Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přehled nízkosacharidových diet: S keto dietou se hubne rychle v oblasti břicha, s paleo stravou se vyhneme "chemii"
Zdroj: Zdroj. Freepik, master1305

Nízkosacharidové stravování je v poslední době hitem. Nemusíte se u něj nijak zvlášť omezovat, počítat kalorie a chroupat jen zeleninu. Povoleno je totiž téměř vše a v jakémkoliv množství kromě sacharidů. Milovníky sladkého nepotěší, pro masožravce je ovšem ideální.

Co se smí a nesmí při nízkosacharidové dietě?

Tato populární dieta je známá rovněž pod svým anglickým názvem low carb a jen stěží najdete člověka, který by ji nevyzkoušel. Nízkosacharidové stravování je totiž v posledních letech na vzestupu. Jde totiž o poměrně jednoduchou dietu, o které nemusíte nijak extra přemýšlet. Nemáte přesně stanovený jídelníček, nemusíte složitě vyvářet nebo shánět speciální potraviny, nemusíte si zapisovat jídla do kalorických tabulek.

To jediné, co musíte udělat, je hlídat si množství přijatých sacharidů. Ty jsou totiž v rámci low carb stravy značně omezené nebo dokonce úplně zakázané. Naopak si můžete dopřávat téměř bez výčitek tuky a hlavně bílkoviny. Pochutnávat si tak můžete hlavně na mase, rybách, vejcích, sýrech či mléčných výrobcích s vysokým obsahem tuku. Má to sice svá úskalí a mluví se i o různých zdravotních rizicích způsobených nadměrným příjmem živočišných tuků, co se týče ztráty kilogramů však dieta rozhodně funguje. Odměnou za omezování se je totiž poměrně velký úbytek váhy a to často i v krátkém čase, pokud vše striktně dodržujete. 

Jako low carb dietu si vybrat?

Přestože je low carb dnes tak oblíbené, nejde úplně současný trend, s pomocí omezování sacharidů se lidé snaží zhubnout již pěknou řádku let. Navíc existují různé typy nízkosacharidového stravování, které se liší nejen v množství povolených sacharidů. Jaké jsou ty nejznámější?

Nízkosacharidová dieta

Základem nízkosacharidové diety je omezení všech sladkostí. Nejde ovšem jen o moučníky, cukrovinky nebo sladké nápoje, ale o všechny potraviny, které jsou bohaté na sacharidy. Z jídelníčku je tak třeba vynechat pečivo, těstoviny, ale i brambory, rýži nebo luštěniny. Vhodné samozřejmě není ani ovoce, povolené jsou jen bobule a lesní plody, jako jsou třeba maliny, jahody, ostružiny, brusinky, angrešt, rybíz či borůvky.

Sladší druhy si můžete dopřát jen výjimečně. Pozor je třeba si dát i na některé druhy zeleniny, např. mrkev či červené papriky obsahují také poměrně hodně sacharidů. To samé platí i pro některé uzeniny nebo i mléčné výrobky, které také bývají zdrojem sacharidů. V rámci nízkosacharidového stravování je možné přijmout 80-100 g sacharidů za den.

Low carb nebo keto?

I když mnozí pojmy nízkosacharidová a keto dieta zaměňují, nejde o jedno a totéž. Keto dieta patří mezi low carb dietami nejpřísnější. Přijmout totiž můžete maximálně 40-50 g sacharidů za den. To znamená, že se snižuje i příjem bílkovin a strava je tvořena převážně tuky. V důsledku nedostatku energie ze sacharidů se v krvi zvyšuje množství ketolátek. Takový stav se označuje jako ketóza. Při ní se jsou hlavním zdrojem energie pro fungování těla tuky.

Díky tomu dochází k rychlému hubnutí, redukuje se hlavně tuk v okolí břicha. U keto deity se usuzuje, že pomáhá i při různých zdravotních potížích, některé ale může i vyvolat. Nevhodná je například pro lidi s onemocněním ledvin. Je třeba k ní přistupovat obezřetně, hlavně by se neměla držet dlouhodobě.

