Plecovník

Jenda1 Kuchař: Jenda1

Slané pečivo 47 názorů

Suroviny

Těsto na kváskový chléb
a uzená plec
Recept si zatím oblíbilo 47 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z vykynutého těsta vytvoříme ovál, doprostřed vložíme uzenou plec, uzavřeme a položíme na plech s pečícím papírem. Podle velikosti necháme 1-2 hodiny pod utěrkou kynout.

  2. Troubu rozehřejeme na 220°C, chléb potřeme mírně osolenou vodou a vložíme do trouby. Asi po 20 minutách stáhneme teplotu na 180-200°C a dopékáme. Délka pečení se řídí podle velikosti chleba, zhruba 50-70 minut.

  3. Po vytažení z trouby chléb ještě jednou potřeme slanou vodou. Tentokrát jsem pekl v plynové troubě a dospod jsem umístil 2 půllitrové plecháčky s vodou, aby chleby byly vláčnější.

Poznámka

Z vyprávění tatínka jsem se dozvěděl, že jeho babička pekávala chléb doma v pekarčaku (pec na pečení chleba a dalších pochutin, ve které se topilo tvrdým dřevem) a na Velikonoce se ještě pekl plecovník,kde se do chleba zapekalo uzené maso nebo klobáska. A já jsem si od názvu plecovník odvodil, že se asi jednalo o uzené plecko.

Předminulou neděli jsem poprvé pekl kváskový chléb z kvásku, který jsem si sám založil(viz dole v komenáři je uvedena webová stránka) a včera jsem se pustil do plecovníku. Je to výtvor fantazie, protože jsem plecovník nikdy neviděl, ale strašně jsem chtěl plecovník upéct, abych mohl vyzkoušet, jak si před dávnými lety "bužírovali" a můžu zodpovědně říct (napsat) - je to opravdu dobré. Rád bych se mimo jiné dozvěděl, zda se jedná o regionální záležitost, nebo se plecovník pekával po celé republice.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Plecovník

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Jan:
    Krásný den, Hansi,
    jsem v úžasu...pan Kolibač ještě peče chleba?
    Vím, že ten komentář je starý několik let, ale pokud by to byla pravda, prosím, ozvěte se mi...jeho chléb je chutí a vůní mého dětství a mládí a moc bych stála o to, vrátit ji do svého života. Sama dnes peču kváskový chleba a ráda bych se k té nedostižné chuti a vůni alespoň přiblížila.Moc děkuji.
    Alena
    nase.cajovna@seznam.cz

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    kuree: já bych potřebovala slovník,abych si to mohla přeložit:-*:-*,krásné názvy!!!!!!A věřím,že zůstaly krásné vzpomínky:yes:

    Odpovědět

  • kuree kuree

    <3 moje babička dělala v pekarčaku maličký chleba s hruškou, jen pro mne a říkala mu poplamyk :-) a samozřejmě i masíčkem pro dospělé, zelové koláče , šimlenu. Ráda si na ni vzpomenu - byla jsem z posledních vnoučat a měla jsem štěstí, že jsem s ní mohla jako malá žít a vstřebat i ty báječné recepty. Třeba hruštičky Margetky (zrály na Markétu) vařené v cukrovém nálevu a podávané s betoňakama (chlupaté knedlíky) a s máslem. Nebíčko v puse <3 a její pravnučka (jsou o 100let) říká - mami, kdybych měla hlad, zajdu na louku, narvu trávu a kopřivy a uvařím ;-) My prostě hlady umřít neumíme :yes:

    Odpovědět

  • Astheart Astheart

    Dalibor: Ano, tady ve Slezsku je to tradice. Od Bohumína až po Jablunkov.

