Italská polévka: Jak na slavnou minestrone? Chuti prospějí strouhaný sýr i trochu pesta
9. 6. 2022 Vaření
Italská polévka minestrone je velmi populární. A ne jen tak náhodou. Klíčem jsou její ingredience. Zařaďte si tuto výbornou polévku do jídelníčku a nechte se inspirovat našimi tipy na její přípravu.
Jak vypadá oblíbená polévka minestone?
Pestře. Můžete ji vařit kdykoliv během roku a vždy je jiná. V tom spočívá kouzlo této výborné polévky. Připravuje se totiž podle sezóny, takže na ni vlastně není pevný recept. V tradiční italské polévce vždy najdete několik druhů sezonní zeleniny, dále luštěniny (skvělé jsou fazole cannellini). Jindy můžete přidat drobné těstoviny nebo rýži. Těstoviny ale mohou být i plněné, tedy ravioli nebo tortellini.
Polévka pak může sloužit vlastně jako hlavní jídlo. Sytější podobu této polévky většinou připravujte v chladnějších dnech, je totiž vydatnější a na horké léto se hodí spíše lehčí varianty této polévky. Marcella Hazan ve své pověstné kuchařce Klasická italská kuchyně zmiňuje, že různé italské regiony mají navíc vlastní podobu této polévky.
Podle autorky je jejím principem to, že se připraví základ, a pak se postupně přidávají jednotlivé druhy zeleniny tak, aby se chutě navzájem propojily a žádná nevynikala. Minestrone by nikdy neměla být řídká nebo vodnatá. Jestliže je hodně hustá, nařeďte ji trochu vývarem nebo vodou. Připravit si můžete třeba tuto toskánskou variantu fazolemi a řapíkatým celerem.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit polévku minestrone
Zvolit na přípravu si můžete i tuto variantu s cuketou. Kromě cibule, celeru a mrkve můžete využít brambory (především i ty sladké), dýni. Opečte je na olivovém oleji. Polévka tím získá na bohatosti. Zalijte vývarem. Do minestrone ideálně patří zeleninový vývar (variantou je i kuřecí). Polévka také často obsahuje rajčata (můžete použít i krájená rajčata z plechovky, včetně šťávy).
V zimní variantě se dá použít pancetta. Vařte, dokud zelenina trochu nezměkne. Můžete přidat na vyvaření kůru z parmezánu. Před dokončením polévky ji ale z hrnce vyndejte. V závěru přichází na řadu jemná zelenina, jako je cuketa a česnek. Vařte asi tři minuty. Pokud budete do polévky dávat těstoviny, vyplatí se je připravovat v jiném hrnci. Jinak by načerpaly množství vývaru. Polévka by se pak stala kašovitou. Těstoviny tedy uvařte v jiném hrnci a do polévky je dávejte až při podávání.
O polévce říká světoznámý kuchař Jamie Oliver, že tuto vydatnou a výživnou polévku milují davy, už proto, že ji je snadné vyladit podle zeleniny, kterou máte doma. Často v ní nechybí strouhaný parmezán. V letní variantě můžete využít baby špenát nebo baby kapustu a vařte, dokud se nespojí a zelení nezvadne.
Podobně můžete sáhnout po hrášku a zelených fazolkách. Z obvyklého dochucení solí a pepřem můžete také zvolit po celou dobu vaření s bobkovým listem, přidat se hodí i sušené oregano, tymián. Kyselost nakonec můžete upravit lžičkou citronové šťávy. Vývar lze nakonec dochutit lžící pesta. Díky nasekaným bylinkám, ořechům a sýru je plné koncentrované chuti a polévce dodá bohatou konzistenci. Skvělé je pak podávat minestrone s křupavým chlebem. Nazdobit ji můžete hoblinkami z parmezánu.
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…
Jak skladovat polévku minestrone
V neprodyšně uzavřené nádobě můžete zcela vychladlou polévku skladovat v ledničce až týden. Počítejte s tím, že polévka v lednici zhoustne, protože vařená zelenina uvolňuje škroby. Až budete zbytky ohřívat, bude třeba přidat vývar nebo vodu. Pokud tuto polévku připravujete dopředu, můžete ji i zmrazit. Dobře ji vychlaďte a naběračkou přeneste do mrazicích sáčků na zip. Dejte je zmrazit.
Zdroje informací:
https://www.thekitchn.com/minestrone-soup-22971183
https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/minestrone-soup/
Marcella Hazan, Klasická italská kuchyně, Pragma, 2005
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalá chuť Itálie: Víte, proč má salát caprese barvy italské vlajky a jak se správně dělá?
Čeká vaše děti důležitý den? Do přípravy můžete zapojit podzim i pěkně zralá jablíčka
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole