Proč mazanec při pečení praskne? Můžeme tomu snadno předejít
Upéct mazanec tak, aby nepraskl, je kumšt. Prasklina se někdy podaří i těm, kdo nepečou poprvé. Pokusíme se shrnout, proč se prasklina vytvoří a proč se vám nedařilo. Příště jistě budete úspěšnější.
Mazanec pečeme obvykle z kynutého těsta. Není jednoduché udělat takové těsto, které bude vláčné, nelepivé a dobře vykyne. Čím více tuku a cukru je v těstě, tím je těžší a hůř kyne. Předejdeme tomu tak, že pracujeme podle spolehlivého receptu a pečlivě vážíme nebo odměřujeme suroviny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak předejít prasknutí mazance při pečení
Tyto důležité zásady je nutné dodržet, abychom prasknutí předešli.
- Těsto je potřeba důkladně vypracovat. Pořádným hnětením uvolníme lepek v mouce a do těsta naženeme dostatek vzduchu, aby kvasinky v droždí měly dobré podmínky k životu. Pomoci nám může někdo se silnými pažemi, případně elektrický hnětač (robot nebo domácí pekárna).
- Těsto musí dobře vykynout. Jednou hned po vyhnětení a pak ještě jednou, když máme bochánek připravený na plechu. Málo vykynuté těsto v troubě prudce kyne a praská.
- Před vložením do trouby mazanec povlažíme na povrchu rozšlehaným vejcem a nastřihneme do kříže, aby měl kudy unikat vzduch.
- Pečeme zpočátku ve středně vyhřáté troubě (180 °C), po zapečení dopékáme při 150 °C.
Začátečníkům pomůže video, které ukáže, jak mazanec připravit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 58 minutami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 7 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 8 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 22 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 23 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno 1. 5. 2024 14:30
Přečtěte si Zobrazit více
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Jak na dokonalý mazanec? Moučník podle receptu a rad Josefa Maršálka voní vanilkou, je nadýchaný a krásně drží tvar
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
11. 3. 2024 10:09
6. 3. 2024 12:10