    Odpovědět

  • Astheart Astheart

    Jan: Nejen z Hlučínska. Na velikonoce se zapékají klobásy nebo uzené do chlebového nebo slaného kynutého těsta ve Slezsku. Říkáme tomu ŠOULDRA. :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Aj v našich končinách sa pečie (piekol) tradičný chlieb s údenou klobásou.:yes:

    Odpovědět

  • Dalibor Dalibor(neregistrovaný)

    Zrovna teď jsem se koukal na pořed v TV "Na cestě po Ostravsku" a tam to paní dělala s klobásou. Prý to jedli předové její rodiny po půsto velikonočním.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    To je tak hezké...:-p Miluju regionální recepty a tento je, myslím, jedním z takových. Jednoduše skvělé a inspirativní. Prostě za bod bez rozmýšlení...:yes:

    Odpovědět

  • Jan Jan(neregistrovaný)

    Myslím si, že je to záležitost Hlučínska tzv. Prajzké. Pmatuji ho již od dětství a v Ludgeřovicích (obec na Hlučínsku okr. Opava, blízko Ostravy) se snad peče již po několik generací. Líší se dům od domu a každá rodina si jej uzpůsobila podle sebe, nebo sousedu. U nás se ještě kromě uzeného přidává bíla klobása, domácí klobása a uzený bůček. Je to jedinečný gurmánsky zážitek, který patří k šmigrustu (velikonoce). Vřele doporučuji.:-8 A ještě jeden tip. V obci působi vynikající pekař pan Kolibáč, který ve čtvrtek v posledním týdnu před šmigrustem peče chleba starým způsobem a je jedinečný, ale dokonce příjmá objednávky a ten vysněný plecovník Vám z vaších donesených surovin připraví. Dnešní chléb se s tímto tradičním, připraveným po staru nedá ničím srovnat. Kupuji si jich vždy několik a zamrazuji si ho. Ta chuť utkví ještě na dlouho v paměti.Přejí hezký šmigrust. Hans:-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Jendo,teda ještě že si s Mirčou o tom povídáte.Vůbec bych si receptu nevšimla.Však to znáš,člověk sotva přečte novinky,jak je málo času.Vypadá to krásně. :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jarmila Jarmila(neregistrovaná)

    Ahoj, je mi 51 let a plecovník se peče v rodině od mého dětství.
    Šmigrustníci z rodiny chodili jen a jen kvůli něho.:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • Johny Johny(neregistrovaný)

    recept je skvělý, snad se dožiju příštích velikonoc a mohl si jej upéct.;-):-))

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    Tak tomu říkám paráda a dávám bodík.Je to výborný recept a připravený pro jakoukoliv příležitost.S počáteční, trochu náročnější přípravou je pak kdykoliv přichystán rovnou ke konzumaci.Jen tak dál.Některé recepty jsou opravdu výboré a inspirující.;-):-)

    Odpovědět

  • Alias Alias(neregistrovaný)

    Vítám v kolektivu ...:o))
    Již po páté jsem letos pekla něco jako tvůj plecovník, ale u nás se tomu říká "Pecynek" , asi odvozeno od pecnu chleba. Ale také jsem slyšela od souseda název "šoudra" (netuším, zda se to tak píše). Tady se do chlebového těsla zapéká jak uzené maso, uzená vepřová rolka , tak i klobásy. Je to výborné, já přidávám i tvrdý sýr (ale musí se dobře zabalit mezi maso, jinak vyteče...) a nemá to chybu. Kdo se bojí těsta, ať si koupí hotovou namíchanou směs a těsto lze vyhníst a vykynout v pekárně chleba, která se nachází už skoro v kdejaké domácnosti. U nás v obecní pekárně dokonce prodávají již vykynuté chlebové těsto na váhu! Skusila jsem to jednou z hecu a peču již každý rok, velmi doporučuji.Dobrou chuť!

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Iljus, ten chlebík vypadá moc hezky a určitě skvěle chutná.:-p:-)):yes:

    Odpovědět

1 2 3 4

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: velikonoční plecovník šoudra recept šoudra jak upéct chleba co upéct na velikonoce velikonoční šoudra velikonoční pecynek plecovník s uzenym plecovnik z kynuteho testa jak upect chleba v troubě jak dlouho kyne těsto jak dlouho kyne kvásek kváskový chleba pečený doma chleb plecovnik recept šoudra uzené zapečené v chlebu těsto na pecynek těsto na plecovníky šoldra recepy plecovnik

Zapomněl/a jsem heslo