Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
29. 4. 2024 Vaření
Válečky z bramborového těsta, posypané mákem a cukrem milují děti i dospělí. Šišky s mákem možná vařila babička nebo maminka. Podle našeho receptu si připravíte vynikající jídlo, ať už ho posypete mákem nebo osmaženou strouhankou.
Co je důležité pro přípravu bramborových šišek
Bramborové šišky je výborné sladké jídlo, které milují velcí i malí strávníci. Jsou snadné a rychlé na přípravu, vaří se krátce. Můžeme si je dát jen tak, ale také je opéct či obalit.
- Brambory vaříme ideálně den předem. Můžeme využít i zbylé brambory. Na bramborové těsto jsou nejlepší brambory varného typu C, které mají dostatek škrobu.
- Ideálně sáhneme po hrubé mouce, bramborové těsto se dá připravit i s polohrubou nebo hladkou moukou. Částečně pak můžeme přidat hrubou krupici nebo dětskou krupičku tak, aby vyhovovala výsledná konzistence.
- Jen tak vylovené a okapané z hrnce můžeme bramborové šišky posypat různými posypkami, dají se přichystat i naslano, třeba se špenátem.
Mohlo by vás zajímat
Co dát na bramborové šišky
Ve sladké verzi se na bramborové šišky hodí hlavně mák smíchaný s cukrem. Další variantou je ale také na másle osmažená strouhanka se skořicí. Strouhanku lze vyměnit i za mleté ořechy. Vynikající je povidlová omáčka s troškou rumu a skořice, ochucený tvaroh nebo třeba nastrouhaný perník. Můžete ale připravit i ovocný rozvar.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak na bramborové šišky
Na čtyři porce si připravte: 800 g vařených brambor, 10 g soli, 2 vejce, 350 g hrubé mouky, mák, cukr a rozpuštěné máslo.
Jak na to? Uvařené studené brambory nastrouhejte, zasypejte je moukou, osolte, do toho rozklepněte vejce a vše zpracujte do těsta. Z těsta vyválejte dlouhé válečky, ze kterých krájejte krátké silné kousky a tvarujte šišky.
Připravte si hrnec s vroucí vodou a vhoďte do něj šišky. Vařte asi 4 minuty (až vyplavou). Pak je sceďte a nechte odkapat. Posypejte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
Náš tip: Připravte si bramborové šišky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Chléb a dalamánky Ovesné vločky dáváme do těst na pečení chleba a dalamánků. Vločky obsahují malé množství lepku, proto jimi nahrazujeme jen část… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Jak vařit letní ovocné omáčky. Překvapte rodinu lahodnou delikatesou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 21 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky