Zeleninový vývar s rýží

Polévky Doba přípravy: 90 minut příprava 14 názorů

Polévky Doba přípravy: 90 minut příprava 14 názorů

Suroviny 4 porce

Na vývar:
2 velké mrkve
1 velká petržel
1/2 celeru
1 cibule
2 stroužky česneku
4 bobkové listy
10 kuliček nového koření
sůl
několik snítek čerstvého libečku
několik snítek čerstvého koriandru
několik snítek čerstvé petrželové natě
1 PL polévkového koření
trochu celerové natě
kousek pórku
1,5 L vody
Na polévku:
vývar - scezený
2 mrkve
1 petržel
1/2 hrnku uvařené rýže - použila jsem Lagris Přírodní/Natural 

Postup přípravy receptu

  1. V hlubokém hrnci dáme ve vodě vařit nahrubo nakrájenou oškrábanou zeleninu spolu se všemi ingredienci na vývar a necháme dobře provařit.

  2. Po uvaření vývar přelijeme, scedíme a do zcela čirého vývaru dáme novou zeleninu, tentokrát nakrájenou na malé kostičky a povaříme dokud není zelenina al dente. Mezitím si uvaříme rýži a jen na minutku povaříme v polévce. Na talíři můžeme (ale nemusíme) dochutit třeba trochou Maggi dle vlastní chuti.

Poznámka od kuchařky

Chceme-li polévku více hustou, uvaříme si více rýže než jen 1/2 hrnku :).

Komentáře k receptu Zeleninový vývar s rýží

  • BronislavaP BronislavaP

  • casino: Opravdu ho dávám hodně :-Q:-Q:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Už končím...:-K
    Leč položme se na otázku zda za vším nevězí onen zlořečený COVID-19 a ztráta chuti (doufejme že přechodná)
    ***
    Na velikosti záleží...;-)
    Udává se, že 1 porce polévky je 0,33 litru
    1,5 L vody (skoro 5 porcí), 4 bobkové listy,10 kuliček nového koření,
    Domnívám se, že 2ks nového koření, ale především skoro 1 bobek :-D na porci je až až
    No, samozřejmě lze tvrdit, že kuličky byly velikosti pepře a listí bylo také jakési nedomrlé :-8

    Odpovědět

  • Eja57: no já to tam dávám klasicky, ale je pravdou, že se může vynechat, záleží na každém, já ho dávám :-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    No, on ten vývar bude hodně aromaticky, což si myslím, že když je jako vložka rýže je ok, natáhne to do sebe.
    Já spíš nechápu smysl toho polevkoveho koření, když tam všechno už je...libecek atd.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Ono nejde o pálivost,nové koření přeci nepálí,ale má jisté aroma,ale nevadí,tak to děláte,já bych tolik kuliček nedala,ale každý dle svého!!!Jednou jsem dala do vývaru bobkový list čerstvý mám v kuchyni v květináči,jinak přidávám jeden dva lístky sušeného do vývaru a neumíte si představit co to udělalo,bylo to táák aromatické,že už si dávám hodně pozor na množství koření!!!Proto mne to udivilo,ale nic ve zlém,jen jsem se podivila.;-)

    Odpovědět

  • casino: OK

    Odpovědět

  • casino casino

    Lenka Škulinová:
    :-O
    Zkusila jste už někdy rozkousat nové koření ?
    Zkusila jste už někdy rozkousat pepř?
    Promiňte, ale některé vaše rcp mi připadají jako by je tvořil počítač: nakrmí se surovinami a on už cosi sám uklohní...:-8

    Odpovědět

  • casino: Jak jsem již odpověděla i jí, dala jsem tam deset kuliček a nebylo to pálivé, naopak. Znovu opakuji, pokud si chce někdo dát méně, v pořádku, pálivé to nebylo. Nevím co dodat, stojím si za tím :-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Lenka Škulinová:
    "Divoké koření" je terminus technicus a význam si snadno vygůůůglíte, že ;-)
    Ten pepř už poodhalila Simona Skolakova: :yes: a pokud byste s ním měla problém (kulantně řečeno) zamyslete se nad rozdílem v použití (chuti) CELÉHO a MLETÉHO pepře :-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova: Klidně dejte méně, ale na tolik vody to opravdu není tak moc:-K

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Mne taky přijde na litr a půl vývaru 10kuliček nového koření docela dosti a překvapuje mi,právě,že tam není ani kulička pepře;-)

    Odpovědět

  • casino: Nevím jaké divoké máte na mysli? Vše co tam je není pálivé. A pepř tam není uveden vůbec.

    Odpovědět

  • casino casino

    No, byl bych s tím divokým kořením opatrnější...
    ...a pepř patrně není oblíben, že ;-)

    Odpovědět