Výborné lokše
Lokše jsou tenounké bramborové placky, které se tradičně vždy připravovaly především na Slovensku a na Jižní Moravě. Ochutnat je ale můžete, ať jste odkudkoliv. Lokše je možné jíst naslano i nasladko, pro jejich široké využití si je jistě oblíbíte.
Suroviny pro 8 kusů
8kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 794 kJ / 1 146 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 33,80 g |
| Tuky | 4,54 g |
| Vláknina | 17,88 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 34 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 233,48 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 29. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výborné lokše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7D6Q
Moje poznámka
Výborné lokše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7D6Q
Nejnovější recepty
Rizoto ze zbytků masa
Přidáno před 15 hodinami
Dvoubarevné těsto univerzální
Přidáno před 16 hodinami
Rohlíčky s marmeládou
Přidáno před 17 hodinami
Cottage placky s celerem
Přidáno před 18 hodinami
Bylinková rýže se žampiony
Přidáno před 19 hodinami
Sladkokyselé kuře z Hradce
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Povidlové buchty z horkovzdušné fritézy
zvon23 před 5 hodinami
Krabí pomazánka
Sahula před 9 hodinami
Vepřové kotlety na česneku
Kajkajak před 9 hodinami
Bramborové knedlíky
Kajkajak před 9 hodinami
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
Lida.Rose před 9 hodinami
Květáková s krupicovým kapáním
Kajkajak před 11 hodinami
Krůtí prsa na hříbkách
p.stefunova před 12 hodinami
Smažená marinovaná vepřová kotleta
Leni1970 před 12 hodinami
Křenová omáčka s uzeným
Lida.Rose před 12 hodinami
Tématické fráze:
lokše recept,
lokše,
jak se dělají lokše,
lokše na slano,
recept na lokše,
slovenské lokše,
recept lokše,
lokše z mouky,
slovenské lokše recept,
bramborove lokse,
recepty lokše,
recepty na lokše,
lokše s povidly,
domácí lokše,
co jsou lokse,
recepty - lokše,
bramborove placky lokse,
lokše recepty,
recept na slovenské lokše,
logše
Suroviny:
brambory,
mouka hladká,
sůl,
cukr,
máslo
Komentáře (21)
Dělávali jsme jich za mého dětství, mládí, i dospělosti pro celou naši velkou rodinu celý den a bylo jich vždy víc jak 300. Taťka den přetím uvařil pařák brambor a nechal vychladnout. Na druhý den jsme dojeli hned ráno, (brambory jsme vždy braly staré, nikoliv nové) brambor jsme oloupaly a pomlely na masovém mlýnku na jemno. Potom sme je rozdělily na hromádky a s hladkou moukou hnětli a hnětli, až těsto se nelepilo a bylo po osolení lehounce cítit solí. Takových šišek sme mněli aj 6. Nechali sme jich odpočinout a potom začal koncert pro sestry a mamku. Váleček , rozkrojený na dílky a sestry těsto předvalovaly , proto že sme mněli jen dva války, tak se použila litrová flaška na víno. Předválané placky dali mamce na valák, a ta je vyválala na teňůčko, jak hedvábíčko. No a každou mi pak dala na rozehřátou plotnu kamen, kde jich bylo někdy i 5,nekdy i 6, podle toho jak taťka topil. Ten udržoval stabilní teploty, a já je valkým nožem - řepákem obracel, až se tam dělaly malé puchýřky. Potom sem je dával do velkého hrnce , kde naspodu byly dvě utěrky . No a jak laty přibývaly, tak sem je třeba po desáté obracel, aby se laty stále prohřívaly. Plotnu sme čistili novinama a začouzenou kuchyni větrali pomocí větráku. Většinou kolem 18 hodiny bylo dopečeno a potom se teprve laty na valáku dobře a poctivě mastily horkým sádlem a posýpaly namletým mákem s cukrem, nebo jen domácíma a nebo kuřincama . ( smýchané povidla s tvarohem) . Někdo laty mastil, někdo posypával , někdo smotával . Podle toho kdo jakou mněl chuť jak jsem je rozdělovaly na hromádky. První latu dostal vždy taťka, neb ten mněl největší zásluhu že bylo vše připravené jak má být. A až sme byli rozjetí po světě, tak sme si laty rozdělili, doma je dali do mrazáku a když na ně došla chuť tak rozmrazily.
No a teď když na to vzpomínáme ještě cítíme vůni pečených lat v naší kuchyni kterou jsme si vždycky dovezli i domů .
,,toš teda tak,,
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
A proč neééé, he?
janky3:
No a jak to dopadlo?