Bazalkové pesto stálezelené

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Ostatní 4 názory

Suroviny

4 pořádné hrsti bazalky (listů)
80 g jemně nastrouhaného parmazánu
80 g piniových oříšků ( popř. mandlí, ořechů, dýňových semen ...)
2-3 stroužky česneku
150 ml olivového oleje
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Fígl je v tom, že listy bazalky zblanšírujeme, což znamená, že je vložíme na půl minutky do vroucí vody, ihned je vyndáme a vložíme do misky se studenou vodou a ledem. Teplotní šok způsobí to, že lístky si zachovají barvu.

  2. Dobře je osušíme.

  3. Česnek najmeno nasekáme nebo utřeme, vložíme spolu s listy, nastrouhaným parmazánem a piniemi do mixéru a rozmixujeme dohladka.

  4. Pak přilijeme postupně olej a důkladně promícháme.

  5. A máme hotovo. Přendáme do sklenek, zavíčkujeme a uchováme v lednici, popř. můžeme i zamrazit.

Poznámka

Tento postup jsem vyčetla na stránkách Kuchařky pro dceru.

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 111 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bazalkové pesto stálezelené

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Jitkas:Jitko, díky za doplňující informace. S tím vychlazením také zkusím ;-) Nesouhlasím ale s tím, že po takto krátkém ponoření do vroucí vody, vlastně na pár vteřin, se ztratí vůně bazalky. Nesmí se samozřejmě bazalka vařit dlouho, jen ponořit, ona hned " zavadne " a zchladit.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Blansirovani bazalky je to jednou z "technik" jak zachovat jeji barvu, pouzivana katalanskym molekularnim kucharem F. Adrià. On ale z blansirovane bazalky nedelal pesto, pouzival ji na barveni olivoveho oleje, ktery pak mel opravdu temne zelenou barvu. Pri blansirovani bazalky v horke vode se totiz uvolnuji i jeji esencialni oleje, coz je to, co nam v ni "voni". Tudiz mate pesto ano vice zelene, ale i mene vonave.
    Metoda jak nejlepe zachovat barvu bazalky je pracovat rychle a mit naopak vse vychlazene z lednice, tedy dat olivovy olej, parmazan, cesnek a piniove orisky dobre vychladit + nadobu mixeru doporucuji dokonce vlozit na chvili do mrazaku, vse pak provest co nejrychlji, protoze jsou to prave kyslik a zahrivani bazalky pri mixovani(nebo treni v hmozdiri), kteri pri styku s polyfenoly pritomnymi v bazalce zpusobuji onu neestetickou zmenu barvy (oxidaci)

    Jen dodam, ze ja ji delam "normalne", jen se snazim byt rychla a proto pouzivam mixer. Chcete-li, aby vam dele vydrzela, listky bazalky po umyti co nejlepe osuste, voda pestu tez nedela dobre.
    Kdyz ho delate v hmozdiri, pouzijte hrubozrnnou sul, pomuze vam vse drive rozmelnit.

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :-Okrásné zelené pesto ...to bych si pochutnala ....:yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    :yes:kdo umi...ten holt umi:-))
    To blansirovani je zajimave.

    Odpovědět

Tématické fráze: bazalkové pesto bez piniových oříšků bazalkové pesto recept bazalkové pesto top recept bazalkové pesto pesto z bazalky recept na bazalkové pesto pesto z bazalky recept bazalkove pesto recept slovensky zelené pesto z bazalky pesto pesto bazalka pesto recept top recepty bazalkové pesto recept na pesto z bazalky recept na bazalkový pesko bazalkove pesto bez ořechů zelene pesto pesto bazalkové recepty z bazalky bazalkove pesto zelene