Gastro glosa: Stane se vítěz Peče celá země Vojta novým Maršálkem? Nabízí se to, ale možná se dočkáme šoku
17. 3. 2024 Rozhovory a reportáže
Vojta vyhrál Peče celá země - očekávání naplněno. Dalo by se říct, že se jednalo o jasnou záležitost, ale rozhodně tomu tak nebylo. Není určitě pochyb o tom, že má mladý student medicíny talentu na rozdávání a jeho současné schopnosti daleko převyšují mnohé profesionály ve středním věku. Zařadí se ovšem vůbec mezi ně?
Nejdůležitější rozhodnutí
Jedenadvacetiletý student 1. ročníku lékařské fakulty Univerzity Karlovy má nyní před sebou patrně nejsložitější rozhodnutí ve svém mladém životě. Má se „vykašlat“ na medicínu a vydat se na cestu „následovníka Josefa Maršálka“ nebo má své ruce věnovat místo cukrařině lékařství?
Otázka by to byla složitá pro každého, o to víc pro tak mladého, stále 21 letého muže, jakkoliv může působit vyzrálým a rozumně uvažujícím dojmem. Nyní do racionálního rozhodování vstupují emoce, které dokáží člověku pořádně zamotat hlavu. Začne to oslovováním firem, které vyrábějí suroviny určené pro pečení, určitě se ozve i výrobce kuchyňských robotů a mnozí další...
Následujícím krokem může být nabídka z cukrárny, restaurace, hotelu. Každý bude chtít mít jméno nového vítěze Peče celá země spojené se svým produktem. Zkuste tomu odolat. Penězům se těžko říká ne a popularita je také velmi přitažlivou komoditou.
Mohlo by vás zajímat
Cukrařina nabízí víc
Na druhé straně ovšem stojí přesvědčení, které musel Vojtěch mít, když se rozhodl, že se stane lékařem. Medicína přeci není školou, kam se hlásíte, abyste se průběhem studia nějak protrpěl a potom hledal uplatnění v jiném sektoru. Zde studium skutečně znamená studium a práce na něj navázaná je zodpovědná, potřebná a záslužná.
Nabízí také uznání, třeba i světové, na druhou stranu má i stinnou stránku, a tou jsou peníze, které stojí vždy „až na prvním místě“. Úspěch je tedy zjednodušenou optikou jasně dán na straně cukrařiny. Vojta by se díky svým dovednostem měl automaticky stát superhvězdou typu zmiňovaného Josefa Maršálka. Tak ovšem svět profesionální gastronomie nefunguje. Jen si vzpomeňte například na MasterChef Česko.
Kdo z vítězů, kromě Kristíny Nemčkové, pracuje ve skvělé restauraci? Nikdo. Sama sous chef kodaňského Gerania dokonce říká, že jí v začátku titul z televizní soutěže byl spíž na obtíž, protože profesionálové vítěze různých show neakceptují, dokud neukáží, co umí a že chtějí pracovat.
Kam s ním?
Je však pravda, že v případě Peče celá země a cukrařiny je situace trochu odlišná. Zde vedou sociální sítě, kuchařky a televize. Například Petra Burianová po vítězství v premiérové řadě pekařské soutěže dostala nabídku na moderování pořadu Pečení na neděli pro Českou televizi a je stále na očích. Když k tomu přičtete dvě krásné kuchařky, které napsala, jí titul „Mistr pekař“ rozhodně k většímu povědomí u veřejnosti pomohl.
Dá se ovšem předpokládat, že by Vojta „dostal“ podobný pořad? Když totiž připočtete ještě Buchty po ránu, Herbář a Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, je pečení na veřejnoprávní televizi dost. Varianta tu je, když se televize rozhodne cílit na mladšího diváka. Jak dokázalo Vojtovo vítězství a účast šestnáctiletého Tondy ve finálové dvanáctce, poptávka by zřejmě v mladší věkové kategorii byla.
Nepřerostl však během působení v Peče celá země mladý talent tento pracovní mezikrok? Ukáže čas, který společně s Vojtěchovým rozhodnutím nejprve rozlouskne tu primární otázku, tedy zda bude lékařem či cukrářem.
Byla by škoda přijít o tak nadaného pekaře, na druhou stranu, pokud budou jeho ruce stejně šikovné i na operačním sále, ať raději zachraňují lidské životy.
Na Vojtovu cestu soutěží se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Pokud dostanete chuť si také něco upéct, vyzkoušejte koláč podle našeho videoreceptu:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Chléb a dalamánky Ovesné vločky dáváme do těst na pečení chleba a dalamánků. Vločky obsahují malé množství lepku, proto jimi nahrazujeme jen část… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek nabídl recept na lahodné věnečky: Buďte opatrní při vážení a krém připravujte při správné teplotě, radí cukrář
Jak na silný vývar podle vítězky MasterChef Česko Kristíny: Maso předem opečte a určitě zapomeňte na sůl, radí
Josef Maršálek na křtu své další kuchařky: Mám hezký život a hezkou práci s hezkými lidmi, svěřil se cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 21 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Voňavý perník na plech podle Josefa Maršálka chutná božsky: Ani do něj nepotřebujete vejce, říká cukrář
Kdo upeče nejlepší mazanec? Podle znamení horoskopu Berani ohromí vláčným tvarohovým, Panny nadýchaným kváskovým
Gastro glosa: Stane se vítěz Peče celá země Vojta novým Maršálkem? Nabízí se to, ale možná se dočkáme šoku