Osvěžující limonáda z levandule: Domácí chuťovka, kterou budete chtít znova
26. 4. 2022 Vaření
Osvěžujících nápojů v teplých jarních a parných letních dnech není nikdy dost. Levandulová limonáda s jemnou chutí citrónu a kostkami ledu zažene žízeň a postaví na nohy každého. Zkuste si ji také vyrobit, servírujte ji stylově a překvapte tak své blízké nečekaným drinkem.
Levandule jako pradávný lék
Fialová a něžná kráska z lánů ve francouzské Provence je hojně využívána nejen v aromaterapii a kosmetice, ale své místo si získala také v kuchyni. Přidává se do pečiva, moučníků, ale vyrábí se z ní rovněž limonády. Už jste také ochutnali osvěžující a atypickou levandulovou limonádu? Její chuť vás zkrátka dostane.
Levandule je známá po celém světě zejména pro svoji podmanivou vůni. Jako vzácnou rostlinu ji lidé oslavují ale již více než 2 500 let. Egypťané bylinku s drobnými fialovými kvítky používali díky její výrazné vůni při mumifikaci, ve starém Řecku zase sloužila jako medicína při léčbě insomnie nebo bolesti zad. Římané se ji naučili využívat v ozdravných koupelích, neboť usoudili, že levandule je slovo odvozené z latinského Lavare, což znamená v překladu umývat.
Když pomineme všechna tato fakta a její prokazatelné pozitivní účinky na naše mentální i fyzické zdraví, jistě budeme považovat za více než zajímavé, že levandule se dá také skvěle využít v kuchyni. Pokud víte, jak levanduli správně využít v kuchyni, dodáte pokrmům a nápojům nádherné květinové aroma s jemně nasládlou příchutí. Ale pozor, ne všechny druhy levandule jsou určeny k vaření!
Mohlo by vás zajímat
Levandule vhodná pro vaše kulinářské umění
Ačkoliv všechny levandule jsou zcela bezpečné a nemusíte se bát je pozřít, může se stát, že když budete vařit z běžné levandule, vaše jídlo bude chutnat jako mýdlo. Bude příliš aromatické a zcela se přebije chuť dalších ingrediencí. Proto na vaření používejte zásadně levanduli z rodu Lavandula angustifolia, která je známá také pod názvem „skutečná“ levandule. Od ostatních levandulí se liší tím, že obsahuje méně esenciálních olejů.
Jak vybrat správnou levanduli?
Pokud si chcete koupit opravdu dobrou levanduli, rozhodujícím faktorem je barva. Správná barva je modro-fialová, nikoliv šedo-fialová. Další důležitý fakt je vůně. Levandule by měla vonět lehce kořeněně s ne příliš výrazným aroma mentolu. Jakmile je příliš aromatická a parfemovaná, nekupujte ji. Nejste-li si jisti, raději ji nekupujte a rozhodně nevařte z esenciálních olejů.
Recept na levandulovou limonádu
Osvěžující, překvapující, neobyčejně lahodná, přesně tak bychom popsali chuť levandulové limonády, která vás rovnou hodí do pohody jarních a letních dní. Je báječná pro ty, kteří si libují v netradičních nápojích a potřebují v teplých ne-li úmorných dnech vzpruhu.
Budete potřebovat: 1 malý sáček čerstvých nebo 1 lžíci sušených levandulových květů, 1 hrnek cukru, 2 hrnky vařící vody, 1 ½ hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy, 2 hrnky studené vody, a ještě hrneček v případě potřeby, kostky ledu, pokud chcete mít nápoj opravdu vychlazený, několik plátků citronu a snítek levandule pro konečný efekt.
Postup: Pakliže máte levandulové kvítky na stonku, otrhejte je a umístěte požadované množství do misky, která odolá horké vodě. Přidejte ke kvítkům cukr a levanduli s cukrem důkladně promíchejte. Přidejte dva hrnky vařící vody a míchejte lžící tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Až se tak stane, misku přikryjte a nechte ji odstát 30 minut zakrytou. Pokud na nápoj nepospícháte, klidně jej nechte odstát i několik hodin. Jakmile uplyne požadovaná doba, levandulový sirup přes sítko sceďte do džbánku či karafy.
Vmíchejte citronovou šťávu a přidejte další dva šálky studené vody. Ochutnejte a dochuťte cukrem, pakliže vám bude připadat šťáva kyselá. Pakliže je příliš sladká, naopak přidejte více citronu. Nakonec přidejte led a více vody na požadovanou úroveň koncentrace. Jen myslete na to, že i led, nebude-li nápoj vypitý, dostatečně rychle roztaje, a drink se ještě více zředí. Tak jen, abyste to s vodou příliš nepřehnali. Zde platí, že méně je více. Do džbánku nakonec přidejte několik plátků citronu a pro konečný efekt i levanduli.
Zdroje informací:
https://www.bonappetit.com/test-kitchen/how-to/article/cooking-with-lavender
https://www.simplyrecipes.com/recipes/lavender_lemonade/
https://www.bbfamilyfarm.com/what-kind-of-lavender-can-you-eat/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Byliny v kuchyni: Levandule provoní bábovku, naložené maso i salát. A ještě vám zvedne náladu!
Každý, kdo vaří nebo peče, někdy utrpěl malou spáleninu nebo opařeninu. Naše babičky věděly, jak ji rychle ošetřit