Vynikající tvarohová bábovka: Tvaroh dodá vláčnost a šťavnatost, nadýchaný moučník je přitom snadný a chutná božsky
19. 3. 2024 Vaření
Máte rádi bábovku? Není ale bábovka jako bábovka. Záleží na tom, jaké těsto na její přípravu využijete. Výhodou té z tvarohového těsta je to, že rozhodně není "dusivá". A bez problémů ji můžete zkrášlit třeba kakaovým mramorováním.
Vláčná tvarohová bábovka
Bábovka patří v našich končinách mezi nejoblíbenější dezerty. Připravujeme ji na nespočet chutí a variant. Bábovky většinou jsou velmi snadné a rychlé. Tvarohová bábovka je jednou z těch, které pečeme nejraději. Je totiž krásně vláčná.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na tvarohovou bábovku
Jak to u bábovek bývá, je základem pořádná příprava formy. Jestliže nemáme silikonovou, musíme ji důkladně vytřít máslem a vysypat moukou (kokosem, strouhankou nebo třeba mletými oříšky).
Dalším důležitým bodem přípravy je výborné těsto. Do tvarohového patří kromě tvarohu ještě tuk, kterým může být máslo nebo olej. Těsto mícháme ze žloutků, cukru, mouky (polohrubé) a prášku do pečiva. Pak ho nadlehčíme pevným sněhem z bílků.
Vylepšení bábovky
Těsto na tvarohovou bábovku můžeme vylepšit tím, že ji provoníme rumem, přidáme nasekané oříšky, hodí se i spařené rozinky nebo rozinky namočené v rumu. Pokud by se nám nelíbila jednobarevná bábovka, můžeme i tu tvarohovou vylepšit tak, že k části těsta přidáme lžíci kakaa a dobře ho v něm promícháme. Střídavým nalíváním obou těst pak získáme krásný mramorový vzor.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Vynikající tvarohová bábovka
Na tvarohovou bábovku si připravte: 250 g másla nebo hery, 4 vejce, 250 g cukru, 1 tvaroh, 2 lžíce rumu, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, citronovou kůru, tuk na vymazání formy a mouku na vysypání formy.
Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Máslo nebo heru dejte do mísy, přidejte žloutky a cukr a vše vyšlehejte. Pak přidejte tvaroh, rum, citronovou kůru a pořádně směs promíchejte. Prosijte k tomu mouku s práškem do pečiva a promíchejte. Z bílků ušlehejte pevný sníh a na závěr ho opatrně vmíchejte do těsta.
Těsto vlijte do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy. Formu vložte do předehřáté trouby a po 10 minutách pečení snižte teplotu na 180 °C a dopečte pomalu. Jestli je tvarohová bábovka upečená, vyzkoušejte vpíchnutím špejle. Po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta, v opačném případě formu vraťte do trouby na dopečení. Nechte chvíli vystydnout, až pak bábovku vyklopte.
Náš tip: Upečte si výbornou hrníčkovou tvarohovou bábovku podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Jakou formu na pečení vybrat? Volíme klasiku po babičce nebo moderní silikon
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké