

Toskánská minestrone
Suroviny
- 2 brambory
- 1 konzerva rajčat (loupaných krájených)
- 1 konzerva bílých fazolí v tomatové šťávě (pečených)
- 1 mrkev
- 1-2 stonky řapíkatého celeru
- 1 čerstvá paprika
- 1 cuketa
- 1 cibule
- několik listů kapusty
- zelená cibulka
- 1 chilli papričku
- olivový olej
- máslo
- vývar
- sůl
- pepř
- parmazán (strouhaný)
Postup přípravy receptu
Na oleji s máslem zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev a nakrájený celer a restujeme. Přidáme konzervu rajčat, nakrájenou cuketu, papriku a kapustové listy. Zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, přidáme nasekanou chilli papričku a vaříme doměkka.
Brambory nakrájíme na malé kousky a raději je uvaříme zvlášť, v nakyslé polévce by mohly získat tvrdší povrch.
Do hotové polévky přidáme konzervu fazolí, zelenou cibulku a uvařené brambory a prohřejeme. Podáváme horké, posypané sýrem, v ideálním případě parmazánem.
Poznámka od kuchařky
Kdo má rád polévku s pečivem, může si na pánvi dobře vytřené česnekem nasucho opéct kostičky světlého toustového chleba.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Toskánská minestrone
-
Včera jsem uvařila a je to opravdu vynikající,zdravá polívka plná zeleniny.Akorát jsem to trochu přehnala s feferonkou
.Ale pálivá jídla prý zrychlují metabolismus,tak to taky někdy neškodí
.Určitě budu vařit častěji.
-
Jitkas: I já, taky se příště budu držet Tvých rad.
Abych pravdu řekla, jedla jsem totiž nedávno báječnou minestrone v jedné zaručeně italské (ale kupodivu cenově lidové) pizzerii u nás, kterou provozuje italská rodina - údajně z Toskánska. Jsou to typičtí Taliáni, prošedivělý papá dělá pizzu a těstoviny v peci, stejně jako jeho zeť, korpulentní tmavovlasá maminka vaří tři denní menu a dvě krásné, zatím štíhlé dcery jsou servírky. Ta polévka byla tak dobrá, že jsem ji při konzumaci podrobila důkladné analýze (no, to dělám v restauracích dost často) a pak jsem se snažila uvařit něco srovnatelného, právě v internetové inspiraci kuchařem Manu. A myslím, že se to povedlo, ačkoli to nemusí být přímo originál. -
Jitkas: Díky za radu ,já zase tak excelentní kuchař nejsem,ale snad to jednou podle tvé rady přece jen zkusím
-
Jarda Kadic: Minestrone musi byt udelana tak, aby tam zadna zelenina nebyla dominantni. Proste vseho akorat. Od vseho trochu a stejne. Takze brambory nenajdou zadne kysele prostredi. Varim ho takto leta a brambory naopak krajim o neco vetsi nez ostatni zeleninu, neb by se rozvarily. V tomto od Elizy bych rekla, ze je dost rajcat. Tady se dava mene. Ovsem, kazdy podle sve chut.
-
Lenka: v Toskánsku jsem byl jednou restauraci,něco podobného,jak píšeš jsem si tam dal.Strašně jsem si pochutnal
Ale doma jsem to ani nezkoušel,akorát bych si zkazil chuťový dojem
Jinak,jak píše Eliza,já brambory taky nevařím v ničem kyselém,zdají se mě potom takové tvrdé
-
Ivanko, děkuji za obrázek, vyzkoušení a pochvalu.
Lenko, děkuji za doplnění regionálních informací...já tam nikdy nebyla a takže ani nejedla, ale vařila jsem ji v inspiraci jedním Italem, který žije v Praze a má televizní pořad o italské kuchyni. Brambory jsem se trošku obávala přidat rovnou, nemám dobré zkušenosti s tím, když se vaří v čímkoli okyselené vodě. Ale příště zkusím, díky. -
Tak ty fazole urcite suche, namocene a uvarene, to je predpoklad toskanske kuchyne. Oni je miluji!! Ovsem nez davat nechutna a tvrda sklenikova rajcata, lepe ta konzervovana. A ta testovina (Ivanko), urcite rozlamana na kousky, nejlepe se takto zuzitkuji ruzne typy zbylych testovin. Oni by dali urcite maltagliati, takove jakoby kosodelnikove flicky. Jasne, ze "domaci" zeleninka je absolutne nej.
-
cau Eliz, bydlìm v Toscànsku, tak jen malou pripomìnku, rajcata se do minestrone dàvajì zàsadne cerstvè a zeleniny je tam mnohem vìc, prakticky se tam dà vsechno, co dum dà v urcitèm rocnìm obdobì, i cukety, kvetàk, hràsek, pòrek, spenàt....a brambory se dàvajì dohromady se zeleninou, ne zvlàst. zàdnè konzervy se nepouzìvajì, minestrone se povazuje za "zdravè" jìdlo, tak proc to kazit. Jinak tvuj recept se mi lìbì, i kdyz je vylozene cesky a s Itàliì nemà moc spolecnèho
-
Bola výbornááá
ale mala som pocit (neviem či správny
) že do minestrone sa dávajú aj cestoviny,mala som niekde aj taký recept odložený.Všetku zeleninu mám z vlastných zdrojov a tá chuť bola fakt lahodná
-
Dělala jsem ji dle Emanuela - téměř totožný recept, jen na konec dával ještě petržel a bazalku a bylo to moc dobré. A ještě jsem na ni udělala krutonky, fakt výborná!! Bod letí
-
Krása, určitě bude příští týden
-
Jééé, tak to by bylo něco pro mě
-
Děkuji za reakce. Bibi, na tu Tvoji jsem také koukala, když jsem byla ve vyhledávači...někdy ji určitě zkusím, i když, přiznám se, ta šunka mi tam moc nesedí a asi ji nepoužiju. Ne, že by to s ní nemuselo být dobré, ale přijde mi zbytečná v minestrone.
-
Pekna minestronka, s chuti bych si dala, takove polevky mame moc radi..
-
Elí, znám jí a dělám jí-viz podobný rp. s malými rozdíly a je moc dobrá a máš 3.bod