Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra
Šoldra nebo také plecovník je tradiční velikonoční recept původem ze Slezska a severu Moravy. Jedná se o chléb, štědře plněný uzeným a klobásou. Sbíhají se vám sliny? Nezbývá nic jiného, než se pustit do pečení této dobroty.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 1 719 kJ / 411 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,65 g |
Tuky | 14,70 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 228 mg |
Sodík | 3,01 g |
Sůl | 7,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Plecovník se podle zvyklostí pekl na velikonoční sobotu, většinou z kila mouky. Myslím, že se hodí nejen na Velikonoce.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 4. 2019 23:43
2. 4. 2019 18:55
2. 4. 2019 18:36
2. 4. 2019 17:37
2. 4. 2019 17:14
V Maďarsku to koleno v chlebe bolo zapečené aj s kožou aj s tým mierne tlstým...asi sa to zle krája, ale mne by to chutilo určite.
2. 4. 2019 15:27
2. 4. 2019 15:05
2. 4. 2019 14:57
Ja som z južného Slovenska a v našich končinách sa piekol chlieb so zapečenou údenou klobásou. Konkrétne v našej rodine nie, ale viem od kamarátky, že oni to takto robievali.
V Maďarsku som sa zas stretla s chlebom, kde bolo zapečené údené koleno (vykostené, predtým uvarené.)
2. 4. 2019 14:44
2. 4. 2019 14:44
2. 4. 2019 14:42
2. 4. 2019 10:10
2. 4. 2019 09:34
2. 4. 2019 07:50
Šovdra (šoudra, šoldrina, šódra) jedna z našich národných špecialít, pripravovala po zabíjačkách hlavne na strednom a východnom Slovensku, kde často ani pomenovanie šunka nepoznali. Jej názov pochádza zo šarišského slova označujúceho veľkonočnú šunku a na základe nariadenia Rady (ES) nesie od roku 2006 označenie „zaručená tradičná špecialita".
Tiež sa s ňou na V. Noc piekol chlieb.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 39 minutami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 5 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 18 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Právě bylo uvařeno:
Hlávkový salát se škvarečky
dexulka uvařila před 4 minutami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Zdenka13 uvařila před 14 minutami
Kynuté jahodové knedlíky
Jamca uvařil před 23 minutami
Hamburská vepřová kýta
8181bartova uvařila před 31 minutami
Zmrzlina ze Salka
Swarofka uvařila před 36 minutami
Koprová omáčka s karamelovým základem
Hanes uvařila před 41 minutami
Bramborák na plech
ovocny.caj uvařila před 48 minutami
Banánová buchta - hrnková
Vroutek uvařila před 58 minutami
Zapečené těstoviny se šunkou, smetanou a sýrem
jcqxrd uvařila před 1 hodinou
Buchta s jablky a kysanou smetanou
shiperka uvařil před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Další recepty
Tématické fráze: šoudra velikonocni soudra velikonocni soldra šoldra recept velikonoční šoldra recept plecovník velikonoční chleba velikonočni chléb šoldra slezská šoudra šoudra s uzenym maso krajové recepty velikonoční šoldra navod šoudra domácí chléb se zapečenou klobasou slezka soudra recept ze slezska na chleba s uzeným velikonoční šoldra recept z piva chlebová šoldra plecovníky velikonoční pleconík
Suroviny: chléb, maso uzené, klobása uzená, pivo světlé
Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AZK7
14 názorů