Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na nejlepší žemlovku? Zkuste to bez rohlíků a přidejte smetanu a rum!
Zdroj: Toprecepty, jolika

Žemlovka může být obávaným školním obědem, nebo také prvotřídní delikatesou. Zkuste si ji připravit tak, aby mohla směle konkurovat moučníkům. Jde to snadno! Jak na to nám dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.

Oběd ze zbytků?

Žemlovka patří mezi jídla, v nichž se využívají zbytky pečiva. Nic proti tomu. Ba naopak! Nevyhazování potravin je skvělou cestou, jak šetřit planetu i peněženku. Ovšem jídlo by nám mělo vždycky chutnat. Ale v případě nepovedené žemlovky tomu tak někdy nebývá. Rohlíky mohou být rozmočené, jablka rozvařená, žemlovka málo dochucená… Přitom stačí málo: vsadit na kvalitní suroviny a správný postup.Já už léta dělám žemlovku jenom z vánočky,“ říká Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny a zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. „Vánočka je sama o sobě chuťově skvělá, ale obvykle ji doma nesníme celou. V takovém případě si zbytky vánočky zamrazím a později je využiju na pečení žemlovky,“ vysvětluje Šárka a dodává, že je samozřejmě možné koupit vánočku už rovnou se záměrem upéct z ní skvostný sladký teplý oběd. „V dobrých malých pekárnách mívají někdy ke konci pracovní doby čerstvé pečivo za sníženou cenu. Právě v takové chvíli sahám po vánočce, nebo brioškách, i ty se totiž na žemlovku hodí.“

Jak na to

Máte-li základ v podobě vánočky nebo briošek, stačí už jen dobrá jablka. Klidně použijte padaná ze zahrady, jen zvolte chuťově výraznější druhy. „Jablka by měla být šťavnatá a trochu kyselejší, dosladit se dají vždycky, ale pokud by byla sama o sobě jen sladká, v kombinaci s vánočkou by byla celková chuť jednotvárná,“ vysvětluje Šárka. Na dobrou žemlovku tedy potřebujete: 1 větší vánočku, 700 g nahrubo nastrouhaných jablek, 2-3 vejce, 400 ml mléka nebo smetany, krupicový cukr, skořici, máslo, případně rozinky dle chuti. „Vánočku nakrájejte na plátky. Smetanu nebo plnotučné mléko prošlehejte s vejci a dochuťte cukrem a skořicí. Můžete přidat i trochu vanilky nebo vanilkový cukr. Do směsi namáčejte plátky vánočky a klaďte je do máslem vymazaného pekáče. Jablka dochuťte skořicí a cukrem a případně je smíchejte s rozinkami. Jablečnou směs vrstvěte na vánočkové plátky a na jablka dejte opět vánočku namočenou ve vaječno-mléčné směsi. Na závěr vše poklaďte plátky másla a zapečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova,“ popisuje Šárka s tím, že dobře upečená žemlovka je křupavá na povrchu a vláčná uvnitř.

Jak žemlovku ještě vylepšit?
Možností je hodně. „Kromě tradičního tvarohu, který lze buď smíchat s jablky, nebo použít místo nich, se dají ještě různě ochutit nebo doplnit suroviny do žemlovky. Rozinky získají skvělou chuť i vůni, když je předem namočíte do rumu. Rumem můžete ochutit i smetanu s vejci a do této směsi pak namáčet plátky vánočky. Místo skořice lze použít perníkové koření a do jablek zamíchat plátky mandlí,“ vypočítává různé variace Šárka. Žemlovku lze také podávat jako malý teplý moučník. V takovém případě ji můžete zapékat rovnou v malých jednoporcových miskách. K žemlovce se ve slavnostní variantě hodí samozřejmě i vanilková zmrzlina. Zkrátka, tohle jídlo vůbec nemusí být tak obyčejné, jak na první pohled vypadá. Zkuste dát žemlovce ještě šanci!

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více