Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vítězka MasterChef Česko poradila, jak na kvalitní vývar, který poslouží k přípravě dalších pokrmů.
Zdroj: se souhlasem Kristíny Nemčkové, koláž Toprecepty

Dobrý vývar neslouží pouze k tomu, abychom si z něj připravili lahodnou polévku, která nás kolikrát dokáže postavit na nohy. Častokrát potřebujeme vývar i k přípravě dalších pokrmů, jimž dává sílu, chuť a aroma. Vítězka MasterChef Česko 2020 Kristína Nemčková má recept, jak si připravit perfektně vyladěný vývar, který pak využijeme do mnoha dalších jídel.

Vývar nad zlato 

Už jste se jistě v mnoha receptech setkali s větou „zalijte vodou nebo vývarem“. Poctivý domácí vývar dokáže vylepšit chuť mnoha jídle, od polévek přes rizota až po omáčky. Ačkoliv se sice dnes už běžně dá koupit i vývar v obchodě, buď v tekuté formě, anebo jako sušený polotovar, a to i bez nadbytečných éček, domácí vývar stejně nic nenahradí.

I proto si takový poctivý vývar do zásoby připravuje Kristína Nemčková, pracující jako sous chef v jedné z nejlépe hodnocených michelinských restaurací na světě, v kodaňském Geraniu. 

„Základní pracovní vývar, takzvaný Grand Bouillon, dělám vždy ve větším množství, které si pak rozdělím na menší dávky a ty si v označených vakuovacích sáčcích zamrazím a vytáhnu z mrazáku při přípravě polévky, omáčky, risotta nebo masových pokrmů,“ vysvětluje vítězka oblíbené kuchařské soutěže Master Chef Česko. „Nahradí mi kostku chemikálií a vytvoří nenahraditelnou chuť výsledného jídla,“ dodává.

Zásadně bez soli 

Jak úspěšná mladá kuchařka připomíná, tento vývar není polévka, ale slouží jako základ do jiných jídel. „Proto upozorňuji, že se vaří bez soli a vařením si uchová jenom chuť masa a zeleniny. Důležitý je i poměr surovin, na 2 kilogramy masa vařím maximálně 0,5 kila cibule, mrkve, celeru a petržele,“ říká Kristína, jejíž recept si právě můžete vyzkoušet. 

Na tmavý kuřecí vývar budete potřebovat: 2 kg kuřecích kostí a křídel, 3 cibule, 4-5 větších mrkví, 2-3 větší petržele, 1 řapíkatý celer, 1 pórek, nové koření, celé koření, 1-2 bobkové listy a vodu.

Jak na to?

  1. Připravte si plech na pečení. Kuřecí skelety a křídla (přibližně 2 kg) kuchyňskými nůžkami nastříhejte na menší kusy. Všechny kousky masa a kostí rozložte rovnoměrně na plech a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C na přibližně na 35 - 40 minut. Pečte dozlatova.
  2. Připravte si velký hrnec a na stejné, raději větší kousky, do něj nakrájejte opláchnutou, ale neloupanou mrkev, petržel i celer. Z pórku využijte do vývaru jenom jeho bílou část.
  3. Neoloupané cibule rozkrojte na půlky a ty spalte ze strany řezu na rozehřáté suché teflonové pánvi. Cibule během opékání neotáčejte.
  4. Kuřecí kosti upečené dozlatova vyndejte z trouby a za pomocí tvrdé nerezové stěrky je seškrábněte spolu s výpekem do hrnce. Ihned zalijte studenou vodou a dejte vařit.
  5. Do hrnce s vývarem přidejte pár kuliček celého nového koření, můžete přidat i bobkové listy a nechte na varné desce pomalu vařit, tzv. táhnout (probublávat).
  6. Tento vývar nesolte! Nepoužívejte ani poklici, abyste měli teplotu vaření pod kontrolou a mohli během vaření sbírat pěnu.
  7. Ideální teplota vaření vývaru je mezi 88 - 98 °C. Abyste udrželi konzistentní teplotu varu, pomůže vaření v troubě. Tu si při nastavení horkovzdušného programu nahřejte na teplotu 95 °C a vložíte do ní hrnec s teplým vývarem. Nechte vařit 2,5 - 3 hodiny. Po této době vývar opatrně vytáhněte z trouby. Využít samozřejmě můžete i pomalý hrnec
  8. Pěnovačkou stáhněte případnou pěnu na hladině a z vývaru vyjměte maso a zeleninu. Vývar přes plátýnko a jemný cedník přeceďte do čistého hrnce. Nechte zcela vychladit.
  9. Zchlazený vývar zavakuujte a dejte do mrazáku nebo do lednice, podle toho, v jak brzké době ho budete používat. Pokud nemáte vakuovačku, vývar jednoduše zamrazte. 

Rady slavné kuchařky:

  • Na základní vývar použijte více masa než zeleniny (2 kg masa, cca 0,5 kg zeleniny).
  • Maso dejte před vařením opéct - pro zvýraznění chutě i barvy vývaru. Takto opečené kosti dodají vývaru tmavou barvu. Když připravuji vývar světlý, tento krok s opékáním kostí vynechám a kuřecí kosti dám rovnou do hrnce se studenou vodou.
  • Nikdy neopékejte maso spolu se zeleninou.
  • Zeleninu neloupejte, jenom omytím zbavte hrubých nečistot
  • Vývar by se neměl vařit, ale táhnout. Je vhodné udržet teplotu pod bodem varu, tedy mezi 88 - 98 °C.
  • Vývar nemíchejte, jenom pěnovačkou sbírejte pěnu a nečistoty z povrchu hladiny vývaru.
  • Na kuřecí vývar (světlý i tmavý) se používá zásadně studená voda, nikdy ne teplá. Důvodem podle Kristíny je, že se pozvolným ohříváním srážejí z masa bílkoviny a nečistoty, ty stoupají na hladinu a lépe se pak naběračkou se sítkem (pěnovačkou) sbírají. 
  • Vývar v tomto případě nesolte, můžete jej pak využít k dochucení čehokoliv. Naopak vývar na polévku se při zakládání mírně dochutí solí . Vařením se chuť soli zintenzivní.
  • Po uvaření můžete vývar šokově zchladit. Napusťte si kuchyňský dřez studenou vodou a vložte do něj hrnec s čistým vývarem. Vodu v dřezu během chlazení vyměňte. To zaručí, že se vývar pomalým chlazením nepokazí a neztratí nic ze své chuti.
  • Zamrazený vývar na obalu označte fixou s uvedením druhu vývaru a data přípravy. Doba skladování v mrazu je maximálně 6 měsíců.

Náš tip: Skvělý vývar zvládnete i podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více