Atkinsova dieta

Na omezování sacharidů byla založena třeba již slavná Atkinsova dieta, která frčela v 70. letech 20. století. I tato dieta je velmi přísná, sacharidy by při ní měly být omezeny jen na asi 20 g denně. Z jídelníčku se proto vynechávají všechny obilniny a přílohy. Místo nich se mohou téměř bez omezení jíst potraviny bohaté na bílkoviny, tedy maso, mléčné výrobky, uzeniny či vejce. Vše je založeno na myšlence, že sacharidy člověka připravuí  k fyzické aktivitě a pokud k ní nedojde, zásoby se ukládají ve formě tělesných tuků na horší časy.

Pokud se sacharidy vůbec nepřijímají, začnou se naopak spalovat z tělesných zásob, což způsobuje hubnutí. Množství sacharidů se během diety postupně zvyšuje až do fáze, kdy se jí takové množství, které tělo zvládne, aniž by přibíralo. Dieta je vnímána často jako kontroverzní, pokud byste ji drželi dlouhodobě, budou tělu chybět některé potřebné živiny. Doporučená doba je proto jen 3-4 týdny.

Dukanova dieta

Tato dieta je podobná té Atkinsově. Je stejně jako ona rozdělena do několika fází, přičemž první trvá 2–10 dnů, druhá 14 dnů, třetí podle toho, kolik člověk zhubl, a čtvrtá pak trvale. Stejně jako u Atkinsovy diety by se u ní nemělo hladovět, člověk by měl jíst malé porce jídla, kdykoliv dostane hlad. I ona samozřejmě spočívá v omezení příjmu sacharidů a naopak vyšší konzumaci potravin bohatých na bílkoviny. Na počátku jsou povolené pouze bílkoviny, v druhé fázi je možné zařadit zeleninu, posléze i ovoce. Poslední fáze, v níž by člověk měl setrvat do konce života je založena na tom, že člověk může jíst vše s tím, že jednou v týdnu si zařadí jeden bílkovinný den.

Paleo dieta

I tento způsob stravování si získal v posledních letech velkou popularitu. Jak již název napovídá, tato dieta je inspirována jídelníčkem pračlověka, který se živil jen lovem zvířat a sběrem různých rostlin a bobulí. Součástí jeho stravy bylo tak jen maso a zelenina. Při paleo dietě by se proto měly vynechat nebo aspoň výrazně omezit všechny potraviny, které běžně jíme od dob, kdy bylo vynalezeno zemědělství. Základem jídelníčku by  mělo být kvalitní maso, sezónní druhy ovoce a zeleniny, ořechy, semínka nebo vejce.

Zakázány jsou obiloviny a luštěniny, ale i uzeniny nebo mléčné výrobky, které jsou jinak v rámci dalších nízkosacharidových diet povoleny. Hlavní předností paleo diety je, že vynecháte všechny nezdravé moderní potraviny, jako jsou chipsy a další pochutiny, a vůbec všechny potraviny, jež zpomalují metabolismus. Paleo dieta tak je sice bohatá na zdravé tuky, kvůli vynechání mléčných výrobků však chybí ve stravě zásadní živiny.

Dieta ze South Beach

I tato plážová dieta je založena na nízkém příjmu sacharidů, která zaručuje rychlý úbytek hmotnosti, aniž byste trpěli hladem. Tato dieta, díky níž zaručeně zhubnete do plavek, se stala populární v 90. letech 20. století. Dalo by se o ní říct, že obnáší asi nejméně zdravotních rizik, neboť nejvíce odpovídá zásadám zdravého stravování.

I když je založena hlavně na konzumaci bílkovin, součástí jídelníčku by měly být hlavně ryby, libové maso, mléčné výrobky, sýry a libovolné množství zeleniny s nízkým glykemickým indexem. Povoleny jsou i některé luštěniny, třeba fazole. I tato dieta je rozdělena do několika fází, přičemž ta první, nejpřísnější, trvá 14 dní. V dalších fázích je možné do stravy postupně zařazovat některé sacharidy, třeba celozrnné žitné pečivé, celozrnné těstoviny, rýži natural nebo omezeně ovoce.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více