Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit kávu jako z kavárny? Vyzkoušejte french press
Zdroj: Pexels

Připravte si lahodnou kávu jako z kavárny, a to i bez použití drahých přístrojů. Stačit vám k tomu budou čerstvě namletá zrna, french press a horká voda. S naším postupem si už za pár minut vychutnáte svůj oblíbený šálek kávy.

Kde se vzal french press

První zmínky o french pressu sahají až do poloviny 19. století, největší boom ale tento šikovný pomocník zažil v 60. letech ve Francii. Jedná se o konvičku ze skla či plastu, která je vybavena pístem a filtrem. Stačí do ní nasypat namletou kávu, zalít horkou vodou, pístem oddělit od sedliny a můžete servírovat.

Káva si zachová svou chuť a aroma

Nejen snadná a rychlá příprava, ale také vynikající chuť kávy jsou důvodem, proč se french press zabydlel v mnoha domácnostech. Kovovým sítkem, na rozdíl od papírového filtru, proniknou i oleje a mikročástečky sedliny, díky čemuž si výsledný nápoj zachová výraznou kávovou chuť i aroma. 

Jakou kávu použít na přípravu ve french pressu

Ideální chuti docílíte použitím 100% arabiky, která je v porovnání s robustou ovocnější (neboli kyselejší). Perfektně vynikne v alternativním způsobu přípravy, jako je french press nebo filtr. Nejlépe uděláte, pokud si arabiku pořídíte ve specializovaném obchodě nebo ve své oblíbené kavárně či pražírně.

Namletá zrna připomínají cukr krystal

Káva chutná nejlépe čerstvě namletá, v tomto případě na konzistenci cukru krystal. Hrubší mletí by způsobilo příliš vodovou chuť, jemnější naopak hořkost, nemluvě o tom, že byste měli šálek plný lógru. Pokud nevlastníte kávomlýnek, nechte si zrna namlít přímo v obchodě – stačí říct, že je to „na french press“, a obsluha už si bude vědět rady. 

Horká, nikdy ne vroucí voda

Namletou kávu nikdy nezalévejte vařící vodou, jinak zničíte cenné oleje a drobné aromatické částečky, což se podepíše na výsledné chuti nápoje. Uvařenou vodu nechte alespoň půl minuty odstát, aby její teplota klesla na požadovaných 93–94 °C. Následné louhování dá vyniknout plné chuti a krémové struktuře kávy. 

Postup přípravy kávy ve french pressu

French press nejprve vypláchněte horkou vodou a následně do něj vsypte namletou kávu (zhruba 80 g na 1 l). Pomalu ji zalijte horkou vodou a zamíchejte. Po třech minutách směs opět zamíchejte a počkejte ještě minutu, než si káva sedne. Po celkem čtyřech minutách stlačte filtr a kávu nalijte do šálku. Příliš dlouhé louhování kávě nesvědčí, proto ji po stlačení sítka nenechávejte ve french pressu dále extrahovat, jinak získá nepříjemně hořkou chuť.

Pořiďte si šikovného pomocníka pro domácí přípravu kávy i vy. Prohlédněte si širokou nabídku french pressů na Heurece. Nejen že si produkty můžete jednoduše srovnat podle oblíbenosti a ceny, ale navíc máte k dispozici nespočet uživatelských recenzí, které vám usnadní výběr.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více