

Maková náplň
Suroviny
- 1 hrnek mletého máku
- mléko
- 5 lžic krupicového cukru
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- špetka mleté škořice
- citronová kůra
Postup přípravy receptu
Mléko uvedeme do varu a vařící ho lijeme do pomletého máku dokud nedosáhneme požadované konzistence náplně.
Přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici a citronovou kůru.
Někdo ještě pro zpestření chuti přidává pikantní marmeládu (např. malinovou, rybízovou, višňovou...)
Poznámka od kuchařky
Pro množící se komentáře uživatelů, kterým se nádivka nepovedla, rozhodla jsem se recept přepsat tak, aby se podobné nezmary již dále nevyskytovaly. Bylo to hlavně díky velkému množství použitého mléka.
Ivulinka
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Maková náplň
-
Vždycky jsem se bála dělat makové buchty. z přípravy máku jsem měla velký respekt. A ejhle, tohle se fakt povedlo.
Je to super recept a moc moc za něj děkuji -
spagetka: Vůbec mě nenapadlo, že můžu náplň mrazit. Děkuji za tuto poznámku.
Samozřejmě děkuji Ivulince za recept.
Ještě že Vás máme, zkušené kuchařinky a cukrářky. -
Já přidávám také povidla, nechápu, že někdo kvůli tomu, že je to řídké takovou dobrotu vyhazuje - dají se přidat piškoty, troška škrobu nebo ještě mák, příp.nechat přes plátýnko vykapat...
-
ivulinka: dnes jsem udělala náplň podle vás, stejně jsem to drobet přehnala s mlékem, ale dala jsem tam malinko škrobu a super. Místo marmelady 2 lžíce domácí rybízové přesnídávky a chuť je luxusní
-
ivulinka: cathleen fotku přidala, ale bohužel si na přípravu absolutně nevzpomíná. A protože už od r.2009 nesoutěží, nepřidala v soutěži, nebo jen tak, vycuclou z prstu.
Mák v mleku vařím déle, dokud nezhoustne. Cukr přidávám do vychladlé náplně, pokud je řidší, přidám míň cukru a dám mleté piškoty.
(A vypadá to, že po mně ji s úspěchem dělala i Ceres....?) -
Cathleen sice přidala fotku k receptu, ale patrně nedělala podle toho receptu, jinak by si takové boty určitě všimla, že mléka je v něm použito příliš mnoho vzhledem k množství použitého máku. Škoda, už dávno se totiž mohlo těm všem nezdarům předejít.
-
Dělám náplň jako níže píše ivulinka, mléko liji do máku až to dosáhne požadované hustoty. Takže ne automaticky množství, ale prostě dolévám.
A hlavně, když udělám víc náplně než spotřebuju, dávám do mrazáku. -
Ivana:nevím, proč jste si nepřečetla komentáře než jste se pustila do nádivky
, už v srpnu toho roku jsem reagovala v komentářích, že recept asi nebude správný a napsala jsem, jak nádivku dělám například já podle mojí babičky....no komu není rady, tomu není pomoci...
-
tak vám pěkně děkuji za recept,..vůbec se nepovedl. píšete hrnek mléka a krnek maku,..měla jsem to hodně řídký tak jsem to vyhodila,..už nedám na rady pěkný den.
-
Poměr mléka máku medu cukru skořice jsem namíchal dle svého, ochutil decentně zrnkovou kávou a svému miláčkovi zadal výrobu buchtového těsta. Když bude málo makové náplně, už jsem připravil švestkové povidla
Teď si jdu dát jednu hořkou plzeň a pak už budu čekat na čerstvé makové buchtičky. Dobrou chuť...
-
Honeysek: škoda, že sis nejdříve nepřečetla komentáře, možná bys ani tolik toho mléka nevařila.
Já dělám nádivku jinak, mák dám do mísy a uvařím si mléko, to pak opatrně liji do máku, dokud nemá krémovou konzistenci. Osladím, ochutím citronovou kůrou a hlavně přidávám 1-2 lžíce jakékoliv marmelády, babička to tak doma dělala a říkala, že nádivka je pak pikantnější. -
Právě jsem to zkoušela a moc nadšená nejsem :( místo hrnku mléka a hrnku máku jsem musela použít skoro 4 hrnky máku
... malý detail .. jinak super
-
Pridala jsem rozemlete piskoty, mlete orechy a mandle
Super
-
dnes jsem zkusila tento recept.. jak píší ostatní, opravdu dosti řídká, dala jsem navíc půl hrnku máku a bylo to lepší.. a frťana rumu!
-
Dělala jsem ji dnes a je opravdu dobrá, musela jsem vařit déle, byla hodně řidká, příště dám méně mléka, hodně záleží na máku.