Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Crema di caffè: Jak za pár minut připravit božský kávový dezert pomocí PET lahve? Podle videa to zvládne každý
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Kávu milujete nejen pro její schopnost pomoci vám ve chvílích, kdy na vás přes den padá dřímota, ale i pro její chuť? Tu se můžete užít i ve vynikajícím dezertu crema di caffè. Ten vás dostane nejen svou intenzívní kávovou příchutí, ale i neskutečně snadno přípravou. 

Ten nejjednodušší kávový dezert

Crema di caffè je dokonalým řešením ve chvíli, kdy máte chuť na sladké, ale zároveň byste potřebovali trochu povzbudit. Tento lahodný dezert není ochucený jen nějakou kávovou esencí, je v něm pravá káva.

Crema di caffè je pochoutka původem z Itálie, která se ale rozšířila do celého světa. Je považována za druh kávového nápoje, ale je tak hustá, že se jí lžičkou. Ostatně, kdybyste název přeložili do češtiny, vznikl by vám kávový krém

Tento krém je krásně nadýchaný, jemný, hodně krémový a působí jako nějaký luxusní dezert. Přitom na přípravu stačí pouhé tři ingrediencekáva, moučkový cukr a šlehačka. Nejúžasnější je na něm ovšem to, jak jednoduše se připravuje. Hotový ho totiž máte za pár minut. 

Espresso v krémové verzi

Na crema di caffè potřebujete hlavně kvalitní silnou kávu. Nejlepší je samozřejmě pravé italské espresso připravené v kávovaru nebo moka konvičce. Espresso má v italské kultuře hluboce zakořeněnou tradici. Jeho pití po jídle je pro mnoho Italů téměř rituálem. Tento kávový krém je pak pro ně takovým zpestřením a dobrotou, která zažene i chuť na sladké.

Vše pořádně vyšlehat

Espresso můžete připravit i z kávy bez kofeinu, pokud zrovna probudit nepotřebujete. V nouzi se dá dezert udělat i z instantní kávy, jen je třeba, aby byla dostatečně silná. Kávu je lepší si připravit den předem a pak ji nechat do druhého dne v lednici. Důležité totiž je, aby všechny ingredience byly dobře vychlazené.

Když je pak společně vyšleháte, výsledkem bude výjimečný kávový krém s hustou, pěnivou a sametovou konzistencí. Vzhledem k tomu, jak je vynikající, zřejmě ho sníte na posezení. Pokud by se vám to náhodou nepovedlo, můžete jej skladovat v lednici, kde vydrží i několik dní.

Jednoduchou kávovou pěnu pak pozvednete na opravdový dezert zdobením. Krém můžete posypat kakaem, skořicí, ale třeba sušenkami amaretti nebo kávovým zrnem v čokoládě.

Jak na pravou italskou crema di caffè

Pokud milujete vše kávové, můžete si crema di caffè udělat rovnou jako dezert třeba hned teď. A jak na to? 

Budete potřebovat: 80 ml silné kávy (nejlépe espressa), 2-4 čajové lžičky moučkového cukru, 200 ml smetany ke šlehání. 

  1. Připravte si silnou kávu (nejlepší je espresso), do horké kávy přidejte požadované množství cukru, zamíchejte a nechte vychladit. 
  2. Ve středně velké míse vyšlehejte studenou smetanu ke šlehání, dokud se neobjeví měkké špičky. Během šlehání pomalu přilévejte studenou kávu. Šlehejte, dokud šlehačka nezhoustne. Mísu přikryjte plastovou fólií a dejte asi na hodinu do chladničky. Před podáváním jemně promíchejte a podávejte v malých skleničkách (o něco větších než šálek na espresso). Podávejte posypané kakaem nebo strouhanou čokoládou. 

Náš tip: Kávový dezert si můžete snadno připravit i poměrně jednoduchým trikem jako v následujícím videu. Stačit vám na to bude jen obyčejná plastová láhev od limonády. Jak na to:

Vychlazené espresso nejprve promíchejte s cukrem a nalijte je do plastové láhve. Pak přilijte studenou smetanu ke šlehání a třepejte s lahví asi 2-3 minuty, dokud směs nezhoustne. Pak už ji ze láhve jen jednoduše nalijete do sklenic a můžete si pochutnávat. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více