Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak udělat fantasticky šťavnatou zapečenou zeleninu?
Zdroj: Šárka Adámková

Máte rádi zeleninu a už nevíte, co byste s ní vymysleli za recept? Zkuste ji zapéct! Když zvolíte správné druhy i správný postup přípravy, vznikne dokonale šťavnaté jídlo, které ocení celá rodina. Jak na to vám dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.

Zajistit recept

K pečení i k zapékání lze využít mnoho druhů zeleniny a neexistuje tak jeden jediný správný recept. Pečená řepa je skvělá jako příloha, z pečených paprik se dá udělat zajímavý salát a ze směsi vodnatých druhů zeleniny a brambor vykouzlíte parádní zapečenou směs k masu. Zdálo by se, že není nic snazšího, než nakrájet očištěnou zeleninu na plátky, naskládat na sebe, případně prolít vajíčky a strčit do trouby. Ale pokud chcete jídlo lehké, výživné a zároveň neskutečně dobré, je to trošku složitější. Ale ne zase moc. Nabídneme vám dnes jeden recept, podle kterého hotové jídlo obvykle chutná všem.

Předvařit brambory

Budete potřebovat brambory, lilek, cuketu, rajčata, konzervovaná rajčata v plechovce, parmazán a volitelně klobásku nebo mleté maso. „Postup, který jsem vyzkoušela na sobě a své rodině, vyžaduje dva kroky navíc, ale stojí to za to,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny. Prvním krokem je podle ní uvaření brambor. „Já je vařím ve slupce a den předem, aby stihly vychladnout. Zkoušela jsem zeleninu zapéct i bez tohoto kroku, ale není to ono. Cuketa je totiž zapečená rychle, lilek i rajčata taky, a tak jsou předem neuvařené brambory na můj vkus pak moc tuhé,“ vysvětluje Adámková, která zároveň doporučuje cuketu nejdřív vyzkoušet, zda není hořká. „Stačí hodit odkrojený plátek na pánev a upéct. Hned víte, jak je na tom celý kus. Cukety občas bývají hořké a je to něco, co by zbytečně pokazilo celý pokrm,“ varuje Holka u plotny.

Upéct lilek

Dalším krokem navíc je podle Šárky prosolení a upečení lilku. „Je s tím sice malinko víc práce, ale v chuti se to mnohonásobně vrátí. Lilek vždycky nakrájím na plátky, důkladně posolím a nechám takzvaně vypotit, asi hodinku. Pak plátky osuším papírovou kuchyňskou utěrkou, zlehka obalím v hladké mouce a osmažím v pánvi na horkém oleji z obou stran. Při té příležitosti také vždy osmažím plátek z cukety,“ popisuje Šárka a dodává, že jak cuketu, tak lilek je vhodné před zapečením ochutnat a pokud je zelenina moc hořká, tak ji raději vyhodit.

Následující postup už je vyloženě snadný. Předem uvařené plátky brambor naskládáte do vhodné zapékací nádoby, lehce posolíte, případně opepříte, na brambory dáte na plátky nakrájenou syrovou cuketu, přidáte osmažený lilek, plátky rajčat a vše zalijete rajčaty z plechovky. „Rajčata jídlu dodají šťávu. Já navíc ještě někdy na brambory přidávám mleté maso nebo nakrájené maďarské klobásy,“ říká Šárka Adámková a dodává, že zeleninu peče na 190°C asi 40 minut a na závěr vše ještě posype strouhaným parmazánem nebo jiným sýrem a nechá znova krátce zapéct. „Sýrem můžete prosypat taky jednotlivé vrstvy, bude to pak držet víc pohromadě. Ale já to nedělám, stačí nám, když sýr nahoře vytvoří křupavou zlatavou krustu,“ končí svůj popis Šárka s tím, že přesný poměr surovin nemá. Na jeden klasický pekáč vám ale pro čtyřčlennou rodinu bude stačit přibližně kilo brambor, 1 lilek,1 až 2 cukety, 3 rajčata, jedna plechovka konzervovaných rajčat a na posypání 100 g sýra. Tak co, zkusíte to?

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více