Staročeské vopelky s povidlovou náplní se opékají nasucho. Krásně vláčné zůstanou díky potření sádlem ihned po upečení
18. 9. 2023 Vaření
Patenty, lokše, přesňáky nebo laty a mnoho dalších krajových výrazů, označujících tenké bramborové placky opékané nejčastěji nasucho, doplňují staročeské vopelky typické pro jižní Čechy. Jsou skvělé jako příloha i nasladko se švestkovými povidly nebo makovou náplní.
Jihočeské vopelky připomínají palačinky
Staročeské vopelky se od bramborových placek z různých koutů naší země příliš neliší. Dají se podávat jako příloha typicky k pečené kachně či huse se zelím nebo jiným pečeným masům, ale v jižních Čechách se nejčastěji tato verze tenkých placek připravovala nasladko.
Jako náplň se používala švestková či hrušková povidla nebo mletý mák a po zavinutí se sypaly cukrem a skořicí. V této úpravě se vopelky podobají spíše palačinkám než klasickým bramborovým plackám.
Mohlo by vás zajímat
Nasucho pečené bramborové placky potřené sádlem
Jihočeské vopelky jsou nejen rychle hotové a vynikající, ale také jde o velmi levný pokrm jen z 5 ingrediencí, které jsou většinou po ruce, kdykoli na bramborové placky dostanete chuť. Do receptu na vopelky patří pouze brambory, nejlépe typu C vhodné právě na placky, polohrubá mouka, trocha krupice, vejce a sůl. Dále potřebujete už jen trochu rozpuštěného tuku na potření.
Jako u jiných receptů na bramborové placky i na vopelky je ideální použít den předem uvařené brambory uchovávané v lednici, které mají pro těsto ty správné vlastnosti. Brambory se nastrouhají na jemném struhadle, smíchají s ostatními ingrediencemi, těsto vyválí na tenké placky, které se nasucho opékají na pánvi nebo tále. Právě opečení bez použití tuku dává bramborovým plackám jejich typickou chuť.
Vopelky jsou hotové v momentě, kdy se na povrchu začnou tvořit malé tmavší puchýřky. Aby však vopelky brzy neosychaly a zachovaly si vláčnost, potírají se po upečení rozpuštěným sádlem nebo máslem a až poté se případně plní sladkou náplní.
Recept na staročeské vopelky
Do bramborových placek v této jihočeské podobě patří pouze tolik mouky, aby zůstaly krásně vláčné a daly se po upečení zavinout. K bramborám se mouka přidává postupně po částech a není třeba vždy dodržet přesné množství udávané v receptu. Každá mouka se totiž chová trochu jinak a výsledek tedy není vždy stejný.
Na 1 kg brambor typu C (oloupaných) použijte asi 240 g polohrubé mouky, 25 g krupice, 1 vejce a větší špetku soli. Připravte si také trochu rozpuštěného sádla či másla na potření. Jako náplň lze použít švestková či hrušková povidla, mletý mák nebo libovolnou zavařeninu, povrch se dá posypat například mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Jak na to? Brambory den předem uvařte ve slupce doměkka, nechte vychladnout a uložte do lednice. Druhý den oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. K bramborám přidejte asi polovinu mouky, krupici, vejce, sůl a vypracujte těsto. Postupně zapracovávejte další mouku, až vznikne pevné, vláčné a nelepivé těsto.
Bramborové těsto by nemělo před dalším zpracováním dlouho odpočívat na lince, neboť řídne a může se trhat.
Těsto rozdělte na díly velikosti menší dlaně, z těch vytvarujte kuličky a každou vyválejte na tenkou placku. Vopelky opékejte na suché pánvi při střední teplotě z obou stran. Jakmile je začnou na povrchu tvořit tmavší puchýřky, je placka hotová.
Opečené vopelky ihned potřete rozpuštěným tukem, z jedné strany potřete náplní, zarolujte jako palačinku a posypte oslazeným mákem.
Zdroje informací:
Runwayonline.cz: Z cyklu zapomenuté recepty: Jak se pekly vopelky?
ireceptar.cz: Vopelky, lokše nebo přesňáky: Fantastické bramborové placky podle našich babiček
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Stencil je jeden ze způsobů moderního zdobení dortů. Poradíme s postupem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 21 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeské placky lokše jako dokonalá přílohou k huse, kachně i ke kuřeti. Jsou levné, dobré a příprava je snadná
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Steak z hlávkového zelí: Zdravá zelenina chutná nejen vegetariánům