Jak na dokonalý mazanec? Moučník podle receptu a rad Josefa Maršálka voní vanilkou, je nadýchaný a krásně drží tvar
28. 3. 2024 Vaření
Nedaří se vám upéct mazanec, který byl vypadal skoro jako ze žurnálu? Tak s tím od cukráře Josefa Maršálka to zvládnete hned napoprvé. Pokud se navíc budete řídit jeho radami, bude bochánek krásně kulatý, lesklý a zaručeně nepraskne.
Jak na dokonalý mazanec?
Nejtradičnější velikonoční pečivo sice můžete koupit v každém obchodě, domácí ale rozhodně udělá mnohem větší radost a když se vám povede, ten kupovaný se takovému určitě nemůže vyrovnat.
Mazanec má být hlavně dozlatova vypečený, mít tvar krásného nadýchaného bochánku a nádherně vonět máslem a vanilkou. Takový je pak dokonalou ozdobou svátečního velikonočního stolu.
Mohlo by vás zajímat
Mazanec podle Josefa Maršálka
Chcete-li vsadit na jistotu, upečte si klasický mazanec podle slavného cukráře Josefa Maršálka. Uvidíte, že bude chutnat jako ten od maminky nebo od babičky. Pokud jste dosud měli z pečení mazance obavy, můžete se nyní do toho směle pustit. Když se budete držet rad populárního cukráře, nemůžete šlápnout vedle. A jak tedy na to?
Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g mléka, 100 g másla, 100 g cukru krupice, 150 g různých rozinek, 30 g rumu, 20 g droždí, 5 g soli, 1 vejce M a 1 vanilkový lusk. Na potření a posypání si připravte: 1 vejce M a 40 g mandlí v plátcích.
- Mléko nalijte do hrnce, zahřejte společně s vyškrabanou vanilkou a nechte vychladnout. Přelijte je do mísy, přidejte do něj 1/3 mouky a rozdrobené droždí a zamíchejte. Zakryté nechte kynout.
- Po 45 minutách přimíchejte zbylé ingredience kromě másla, soli a rozinek a hněťte v robotu 5 minut. Poté přidejte sůl s rozehřátým máslem a vypracujte hladké a nelepivé těsto.
- Rozinky do těsta zapracujte až úplně naposledy. Těsto pak nechte asi 2 hodiny zakryté na teplém místě kynout. Poté je rozdělte na dvě půlky. Z každé na vále vytvarujte bochník a potřete jej vodou.
- Bochánky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte dobře vykynout, objem musí být dvojnásobný. Vykynuté bochánky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandlemi a nožem na povrchu vyřízněte kříž, aby měla kudy unikat pára a mazanec neprasknul.
- Pečte mazance v troubě vyhřáté na 160 °C asi 30-35 minut. To, zda jsou upečené, otestujte špejlí. Hotový mazanec vytáhněte z trouby a nechte na mřížce vychladnout.
Rady Josefa Maršálka, jak na dokonalý mazanec:
- Mazanec je klasické pečivo z kynutého těsta, které se podobá tomu na vánočku nebo na koláče. Na těsto je podle Josefa Maršálka nejvhodnější pšeničná hladká mouka. Navíc je třeba, aby měly všechny ingredience stejnou pokojovou teplotu.
- Všechny suroviny na těsto se zamíchají, kromě soli a tuku. Teprve jakmile se těsto s kváskem prohněte pár minut, až pak se přidá sůl a máslo.
- Aby se mazanec povedl, neprasknul nebo se nerozlil na placku, je hlavně třeba těsto důkladně propracovat. Že je těsto dobře propracované, to poznáte podle toho, že se nelepí na vařečku nebo hnětací hák.
- Pak je nutné nechat těsto pořádně vykynout. Správně vykynuté těsto zdvojnásobí svůj objem. Až poté z něj tvarujte bochánky, mazance. Josef Maršálek doporučuje po vytvarování bochánku jej potřít vodou: „Díky tomu se při kynutí mazance na jeho povrchu nevytvoří krusta, která by způsobila horší kynutí.“ Hotový mazanec by pak měl mít dvojnásobný až dvouapůlnásobný objem.
- Tradiční mazanec se obvykle dochucuje vanilkou, citronovou kůrou a často i špetkou muškátového oříšku. Můžete ovšem přidat i kůru pomerančovou, zajímavou chuť dodá kardamom. Velkou parádu udělá i badyán.
- Pokud byste chtěli mazanec něčím vylepšit nebo zkrátka nemáte rádi rozinky, můžete je nahradit na nasekanými sušenými meruňkami. Josef Maršálek rovněž navrhuje si mazanec vylepšit zelenými pistáciemi místo mandlí. Na ozdobu se rovněž hodí perlový cukr, který na mazanci krásně křupe.
Náš tip: Při pečení mazance můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Proč mazanec při pečení praskne? Můžeme tomu snadno předejít
Velikonoční věnec můžete tvarovat několika způsoby. Který si vyberete?
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně ochutit mazanec? Patří do něj hlavně rozinky a mandle nebo citronová kúra, voňavého koření stačí jen špetka
Upekli jsme beránka podle receptu Josefa Maršálka: Postup byl snadný, beránek úžasně vláčný a skvěle se vyklopil z formy
Tvarohový mazanec bez kynutí je krásně vláčný a voní rumem a citronem. Příprava je snadná a zvládne ji každý