělají se z nudlového těsta, které po proschnutí krájíme na čtverečky asi 1,5 cm. Nejlépe a nejchutněji je uvaříme ve vývaru z uzeného masa, nasáknou uzenou chuť. Jak se dělá nudlové těsto a jak se vaří těstoviny jsme psali v minulých Tipech a tricích:

Můžete ale samozřejmě použít kupované čerstvé nebo sušené těstoviny od ověřeného výrobce. Práce s nimi bude rychlejší, ale domácí je domácí.

Těstoviny vaříme jen na skus, protože se budou ještě zapékat a uvařené zcela doměkka by byly rozbředlé. Po uvaření je scedíme a promícháme s trochou oleje (neproplachovat!), aby se neslepily.

Jaké maso

Nejchutnější je maso z uzených kostí – koupíme žebra, také můžeme křížové kosti neboli ocásek. Maso uvaříme doměkka, zchladlé obereme a nakrájíme na malé kostičky. Vývar ponecháme, hodí se na polévku nebo v něm uvaříme těstoviny.

Lze ale zakoupit i uzenou šunku nebo rolku z krkovice, která bývá už tepelně upravená. Jen už nebudete mít vývar na uvaření těstovin.

Ti, kdo nemají rádi vepřové, mohou místo něj použít uzená kuřecí stehna. 

.

Jaká zálivka

Nejlepší zálivkou na šunkofleky jsou vejce rozkvedlaná ve smetaně na vaření nebo mléce. Samozřejmostí by mělo být osolení a opepření směsi.

Nepovinné suroviny

Můžete (ale nemusíte) přidat krájenou jarní cibulku, z bylinek se hodí pažitka nebo petrželka, také můžete přidat podušené houby, které ale pokrm chuťově výrazně změní. Také trocha nějaké zeleniny pomůže k větší barevnosti pokrmu, ten bude i zdravější. Vyhýbáme se ale dužnaté zelenině (cukety, rajčata apod.), protože by nám jídlo rozmočila.

Na konečné posypání můžete dát strouhaný sýr. Nejlepší je takový, který se dobře roztaví, ale neovlivní příliš výslednou chuť, například gouda, mozzarella, blaťácké zlato atd. Zapečeme jen do rozpuštění sýra.

Postup vaření a zapékání 

  • Zapékací mísu nebo pekáček vyložíme papírem na pečení, který ještě potřeme tukem.
  • Troubu předehřejeme na 200 °C.
  • Uvařené a s tukem promíchané těstoviny vrstvíme s vařeným nakrájeným masem. Podle chuti můžeme doplnit nepovinnými součástmi pokrmu (viz výše). Není bezpodmínečně nutné tvořit vrstvy, klidně v nějaké míse promíchejte připravené těstoviny s masem.
  • Vložíme do trouby na 10 minut.
  • V hrnku mezitím rozkvedláme 1-2 vejce ve smetaně nebo mléce, osolíme a opepříme.
  • Na prohřátý pokrm v zapékací misce rovnoměrně nalijeme smetanu s vejci.
  • Pečeme ještě  10-15 minut, dokud povrch nezčervená.
  • Podáváme se zeleninovým salátem nebo s nakládanou zeleninou.

Nechte si chutnat!

Tento tip je užitečný  (11x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům