Lokše jemné - příloha ke kachně nebo k pečené huse

Veronika.Hrozna Kuchařka: Veronika.Hrozna

Doba přípravy: 1,5 hodiny 12-13 kousků Přílohy 25 názorů

Suroviny

1,5 kg brambor
200-250 g polohrubé mouky i víc, podle brambor
2 KL soli
1/2 KL kmínu
husí sádlo
máslo
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory typu B oloupeme, nakrájíme, dáme vařit do osolené vody a přidáme trošku kmínu. Po uvaření slijeme a necháme vychladit. Vlažné brambory rozšťoucháme šťouchadlem. Nevadí, že tam zůstanou malé kousky nerozšťouchané nebo pár kmínů, právě naopak, my je potřebujeme.

  2. Na vál dáme polohrubou mouku, rozmícháme se solí a dáme na to rozšťouchnuté vlažné brambory. Uděláme polotuhé těsto, některé brambory snesou víc mouky, tak mouku klidně přidáme. Uděláme z těsta váleček o průměru 6 cm, nakrájíme na 1,5 cm kolečka.

  3. Rozpálíme teflonovou pánev a můžeme válet placky. Podsypáváme a válíme na sílu asi 3 mm, ne tenčí. Teď vidíme ty kousky brambor v těstíčku, které ty placky trošku nadýchnou. Netlačit na vál! Válet jemně.

  4. Na rozpálenou suchou teflonku dáme placku a pečeme, než začnou naskakovat puchýřky hnědé barvy a placka se trošku nafoukne, otočíme a pečeme stejně z druhé strany.

  5. Doporučuji péct na nejmenším hořáku, abychom měli čas uválet další a ta předchozí se moc nepřipálila.

  6. Rozpustíme v husím sádle máslo, rozmícháme a horkou placku na talíři namažeme pečlivě mašlovačkou touto směsí. Nijak nešetříme a mažeme obě strany. Lokše jsou jemné měkké, dají se lehce ukusovat.

  7. Do lokší lze dát masovou náplň z kuřecích jater.
    Játra, 250 g, očistíme od blan a nakrájíme na kousky. Na pánvičce dáme cca 8 PL oleje, na něm osmahneme střední cibuli, hned přidáme játra a opečeme , až jsou po přeříznutí kousků uvnitř propečená. Za stálého míchaní přidáme 1 KL mletého pepře a 1,5 KL majoránky. Odstavíme, necháme prochladnout a osolíme. Umeleme v kuchyňském sekáčku na paštikovou konzistenci i s olejem z pánvičky. Plníme namazané horké lokše ihned po upečení a lehce srolujeme. Na jeden kus dáváme asi 3 KL náplně, docela to stačí, aby nebyly tak moc těžké a vydatné!

Poznámka

V každém případě nechte kmín v těstě, nádherně zvedne chuť brambor v lokších a máslo v mazání ji jen potvrdí a jsou pak opravdu vynikající.

Tyto dělám velmi často, jsou velmi jemné, neztvrdnou a nejsou na druhý den gumové jako z hladké mouky. Jako přílohu dávám k fazolové s uzeným, nebo ke kachně a huse. Fotečku pošlu hned - už slibuji.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 53 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lokše jemné - příloha ke kachně nebo k pečené huse

  • Jaromira18 Jaromira18

    Brzo je udělám , musí být vynikající.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    Doufám.že žádná na dnes už nezbyla! Včera jsem uděla jenom pro nás dva 10 kousku ke kachním stehýnkám a nezbylo nic.

    Odpovědět

  • libuses libuses

    Recept dnes jsem udělala,jsou výborné.Pekla jsem je na suché pánvičce kterou jsem občas vytřela od přepálení suchou papírovou utěrkou.Děkuji.

    Odpovědět

  • clupmi: Tyhle takové nebudou,za to ručím!:-)

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Veronika.Hrozna: Těsněwní pod hlavu válců :-)):-D:-), tak to mě pobavilo.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    tejaja: Myslela jsem v restauraci nebo v Grobu a na vinobraní ,tam jsou tak tvrdý a gumové ,že z nich mužeš udělat těsnění pod hlavu valcu !:-(

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    Irrena:Když si zkušená kuchařka tak to posoudíš,jestli mužeš i polohrubou. Já to zase posoudit neumím,nejsem takový kuchařský genius,tak se držím receptu. Kodo umí ,umí....;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(neregistrovaná)

    tejaja:Já myslím ty kupované , nebo v Grobu ! Párkrát jsme byly na huse a nikdy více,husa jako podešev a lokše jako gumové těsnění ! I na vinobraní byly lokše tak tuhé,že se daly jenom trhat a ne kousat. :-(

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Výborný nápad:yes::yes::yes: Já, stejně jako Magdalenka, používám nejraději polohrubou mouku, i na pečení;-) Jak jsem přišla na Topky divila jsem se že většinou všichni pečou z hladké mouky, těsto mi připadá takové tužší, raději mám polohrubou;-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    :-p:-p Vyzkouším :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    magdalenka: Máš pravdu,rozhodne múkou šetriť a hladkej vezmú zemiaky viac,preto s hladkou múkou lokše nerobím.:-p
    S hladkou to asi neviem,nikdy tie lokše neboli podľa mojich predstáv,vždy sa mi podarili trochu tvrdšie ,ako s polohrubou.:-(

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Myslím, že lokše sú tvrdé, ak sa to preženie s múkou. Treba to dostať do rúk - praxou, koľko múky. Robím lokše tiež (vlastne skoro všetko) s polohrubou múkou.

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Vaříme v rodině často. Kdekoliv je vidím, tak si je dam a nikdy nebyly tvrdé :) Nejradši je mam na sladko, ale i na slano jsou skvěle. Brambory vařené ve slupce, polohrubá mouka a žádné vejce :) A kdo nemá dobré sádlo, tak máslo taky není špatně. Nejlepší jsou na kamnech, ale i na pánvičce či na tálu jsou skvěle.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    U nás sa robia lokše nasladko http://www.toprecepty.cz/recept/1713-lokse-sladke-... :-D A vždy s hladkou múkou a zemiakov varených v šupke. Nikdy nie sú tvrdé ani gumové. ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    casino:Mně to bavilo taky,ale berte to jako úlitbu všem bohum dietním! Jinak se na mně dietistická hladová veřejnost sesype.Opravdu jsou skoro všechny ,co jsem doposud jedla tvrdý a nedají se kousat ,takže Vám věřím. Proboha,jenom to neválejte chlapskou silou,ale jemně ,určitě se povedou. Brambory vlažné až pokojové teploty ,ne horké ! A škytat nebudu určitě,pač je budu dělat taky a povedou se !
    Kuchaŕe nemlaťte - snad jenom výjimečně !
    Asfaltové holuby ,to musím říct manželovi ,čím se dají nahradit !:-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: co jsou lokše lokse ke kachne kachna a lokše lokše lokše recept co ke kachně placky ke kachně placky k huse husa z grobu prave lokse příloha k pečené kačeně jak se delaji prave slovenske lokse lokše s husou pečená husa z grobu recept lokse bramborové placky k huse co je lokse co to jsou lokše lokše jako priloha přílohy ke kacně

Zapomněl/a jsem heslo