Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Zdroj: Toprecept.cz, kucerova45

Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají sliny na úžasnou tvarohovou bábovku, která se bude podávat k odpolední kávě. Ale nyní přichází kritický moment – vyndat bábovku z formy. Povede se vyklopit tak, aby se nepotrhala? Jaké rady nám poradila babička, která za celý svůj život upekla nespočet povedených bábovek?

Nepodceňte materiál formy

Dnes máme na výběr nespočet materiálů a vzorů forem, ve kterých bábovku můžeme připravit. Právě zvolený materiál má obrovský dopad na to, zda se nám moučník povede správně vyklopit. Nejspolehlivější materiál je s antiadhezním povrchem, který je typický pro kovové formy z hliníku nebo oceli. Teplo je vedeno rovnoměrně, což zajistí i rovnoměrné propečení celé bábovky.

Dokonale vymazat a vysypat

Všichni víme, že bez pořádně vymazané formy to nejde. Formu doporučujeme vymazat ztuženým tukem. V porovnání s máslem se ztužený tuk tak nepřepaluje a je nižší riziko, že by se bábovka mohla někde přichytnout k formě. Během vymazávání buďte pečliví a tukem rozhodně nešetřete. Jakmile budete mít formu vymazanou, babička radí formu vysypat strouhankou nebo hrubou moukou.

Kdy je správný čas vyklopit bábovku?

Vyklopit bábovku hned, nebo chvíli počkat, až forma vychladne? Obecně se doporučuje počkat alespoň 2 minuty a až poté bábovku vyndat z formy. Každá forma je jiná; u některých zkuste čas prodloužit a vyčkejte 5 až 7 minut. Uvidíte sami, kdy se vám bude lépe s bábovkou manipulovat. Připravte si velký mělký talíř, na který bábovku vyklopíte. Ideálně tak, že talíř přidržíte na víku a až pak opatrně formu s bábovkou otočíte vzhůru nohama. Chvilku ještě počkejte a mírně s bábovkou zatřepte.

Na řadu přichází mokrý ručník

Jakmile máte bábovku otočenou a pokrm stále drží přilepený k formě, zkuste starý trik s mokrou utěrkou. Utěrku namočíme v ledové vodě a přiložíme ji na formu. Utěrku necháme minutu na formě a proces ještě jednou zopakujeme Tímto způsobem by se měla bábovka odlepit.

Pokud se vám i přes to všechno nepovede bábovku vyklopit napoprvé, nezoufejte. Každá forma je jiná a teplo vede jiným způsobem. To stejné platí pro těsto. Některé je hutnější, jiné více nadýchané a další zase krásně vláčné. Zkoušejte, jaké postupy vám budou vyhovovat a nezapomeňte na to, že žádný učený z nebe nespadl.

Témata: bábovka, pečení, sladké pečení, česká kuchyně, babské rady, rady a tipy, návody, jak vyklepnout bábovku

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janatka

13. 2. 2021 17:20

Několikrát se mi stalo, že se bábovka přilepila, ale šla vždy vyklopit s mokrou utěrkou. Nikdy se mi nepřilepila v silikonové formě, keramické formě, ale jen těch smaltovaných formách,( myslím, že to byl ten materiál). Dávno už ji nemám. :-Q

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah

			Majonéza

Majonéza

Hodnocení 0x

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo nažloutlé barvy, vznikající emulgací rostlinného… Číst více

			Mák setý

Mák setý

Hodnocení 0x

Mák je prastará jednoletá kulturní rostlina, která se k nám dostala zřejmě ze Středozemí. V některých zemích je pěstování máku zakázáno. U nás se… Číst více

			Mořské řasy

Mořské řasy

Hodnocení 0x

Mořské řasy bychom mohli nazvat slovy "mořská zelenina". Obsahují více vitamínů a minerálů než zelenina rostoucí v zemi. Řasy mají schopnost… Číst více

Oranžát

Hodnocení 0x

Oranžát spolu s citronátem se nazývají sukkada. Je to vlastně kandovaná kůra z pomerančů a citronů, která se vyrábí naložením plátků citronů a… Číst více

			Panettone

Panettone

Hodnocení 0x

Panettone je sladký italský chléb původem z Milána. Peče se hlavně o Vánocích, a to nejen v Itálii, ale je tradiční i v mnoha zemích Jižní Ameriky.… Číst více

Pickles

Hodnocení 0x

Pickles je krátce zkvašená zelenina. Může být jednodruhová, ale častěji se používá více druhů. Ke zkvašení se hodí zelenina s dostatečným množstvím… Číst více

			Piknik

Piknik

Hodnocení 0x

Piknik je akce mimo dům, výlet do přírody, pozornost se musí věnovat přípravě - tzn. době trvání, výběru místa, zajištění stolového a sedacího… Číst více

			Sardinky

Sardinky

Hodnocení 0x

Sardinka obecná je nejznámější mořská ryba. Má velký hospodářský význam. Sardinky se prodávají v konzervách, nicméně pod obchodním názvem "Sardinky"… Číst více

Tequila

Hodnocení 0x

Tequila je silný alkoholický, mexický nápoj. Vyrábí se destilací z rostliny modrá agáve, což je druh sukulentní rostliny. Ta roste právě v okolí… Číst více

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům