Velikonoční šoldra

Iriska Kuchař: Iriska

Slané pečivo 14 názorů

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
2 kostky droždí
lžičku soli
5 dkg cukru
1,5 dcl oleje
1/2 l vývar (z uzeného masa bez tuku)
1 kostka 100% tuk Lukana
Kabanos
zapékací klobása
uzené maso
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den před pečením si uvařím uzené maso, polévku nechám zchladit a seberu z ní tuk.

  2. Droždí nechám vykynout ve vlažné polévce s cukrem a troškou mouky. Vykynuté droždí vliji do mouky, přidám sůl, olej a těsto nechám kynout.

  3. Pak ho rozdělím na 2 půlky a každou rozválím. Na každou půlku nastrouhám 1/2 Lukany, těsto přeložím a znovu rozválím.

  4. Vyválenou půlku těsta dám do vymazaného a vysypaného pekáče a pokryji nakrájeným uzeným, zapékacími klobáskami a kabanosem. Přikryji druhou půlkou rozváleného těsta, na kterou jsem nastrouhala druhou půlku Lukany, opět přeložila a znovu rozválela.

  5. Nechám ještě chvíli kynout, pak potřu vajíčkem a dám péct.

Poznámka

Recept jsem asi před 10 léty dostala od kolegyně v práci a od té doby jsem si jej upravovala tak, aby mi vyhovoval.

Těsto se může dělat i v pekárně, ale v tom případě se určitě musí snížit množství droždí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 102 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Velikonoční šoldra

  • Šárka Šárka(neregistrovaná)

    letos na velikonoce tento recept vyzkouším dělala kdysi tyto šoudry moje babička a byly bezva pocházím taky z Orlové:-))

    Odpovědět

  • Iriska Iriska(autor receptu)

    Marta Bajerová: Nene, vajíčko se do toho těsta vůbec nedává. Používám vajíčko jenom na potření před pečením.

    Odpovědět

  • Marta Bajerová Marta Bajerová(neregistrovaný)

    Tam není potřeba vajíčko?

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Tak u nás na Zemplíne sa názvom "šovdra" označuje čisté bravčové stehno, ktoré bolo iba nasolené a vyúdené, mám 2 šovdry v chladničke, čakajú na Veľkú noc :-D

    Odpovědět

  • senbja senbja(neregistrovaná)

    Já ji také léta peču, ale trochu jsem si ji přizpůsobila.
    Do těsta na šoldru balím moravské klobásky, případně jiné, domácí.
    Je to dobré pohoštění pro koledníky, i chutná svačina nebo večeře obzvláště pro muže.:-)senbja@seznam.cz

    Odpovědět

  • Iriska Iriska(autor receptu)

    sikezka: Doufám, že ti bude chutnat jak od maminky.:-K

    Odpovědět

  • sikezka sikezka

    Konečně jsem to našla. Vždy jsem tento "chleba" pekla s maminkou. Ta mi, ale náhle umřela recept mi tady nenechala.;-(
    Takže díky za recept :-K

    Odpovědět

  • Věrka. Věrka.(neregistrovaný)

    Jé, to se mě líbí, to by mě určitě moc chutnalo. bude asi brzy i u nás.

    Odpovědět

  • LuciLuci LuciLuci

    Znám tuto dobrotu od malička,každé velikonoce nesměla chybět na stole. ;-)Dělala ji naše babička,ona byla taky z Orlové.

    Odpovědět

  • petra k petra k

    tohle určitě vyzkouším:-p

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-)Znám, dělávám, vynikající!!!:yes:+

    Odpovědět

  • Betina Betina

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Zajímavý recept, jen žasnu:-O

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :-O:-O:-O kde že to bydlíš v Orlové? Že bych zaskočila..:-)):-D:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: velikonoční soudra soudra šoudra recept velikonočni recepty šouldra velikonoční šoudry velikoniční šoudra těsto na šoldru šoudry zajímavé velikonoční recepty souldry recept vynikající šoldra šouldry těsto na soudry szoldra souldra recept těsto na šouldry šoldra s uzeným šoldra chleba vynikající šoudra

Zapomněl/a jsem heslo