Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Med je součástí pečení odedávna, proto se mu v nové epizodě populárního pořadu Buchty po ránu věnovali i jeho průvodci Tereza Bebarová a Josef Maršálek. Mimo jiné divákům ukázali, jak si připravit nadýchaný perník na plech, ve kterém hraje med podstatnou roli.

Domácí recepty

Jak upozornil Josef Maršálek hned na začátku pečení, vlastní recept na perník na plech má snad každá česká rodina. Ten, který populární cukrář představil v Buchtách po ránu, ovšem pochází z Francie. Jednou z jeho zvláštností je fakt, že do něj přijdou dva druhy mouky, z nichž jedna je žitná.

„Na tu já si potrpím,“ přiznala Tereza Bebarová. „Třeba chleba doma nedělám z jiné. Připravuji stoprocentně žitný kváskový chléb,“ dodala s tím, že žito je původní obilovina, ze které se dělaly také perníky a perníčky. To Maršálek potvrdil a doplnil, že jde o pro pekaře typickou surovinu.

Na perník je třeba si připravit litou hmotu. „Takže nejprve všechno sypké a poté všechno mokré,“ připomněla moderátorka pořadu Buchty po ránu. „Jde o litý perník, ve kterém máme obrovské množství medu, koření, a přitom tam není žádné vejce, což je u tohoto receptu taková trošku zvláštnost,“ dodal Maršálek.

Perník je podle jeho slov praotcem všech cukrářských výrobků. „Říká se dokonce, že perník našli v egyptských pyramidách,“ překvapil oblíbený porotce pořadu Peče celá země. Vysvětlil také, že med dělá perníky vláčnými, navíc během pečení mění barvu perníku ze šedé, kterou má prvotní hmota, do karamelové.

Perník s medem

Na perník na plech podle Josefa Maršálka budete potřebovat: Na perník: 240 g univerzální pšeničné mouky, 80 g žitné mouky, 320 g medu, 120 g třtinového cukru, 2 g soli, 120 g rozpuštěného másla, 140 g mléka, 14 g jedlé sody, 6 g perníkového koření, 4 g mletého anýzu a 8 g skořice. Na polevu: 200 g pudrového cukru a 1 dcl rumu.

Jak na to?

  1. Do mísy si navažte mouky. Přidejte všechny sypké ingredience, tedy skořici, anýz, perníkové koření, sůl, třtinový cukr a jedlou sodu. Vše pořádně zamíchejte.
  2. Nalijte mléko, přidejte rozpuštěné vychladlé máslo a nakonec med. Promíchejte stěrkou dohladka.
  3. Hmotu vylijte do připraveného plechu, vyloženého pečicím papírem. S plechem dvakrát nebo třikrát uhoďte o stůl, aby se hmota dostala po celé šířce.
  4. Pečte pomalu na horkovzduch při 150-160 °C 25-30 minut. Vyzkoušejte špejlí.
  5. Když je perník upečený, připravte si na něj polevu. Do pudrového cukru přidejte rum a pečlivě zamíchejte. Rozetřete na perník, který může být ještě vlažný.
  6. Polevu nechte zaschnout a poté můžete servírovat.

Rady slavného cukráře:

  • Do tohoto perníku by se hodilo sušené ovoce. Meruňky, švestky, rozinky, brusinky fíky či datle, nakrájené na malé kousky.
  • Nejde o nijak vysoký perník, pokud byste ho takový chtěli, lehce zmenšete plech nebo zvětšete dávku hmoty.
  • Na polevu použijte pudrový cukr, který je jemnější alternativou k moučkovému. Nejsou v něm cítit granulky cukru.
  • Když do polevy dáte méně rumu, bude hustší a můžete s ní zdobit jednotlivé perníčky.
  • Místo rumu můžete do polevy použít citronovou šťávu. Kyselé se k medu a perníku báječně hodí.
  • Pokud dáte polevu na vlažný perník, rychleji se zatáhne, vykrystalizuje a vytvoří krustu.

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu, se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Perník s medem

Ukázat 10 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Druhá série odstartovala 4. února. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Dostali jste také chuť na perník? Vyzkoušejte hrnečkový podle našeho videoreceptu:

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více