Kynuté knedlíky s povidlovou omáčkou

Suroviny

Knedlíky:
350 g polohrubé mouky
sůl
10 g sušeného droždí
2 lžíce cukru
200 ml vlahého mléka
1 vejce
Omáčka:
200 g švestkových povidel (nejlépe domácích pečených)
rum
lžička mleté skořice
lžička perníkového koření
250 ml smetany 33%
2 lžíce strouhaného perníku
ořechy na posyp
ušlehaná šlehačka nebo kysaná smetana na podávání

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí. V misce dobře rozmícháme trošku cukru s droždím, pak přidáme vajíčko, opět dobře rozkvedláme a vlijeme do mouky. Přidáme zbytek cukru a propracujeme těsto. Pracujeme s těstem tak dlouho, až přestane lepit. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout.

  2. Z hotového těsta tvoříme knedlíčky. Knedlíky vložíme do vroucí vody. Vaříme asi 7 minut. První knedlík roztrhneme, abychom zjistili, zda je uvnitř hotový. Všechny knedlíky hned po vyndání z vody propíchneme, aby z nich vyšla pára. Knedlíky na talíři polijeme omáčkou, posypeme ořechy a přidáme kopeček šlehačky nebo kysané smetany.

  3. Omáčka:
    Do kastrůlku dáme povidla, rum, koření, smetanu a povaříme. Pokud je omáčka moc hustá, přidáme trochu mléka.

Komentáře k receptu Kynuté knedlíky s povidlovou omáčkou

K receptu nejsou žádné komentáře.