Císař Ferdinand Dobrotivý: Na stole měl silný vývar, delikátní foie gras nebo račí ocásky s omáčkou ze šampaňského
9. 3. 2024 Historie a zajímavosti
Ve Vídni se mu nelichotivě říkalo „chudáček blbeček Ferdáček“, v českých zemích měl lichotivější přezdívku – Ferdinand Dobrotivý. Byl posledním císařem, který se nechal korunovat českým králem. V roce 1848 ho rodina donutila, aby abdikoval ve prospěch svého synovce, pozdějšího císaře Františka Josefa I.
Co o Ferdinandu Dobrotivém víme?
Habsburkové prosluli poměrně zvláštní sňatkovou politikou, kdy se brali blízcí příbuzní. Výsledkem byla genetická degenerace, jejímž zosobněním byl císař Ferdinand I. Dobrotivý.
Jeho rodiče byli bratranec se sestřenicí a blízcí příbuzní byli i prarodiče z obou stran. Císař trpěl epilepsií, byl pomalý v rozhodování, takže za něj vládl kancléř Metternich. Na druhou stranu ho zajímaly pokroky v technice, zabýval se botanikou a hovořil pěti jazyky.
Mohlo by vás zajímat
Habsburkové nebyli gurmáni
Je třeba poznamenat, že Habsburkové většinou nebyli žádní gurmáni. Výjimkou zřejmě byla Marie Terezie a její muž František Lotrinský, kteří si rádi dopřávali regionální rakouskou kuchyni i vybranou francouzskou.
Jinak je asi pravda, že na vídeňským dvorem pořádaných banketech si milovníci dobrého jídla a vybrané gastronomie určitě pochutnali. Ferdinand Dobrotivý raději zkoumal kytičky nebo dlouze hrál na klavír nebo na trubku, ale na jídlo žádné zvláštní požadavky neměl.
Mohlo by vás zajímat
Polévka je grunt
Často se ovšem musel účastnit plesů a gala večeří pro mnoho hostů, které se většinou pořádaly v císařském paláci. Na ničem se nešetřilo, deset nebo dokonce i dvanáct chodů bylo standardem.
Habsburkové si potrpěli na silné vývary z hovězího, telecího nebo drůbežího masa a Ferdinand Dobrotivý nebyl výjimkou. Slavnostní večeře tak začínaly právě vydatnou polévkou, tedy masovým vývarem s kousky masa a se zeleninou.
Mohlo by vás zajímat
Račí ocásky plavaly ve vínu
Oblíbené byly i račí ocásky à la Bordelaise, které se nejprve povařily ve vývaru s červeným vínem, několika šalotkami a stroužky česneku. Servírovaly se s omáčkou ze šalotek a šampaňského (nebo jiného šumivého vína) lehce ochucené koprem, které se říkalo sabayon.
Kousky telecího masa s restovanými foie gras a zeleným chřestem nebo prsíčka z koroptve dušené s hlavičkami hříbků či žapionů a zelné suflé se často objevovaly jako hlavní chod. Mezi další lahůdky často patřili humři, pečení a dušení tetřevi a tetřívci, bažanti a samozřejmě různé druhy zvěřiny.
Mohlo by vás zajímat
Pro pány něco ostřejšího a sladká tečka pro dámy
Na večeřích pořádaných Ferdinandem Dobrotivým nesměl chybět štrúdl, a to nejen jablečný, ale plněný také hruškami nebo tvarohem. Milovníci sladkého si vychutnávali broskev s malinovou omáčkou či pudink.
Pánové si ke kávě s chutí dali sklenku koňaku, nabízel se švédský punč nebo benediktinský likér. Dámy zase ocenily vybrané cukrovinky z vídeňské cukrárny Demel. Ta mj. proslula bonbóny z fialek.
V roce 1848 byl Ferdinand Dobrotivý rodinou donucen k abdikaci ve prospěch svého synovce Františka Josefa I. Do Vídně se nevrátil a zůstal až do konce života (další více než čtvrt století) v Praze.
Náš tip: Atmosféru habsburského dvora navodí voňavý jablečný štrúdl podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
habsburger.net: Die Öffentliche Tafel – ein Augenschmaus für die Menge
wikimeat.at: Speisen
openscience.or.at: Arme-Leute-Essen und Luxusspeisen
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelníček Marie Terezie: Milovala šneky z kynutého těsta, ujížděla na sladkém a prosadila pěstování brambor
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Císařovna Sisi byla posedlá štíhlostí: Držela diety, kdy měla k obědu jen syrový bílek s trochou soli, jedné věci ale neodolala
Místo husy jenom játra. Umíte je správně připravit? A víte, čím se liší slavná foie gras?
Poslední rakouská císařovna Zita jedla račí ocásky s vinnou omáčkou, ale zřizovala jídelny pro chudé a sama zažila hlad