

Velikonoční šoldra
Suroviny
- 1 kg polohrubé mouky
- 2 kostky droždí
- lžičku soli
- 5 dkg cukru
- 1,5 dcl oleje
- 1/2 l vývar (z uzeného masa bez tuku)
- 1 kostka 100% tuk Lukana
- Kabanos
- zapékací klobása
- uzené maso
Postup přípravy receptu
Den před pečením si uvařím uzené maso, polévku nechám zchladit a seberu z ní tuk.
Droždí nechám vykynout ve vlažné polévce s cukrem a troškou mouky. Vykynuté droždí vliji do mouky, přidám sůl, olej a těsto nechám kynout.
Pak ho rozdělím na 2 půlky a každou rozválím. Na každou půlku nastrouhám 1/2 Lukany, těsto přeložím a znovu rozválím.
Vyválenou půlku těsta dám do vymazaného a vysypaného pekáče a pokryji nakrájeným uzeným, zapékacími klobáskami a kabanosem. Přikryji druhou půlkou rozváleného těsta, na kterou jsem nastrouhala druhou půlku Lukany, opět přeložila a znovu rozválela.
Nechám ještě chvíli kynout, pak potřu vajíčkem a dám péct.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem asi před 10 léty dostala od kolegyně v práci a od té doby jsem si jej upravovala tak, aby mi vyhovoval.
Těsto se může dělat i v pekárně, ale v tom případě se určitě musí snížit množství droždí.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Velikonoční šoldra
-
letos na velikonoce tento recept vyzkouším dělala kdysi tyto šoudry moje babička a byly bezva pocházím taky z Orlové
-
Marta Bajerová: Nene, vajíčko se do toho těsta vůbec nedává. Používám vajíčko jenom na potření před pečením.
-
Tam není potřeba vajíčko?
-
Tak u nás na Zemplíne sa názvom "šovdra" označuje čisté bravčové stehno, ktoré bolo iba nasolené a vyúdené, mám 2 šovdry v chladničke, čakajú na Veľkú noc
-
Já ji také léta peču, ale trochu jsem si ji přizpůsobila.
Do těsta na šoldru balím moravské klobásky, případně jiné, domácí.
Je to dobré pohoštění pro koledníky, i chutná svačina nebo večeře obzvláště pro muže.senbja@seznam.cz
-
sikezka: Doufám, že ti bude chutnat jak od maminky.
-
Konečně jsem to našla. Vždy jsem tento "chleba" pekla s maminkou. Ta mi, ale náhle umřela recept mi tady nenechala.
Takže díky za recept -
Jé, to se mě líbí, to by mě určitě moc chutnalo. bude asi brzy i u nás.
-
Znám tuto dobrotu od malička,každé velikonoce nesměla chybět na stole.
Dělala ji naše babička,ona byla taky z Orlové.
-
tohle určitě vyzkouším
-
Znám, dělávám, vynikající!!!
+
-
-
Zajímavý recept, jen žasnu
-
kde že to bydlíš v Orlové? Že bych zaskočila..