„Paleo“ dieta v praxi: Neandrtálci lovili pravěké slony, maso opékali na ohni a jedli placky ze semen
19. 3. 2023 Historie a zajímavosti
Populární paleo dieta doporučuje odstranit z naší stravy moderní potraviny a vrátit se k tomu, jak se stravovali předchůdci člověka. Neandrtálci nepatří k přímým předkům člověka, přesto výzkumy prokázaly jejich stopu v DNA lidí.
Uměli udržovat oheň v jeskyních
Pryč je stereotyp, kdy neandrtálci se živí syrovými kořínky rostlin nebo okusují kýtu syrového zvířecího masa.
Představy, že tihle „nevlastní“ strýčci lidí lovili zvířata a konzumovali pouze tepelně nezpracované maso, neodpovídají pravdě. Byli to všežravci, kteří kromě masa konzumovali houby, oříšky, mech a kůru stromů. Naši vzdálení příbuzní byli sice lovci, ale v jeskyních dokázali udržovat oheň a péct placky.
Mohlo by vás zajímat
Staré vykopávky a nálezy překvapují
Odkud to víme? Analýzu zvířecích kostí starých 125 000 let provedli antropologové ve středním Německu. Zjistili, že neandrtálci lovili a poráželi obří pravěké slony a získávali obrovské množství masa, které mohlo nasytit mnoho lidí.
V jeskynním komplexu Shanidar v severním Iráku, kde prokazatelně žili neandrtálci před 70 000 lety, zase byly nalezeny zbytky zřejmě nejstaršího jídla na světě – placky ze semen plodů. Mikroskopická analýza starých potravinových zbytků vykopaných z ohniště této jeskyně potvrdila první skutečný náznak složitého vaření – a tím i určité kultury jídla – mezi neandrtálci.
To potvrdily i výzkumy v různých zemích Evropy. Protože neandrtálci pochopitelně neměli zubní kartáčky, zvápenatělý plak na jejich zubech ukázal, na čem si pochutnávali.
Maso na prvním místě
Maso bylo samozřejmě důležitou složkou jejich potravy. Jak ukazují německé vykopávky, neandrtálci lovili velké kusy zvířat, například již zmiňované pravěké slony. Řezné stopy na kostech těchto savců ukazují, že neandrtálci je poráželi a zpracovávali kvůli masu, tuku i mozku.
Značky na kostech naznačují, že neandertálci se snažili získat každý kousek využitelné potravy – dokonce i tukové polštářky na nohou zvířat. Archeologové na kostech nenašli mnoho stop po zubech, což naznačuje, že mrchožroutům typu dnešních hyen toho k jídlu mnoho nezbylo.
„Na ojedinělých obratlích se možná našlo trochu okusování, ale většina těchto pozůstatků byla tak čistá, že nebyla pro mrchožrouty atraktivní,“ říká podle smithsonianmag.com Lutz Kindler, archeolog z německého Muzea evoluce lidského chování pro časopisu New Scientist.
Promyšlený lov a uchování masa
Archeologové předpokládají, že pravěcí hominidé lovili slony, tato opravdu kolosální zvířata tak, že je zahnali do jam nebo bahnitých oblastí a pak je dorazili oštěpy. Cílem byli sloní samci, kteří se často potulovali sami.
Dřívější výzkumy naznačily, že neandertálci lovili i jiné savce, a to včetně jelenů a divokých koní.
Maso z jednoho slona by stačilo k nasycení 25 neandrtálců na 3 měsíce! Nálezy naznačují, že neandrtálci uměli maso skladovat a uchovávat, pravděpodobně uzením nebo sušením.
Na jídelníčku ale nebyla jen velká zvířata, někdy přišli na řadu i ptáci, většinou holubi.
Nejen masem živ je neandrtálec
Důležitou součástí jídelníčku byly různé divoce rostoucí rostliny, různé druhy ořechů, ale i kůra stromů nebo mech. Kuchaři či kuchařky z doby kamenné byli překvapivě vynalézaví, kombinovali řadu ingrediencí a používali různé techniky k přípravě a ochucení jídel. Již zmiňované na ohništi pečené placky obsahovaly rozdrcenou dužinu luštěnin, ořechů a travních semen spojených s vodou.
Není jasné, jestli by se dnešní vyznavači paleo diety s chutí zakousli právě do této placky. Nicméně je třeba našim nevlastním prastrýčkům a pratetičkám přiznat, že jejich způsob stravování byl vlastně docela zdravý.
Dostali jste chuť na maso? Možná právě teď je čas na dobrý TATARSKÝ BIFTEK –TATARÁK Z HOVĚZÍHO MASA.
Zdroje informací:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Historie na talíři: Sůl měla ve starověku stejnou hodnotu jako zlato, hitem 70. a 80. let bylo šťavnaté kuře v soli podle tohoto receptu
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Přehled nízkosacharidových diet: S keto dietou se hubne rychle v oblasti břicha, s paleo stravou se vyhneme "chemii"
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé
Staří Mayové se živili hlavně kukuřicí. Na talíři měli i maso z morčat nebo pečeného leguána a do všeho přidávali chilli
První „kuchařka“ pochází ze starověké Mezopotámie. Takhle se vaří ječná kaše s datlemi podle 4 000 let starého receptu