Velikonoční šoldra

Iriska Kuchař: Iriska

Slané pečivo 14 názorů

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
2 kostky droždí
lžičku soli
5 dkg cukru
1,5 dcl oleje
1/2 l vývar (z uzeného masa bez tuku)
1 kostka 100% tuk Lukana
Kabanos
zapékací klobása
uzené maso
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den před pečením si uvařím uzené maso, polévku nechám zchladit a seberu z ní tuk.

  2. Droždí nechám vykynout ve vlažné polévce s cukrem a troškou mouky. Vykynuté droždí vliji do mouky, přidám sůl, olej a těsto nechám kynout.

  3. Pak ho rozdělím na 2 půlky a každou rozválím. Na každou půlku nastrouhám 1/2 Lukany, těsto přeložím a znovu rozválím.

  4. Vyválenou půlku těsta dám do vymazaného a vysypaného pekáče a pokryji nakrájeným uzeným, zapékacími klobáskami a kabanosem. Přikryji druhou půlkou rozváleného těsta, na kterou jsem nastrouhala druhou půlku Lukany, opět přeložila a znovu rozválela.

  5. Nechám ještě chvíli kynout, pak potřu vajíčkem a dám péct.

Poznámka

Recept jsem asi před 10 léty dostala od kolegyně v práci a od té doby jsem si jej upravovala tak, aby mi vyhovoval.

Těsto se může dělat i v pekárně, ale v tom případě se určitě musí snížit množství droždí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 101 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Velikonoční šoldra

  • Šárka Šárka(neregistrovaná)

    letos na velikonoce tento recept vyzkouším dělala kdysi tyto šoudry moje babička a byly bezva pocházím taky z Orlové:-))

    Odpovědět

  • Iriska Iriska(autor receptu)

    Marta Bajerová: Nene, vajíčko se do toho těsta vůbec nedává. Používám vajíčko jenom na potření před pečením.

    Odpovědět

  • Marta Bajerová Marta Bajerová(neregistrovaný)

    Tam není potřeba vajíčko?

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Tak u nás na Zemplíne sa názvom "šovdra" označuje čisté bravčové stehno, ktoré bolo iba nasolené a vyúdené, mám 2 šovdry v chladničke, čakajú na Veľkú noc :-D

    Odpovědět

  • senbja senbja(neregistrovaná)

    Já ji také léta peču, ale trochu jsem si ji přizpůsobila.
    Do těsta na šoldru balím moravské klobásky, případně jiné, domácí.
    Je to dobré pohoštění pro koledníky, i chutná svačina nebo večeře obzvláště pro muže.:-)senbja@seznam.cz

    Odpovědět

  • Iriska Iriska(autor receptu)

    sikezka: Doufám, že ti bude chutnat jak od maminky.:-K

    Odpovědět

  • sikezka sikezka

    Konečně jsem to našla. Vždy jsem tento "chleba" pekla s maminkou. Ta mi, ale náhle umřela recept mi tady nenechala.;-(
    Takže díky za recept :-K

    Odpovědět

  • Věrka. Věrka.(neregistrovaný)

    Jé, to se mě líbí, to by mě určitě moc chutnalo. bude asi brzy i u nás.

    Odpovědět

  • LuciLuci LuciLuci

    Znám tuto dobrotu od malička,každé velikonoce nesměla chybět na stole. ;-)Dělala ji naše babička,ona byla taky z Orlové.

    Odpovědět

  • petra k petra k

    tohle určitě vyzkouším:-p

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-)Znám, dělávám, vynikající!!!:yes:+

    Odpovědět

  • Betina Betina

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Zajímavý recept, jen žasnu:-O

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    :-O:-O:-O kde že to bydlíš v Orlové? Že bych zaskočila..:-)):-D:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: velikonoční soudra šoudra recept soudra šouldra velikonoční šoudry velikoniční šoudra těsto na šoldru zajímavé velikonoční recepty souldry recept velikonočni recepty szoldra vynikající šoldra souldra recept šouldry těsto na šouldry šoldra s uzeným šoldra chleba vynikající šoudra velokonoční šoudra recepty-šoldra

Zapomněl/a jsem heslo