Nápoj London Fog nadchne milovníky čaje. Alternativa kávového latté krásně zahřeje i osvěží a voní vanilkou a bergamotem
22. 2. 2024 Vaření
Londýnské mlhy mohou být někdy husté skoro tak jako nad rybníčkem Brčálníkem, zkrátka takové, že by se daly krájet. Aspoň podle bílé barvy nápoje London Fog by se tak dalo usuzovat. Tu mu dodává mléko, které se k čaji, jenž je základem tohoto teplého drinku, báječně hodí.
Čaj s mlékem - britská tradice
Právě čaj s mlékem je tradičním britským nápojem, který je neoddělitelnou součástí čajů o páté, jejichž tradice sahá až do 19. století, kdy je začala podávat jistá Anna, vévodkyně z Bedfordu. Čaj s mlékem se ale ve Velké Británii pil již mnohem dřív, zřejmě již od dob, kdy si Angličané zamilovali samotný čaj, což bylo, jak se obvykle uvádí, někdy v druhé polovině 17. století.
A protože jej podávali s překrásných porcelánových šálcích s tenkými stěnami, u nichž hrozilo, že by mohly prasknout, přidávali do čaje rovnou kapku mléka, aby ho trochu zchladili.
Mohlo by vás zajímat
Alternativa kávy z Kanady
Navzdory názvu a spojení čaje s mlékem s Velkou Británii však nápoj London Fog pochází z Kanady, konkrétně z Vancouveru, kde jej roku 1990 vymyslela jistá Mary Loria. Ta byla tou dobou těhotná a tak se ve své oblíbené kavárně Vancouver's Buckwheat Cafe zeptala, zda by jí místo kávy nepřipravili nápoj čajový.
Poté si ho začala objednávat i v dalších kavárnách a sláva nápoje se postupně rozšířila natolik, že jej na své menu zařadil i slavný kávový řetězec Starbucks. Během let vznikly i další varianty nápoje London Fog – třeba ve Victoria Fog je Earl Grey vyřazen a nahrazen levandulovým čajem, v Cape Town Fog je místo něj rooibos, v Tokyo Fog matcha a v Dublin Fog je Irish breakfast tea (irský snídaňový čaj). Název "fog" pak odkazuje právě k napěněnému mléku.
Čajové latté s vůní vanilky
London Fog je vlastně takovou moderní verzí tradičního britského nápoje a příjemnou obměnou všech kávových nápojů s mlékem nebo třeba i v posledních letech oblíbených mléčných drinků jako je třeba Chai Latté. A to přitom nejde o nic speciálního. Na London Fog potřebujete vlastně pouhé tři ingredience, a to čaj Earl Grey, mléko a vanilkový sirup, případně ještě cukr.
Od klasického čaje s mlékem se pak liší tím, že je mléko napěněné, takže jde vlastně o takové čajové latté. Vanilkový sirup jej pak odlišuje od jiných čajových latté. Nápoj samotný má navíc zajímavou chuť i díky černému čaji Earl Grey, který sám má specifickou chuť a vůni po bergamotu, aromatickému citrusu podobnému citronu. Kombinace voňavého čaje a se sladkým sirupem z něj dělá mimořádně uklidňující nápoj, ideální pro chladné dny nebo když se chcete jednoduše rozmazlovat.
Recept na London Fog s levandulí
Pokud máte čaj raději než kávu a nebo prostě chcete zkusit nějakou změnu, můžete si London Fog připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: ¾ šálku vody, 2 čajové lžičky čaje Earl Grey (nebo 1 čajový sáček), 2 lžičky hnědého cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, ¾ šálku mléka, případně ¼ čajové lžičky sušené levandule + další na ozdobu.
- Dejte vařit vodu. Do konvičky nasypejte čaj (případně sušenou levanduli, chcete-li dodat čaji ještě zajímavější vůni) a vše zalijte horkou vodou. Konvici přikryjte a louhujte 5 minut.
- Zatímco se čaj louhuje, zahřejte a napěňte mléko pomocí napěňovače nebo ve french pressu tak, že budete sítkem pohybovat nahoru a dolů.
- Čaj přeceďte a nalijte do šálku nebo sklenice na latté. Vmíchejte cukr a vanilkový extrakt. Pak přilijte napěněné mléko, případně ozdobte sušenými kvítky levandule.
Náš tip: Pokud máte rádi čaj, můžete vyzkoušet tento lahodný nápoj i z pečeného čaje podle našeho videoreceptu:
Zdroje infromací:
Ohhowcivilized.com: London Fog Drink (Earl Grey Tea Latte)
Wikipedia.org: London fog (drink)
Growteacompany.com: The history of London Fog: The Earl Grey Tea Latte with a Controversial Past
Stavorentrading.com: London Fog Tea
Twinings.co.uk: The History of Afternoon Tea
Arlafoods.co.uk: Milk in tea: the origin story
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
K anglickému čaji se podávají scones: Tyhle nadýchané křehké koláčky s hustou smetanou a sladkým džemem připravíte snadno
Crema di caffè: Jak za pár minut připravit božský kávový dezert pomocí PET lahve? Podle videa to zvládne každý
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12